Je vse to res, kar se dogaja, ali le sanjam? Moč je v tebi. Ne pozabi, ‘deepdiver’.

Spomnim se filma Wag the dog. Manipuliranje javnosti s strani medijev, da se skrije nekaj drugega. Kaj je že bilo? A! Spolni škandal predsednika. In kaj so storili, da so zakrili delovanje predsednika? A! Ustvarili so vojno med Zda in Albanijo! Spomnim se predavanj na faksu, da je bila Zalivska vojna bolj medijska vojna. Pobrskajte. Spomnim se ozadja španske gripe. Pobrskajte.

Gledam. Vidim cenzure tiska povsod po svetu. Evropa, Zda. Druga področja spremljam manj, zato nimam še podatkov in ne mnenja. Umikajo intervjuje. David Icke, odličen kanal London Real na YT. Preverite pri Swiss Propaganda Research, ki spremlja vse medije po svetu, prav o covid-19 in o drugačni interpretaciji podatkov ter o drugih glasovih znanosti. Znanstveniki nimajo enotnega mnenja, zato je področje za manipuliranja ogromno. Vse so le teorije. Nihče prav zares ničesar ne ve. Zato lahko vlade počnejo, kar hočejo. Svetovno vodstvo. Naša velika škoda je, da to niso strokovnjaki, temveč politiki.

Ti imaš moč. Ne pozabi.

Veseli me, ko se sprehajam pozno zvečer, in slišim povsem drugačne zvoke. Ko grem mimo vrtov in teras, vidim ljudi, ki se pogovarjajo, družijo. V ozadju je glasba, nad katero se noben sosed ne pritožuje, upam. Ko grem mimo blokovskih naselij, iz več stanovanj slišim glasove, smeh, druženje ljudi. Tega še nisem slišala prej; vsaj ne v tolikšni meri. Všeč mi je. Všeč mi je, da se nekateri ljudje zavedajo, da nam druženja in veselja nihče ne more prepovedati. Kajti povezovanje je resnična promocija zdravja. Krepitev vezi. Pogovori. Sočutje. Podpora. Spet me zanese v preteklost. Spomin se knjige 1984. Prepoved zbliževanja, ker so le tako lahko ustvarili nadzor nad vsemi in jih kontrolirali. Za trenutek se mi zdi, da sanjam. Kje sem? Sem zbujena? Hodim naprej. Spremlja me Luna. Spet ena zabava. Toliko domačih zabav na tako malo metrih še nisem doživela. Veseli me. Pogledam policista, zdaj jih je več. Pomaha mi.

Imaš moč, čeprav misliš, da je nimaš.

V glavo vdira misel. Karantena. Kolikor vem, je definicija karantene ravno ta, da se osami bolne in okužene, ne zdravih. Kdaj so v karanteno zapirali zdrave ljudi? Ne morem se spomniti, moram preveriti.

Ljudje mi pripovedujejo, da ne spoznajo več svojih partnerjev. Ne spoznajo več ljudi, ki so jih ljubili. Kajti ti jih zmerjajo in ponižujejo, ker se ne strinjajo s pogromom virusa. Ker menijo, da gre za povsem drugačen pogrom. Nevarnejši. Ker se počutijo kot zaprte živali, prestrašene, zato tako hitro ubogljive, pa to ne želijo biti, ker izgubljajo pravice. Še dobro, bomo vsaj občutili, kako se počutijo živali. Nekateri se razhajajo zaradi krize. To je tisto, kar se dogaja, med drugim. Nič hudega, ti bi se slej ko prej razšli. V nekaterih drugih zvezah so še bolj povezani. Bolj zbližani, bolj eden za drugega.

Povišana tesnoba, strah, stres, anksioznost. Ah, nehaj, dragi deepdiver. Ni ti tega treba, v tebi je moč.

Veseli me, da se vedno več ljudi prebuja. Imaš moč, ne pozabi.

Kaj se šele dogaja z zvezami na daljavo? (long distance relationships). Povem vam iz prve roke. Strah ubija. Razpadajo. Nič hudega, te bi slej ko prej razpadle tako ali tako. Nekatere se poglabljajo.

Kje ste? Kje smo? Kaj počnemo? Tiščimo glavo v pesek? Ker nas je strah. Medtem pa se svet spreminja … po eni strani mi je všeč, ker bomo dojeli, kako pomembne so duhovne potrebe. Kako si še vedno nesrečen ob vseh dosežkih, statusnih in materialnih, če nimaš nikogar, s katerim bi to delil. Kako si nesrečen, če ne rasteš, če ne presegaš svoje notranjosti vsak dan. Če ne zmoreš pogledati v svoje rane in jih pozdraviti s sočutjem ter ljubeznijo do sebe. In kako brutalno nesrečen si, če ne počneš nekaj, kar ima smisel. To ubija od znotraj. Vsekakor prihaja tudi veliko dobrih reči. Tega nihče ne more zanikati. Po drugi strani pa vidim in ne morem se otresti občutka, kako se vse bolj dotikamo zelo občutljivih pravic, ki se nanašajo na svobodo. Kako se ustvarjajo razmere, kjer bomo zaradi strahu pristali na vse. Na to, na kar še včeraj ne bi, niti pomotoma, niti pijani, niti v sanjah. Niti zadrogirani. Niti sredi seksa. Naj spomnim: ustvarjanje krize, šok, pristajanje. Teorija propagande – predmet na faksu. Motim se, vem.

Ah, ti imaš moč. Ne pozabi.

Vem, da je lažje biti v vlogi žrtve. V coni udobja, kjer nam ni treba storiti ničesar. Vem, da je veliko ljudem težko prebrati kaj drugega od rumenega tiska, še težje pa jim je razmišljati in se spraševati. A prišli smo v čas, ko je to naša dolžnost.

V tebi je moč. Lahko spreminjaš stvari.

Odpikaj strah, ker ti povzroča stres. Stres šibi imunski sistem, tako zboliš. V tebi je moč, ne pozabi. Kaj želiš povedati svojim vnukom? Katero zgodbo?

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. zadnja knjiga Pogumna srca. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Fotografija: Mihael Tominšek

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnosi doma in na delovnem mestu ter v ljubezenskih partnerstvih. Komunikacija. Odnos do sebe, ki je prvi. Zagovornica počasnega življenja in promotorka dobrega počutja ter duševnega zdravja. Strastna knjigoljubka, ki prisega tudi na terapijo prek knjig. Knjige so bile ob meni ves čas, ko sem bila sama, tudi v najbolj temnih trenutkih življenja. In prisegam nanjo, na ljubezen. V mojem srcu in med nama. Med nami. Moje vodilo: moč je v nas samih. Le odločiti se moramo. Ne pozabi, moč je v tebi. V nikomur drugemu. Zmagovalci so bojevniki, ki se po padcu vedno dvignejo. Drugih zmagovalcev ni.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
386 shares