Vsi smo čustveno poškodovani in disfunkcionalni. Zato bodimo prijazni drug do drugega.

Zato se res ni potrebno sekirati, ko vam nekdo reče: “Ti si čuden. Ne morem verjet, kako.” In zato, ker smo prav vsi vsaj malo nori/čudaški in poškodovani, poleg tega, ga ni starša na tem svetu, da ne bi zafrknil kaj malega, četudi ni zlorabljal ali travmatiziral; že dejstvo, da v otrokovem življenju nekaj manjka, nekega otroka lahko ‘poškoduje’. Ker smo samo ljudje. Ki delamo napake.

Zato morda niti ni tako neumno, ko se spoznavamo z nekom, da ne skrivamo, kje imamo manke, česa nismo še predelali in na katerem področju smo morda malo disfunkcionalni. Na ta način si bomo prihranili veliko časa. Poleg tega; mar smo tako nori, da celo pričakujemo, da bomo z maskami pritegnili ljudi, ki jih želimo? Zato pa jih ne pritegnemo – ker se delamo, da smo nekdo drug!

Ker pa je družba, v kateri živimo in jo seveda oblikujemo prav mi, licemerska/hinavska, se tako radi prenarejamo, kako brezhibni in popolni smo. Sami sebi kopljemo jamo na vseh področjih. Pomislite, koliko časa bi prihranili, če bi drug drugemu že takoj povedali: “Poslušaj, jaz imam težave tule in tule, upam, da bom s tabo lahko to premagal in postal boljši človek.” “Občasno sem preveč ljubosumen, menim, da zaradi slabe samopodobe, zaradi neupoštevanja mojih čustev, ko sem bil še otrok, sem izjemno občutljiv pri tem, ali me parter posluša ali ne – nenormalno.” “Okej, hvala za to. Jaz imam probleme z zaupanjem, predvsem na začetku, zato bom verjetno noro težila, vendar če ne boš bežal in se boš raje pogovoril z mano, bom odnehala in premagala tudi to. Včasih popenim, ko imam odprte tri fronte in se kar umaknem/distanciram od človeka, namesto, da bi težavo rešila takoj.” Ali pa: “Ne prenesem, da me ima moški za kuharico in da povsem samoumevno jemlje to, da je čistoča stanovanja, pranje cunj in kuhanje moja domena, le zato, ker on zasluži trikrat več.”

Kaj je torej ljubezen med dvema; kako lahko ljubezenski odnos uspe? Osebno menim, kar je videti tudi v mojih videih na kanalu Youtube, da predvsem to, da izmenjujeva vlogi učitelja in učenca. Ker sva oba polna napak in sva nepopolna, poškodovana in disfunkcionalna, si stojiva ob strani, ko razrešujeva svoje manke iz otroštva. Hec partnerskih odnosov je ravno v tem, da so polja za razreševanje nezadovoljenih čustvenih potreb iz otroštva, prvih travmatičnih spominov ali ran. Za to gre. Da te nekaj naučim, in seveda ti mene, da lahko napredujeva, se razvijava in sva boljša človeka kot sva bila včeraj. A vsak od naju se rešuje sam.

Kako pa to storim?

Ker smo vsi ranjeni in hudičevo težki, kar spoznamo šele takrat, ko se dobro spoznamo, moramo eden z drugim in sami s seboj delati s sočutjem, pozornostjo, mehkobo. Da bi svojega partnerja nekaj naučili ali on nas, bomo to lahko dosegli le z veliko poslušanja, razumevanja, sočutja, spoštovanja. Nikakor ne s poniževanjem, obsojanjem, psihičnim trpinčenjem. Če že obsojamo (to počnemo vsi, pa če si to priznamo ali ne, poskusimo vsaj čim manj kolikor lahko), obsojajmo s humorjem. Neverjetno drugače je, če partnerja, ali on nas, učimo s humorjem.

Poanta partnerstva je v razvoju, v potencialu, ki ga ima on, jaz, in oba skupaj. Ne glejmo, kaj je (no, to je tudi pomembno), raje glejmo, kaj lahko še je. Seveda pa je treba takšnega najti, ki se želi razvijati, iti naprej.

Ko si vse to enkrat priznamo, nam pri izgrajevanju dolgoročnega razmerja skoraj ne more spodleteti. Kmalu bo prišel nov izziv: kam je izginila strast, če te ljubim? A o tem drugič.

Pa srečno.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

ZOOM skupine/delavnice/debate kmalu. Vsak drugi četrtek ob 18:00 do 19:20. Prijave: https://www.buymeacoffee.com/DamjanaBakaric . Po plačilu dobite povezavo in geslo. Zakaj? Ker z mano ne izgubljate časa.

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek
156 shares