Vso tesnobo v partnerskem odnosu večinoma nosi manj močan partner

Res je. A najprej definirajmo, kaj v tem primeru pomeni biti manj močan. Močan človek je v tem primeru tisti, ki je čustveno odprt toliko, da lahko ostane čustveno odprt zase in za druge v bližnjih odnosih. Ki je asertiven, ve, kje se konča on s svojo mentalnostjo, čustvenostjo, ter ve, kje se začnejo drugi. Torej, čustveno delo opravljam sam, za mene ga ne opravljajo drugi. Sem odgovoren zase, zato se lahko povezujem v kakovostne čustvene odnose z drugimi.

Ko pa človek/partner ni tako močan, tega ni sposoben. Zato bo manj močan partner v partnerskem odnosu zmeraj tisti, ki bo pokasiral vso tesnobo v tem razmerju. Svojo, partnerjevo in skupno, iz razmerja. Gre za to, da bo manj močan partner vedno bolj težil k temu, da ustreže potrebam drugega. Veliko bolj kot drugi partner. In tu ni ravnovesja, tu ni telesne homeostaze, tukaj se preveč bremena nalaga le na enega. Sami odnosi so neuravnoteženi, zato je treba/dobro je, da skrbimo za njihovo uravnoteženost, in to ves čas. Temu sama pravim delo in trud, vsak dan. In žal, večina tega ne zmore. Zato so ljudje nesrečni v svojih partnerskih odnosih, ki so jih čustveno že davno končali, a so še zmeraj skupaj, seveda blazno nesrečni.

Manj močan partner tako potlači svoje čustvene potrebe, ker si bolj kot drugi prizadeva za ravnotežje. Želi imeti in ohraniti ter razviti odnos. Ne zaveda se, da nase nalaga vedno več, medtem ko drugi partner tega niti ne opazi, saj mu je tako udobno. Manj močan partner ima tako neverjetno večje možnosti, da razvije bolezen s fizičnimi simptomi. Če prevedem; zgodi se, da se tesnoba drugega partnerja realizira kot fizični simptom pri drugem, manj močnem partnerju, ki ves čas zanemarja svoje čustvene potrebe.

To je stvar, o kateri govorim že dolgo, saj sem sama bila manj močan partner in sem zavoljo prevelikega prizadevanja po dobrem in kakovostnem odnosu nekje na poti povsem zanemarila sebe. Izgorela, dobila anksiozne motnje in panične napade. Stvar je lahko veliko hujša, če je na drugi strani oseba z narcistično motnjo, čustvena manipulacija in ‘gaslighting’. V tem primeru lahko pride do post travmatske stresne motnje, ki se začne po prekinitvi odnosa s takšno osebo. Traja lahko tudi deset let preden dokončno izzveni.

Poskrbimo, da smo asertivni, čustveno odprti zase in za druge ter opravljajmo čustveno delo zase sami. Poskrbimo za svoje čustvene potrebe, če si ne želimo zboleti!

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. In si zvišamo čustveno vibracijo. – Z mislimi. 

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

ZOOM skupine/delavnice/treningi vsak četrtek ob 18:00 do 19:30. Prijave: https://www.berem.si/skupine/ Ob plačilu  dobite povezavo in geslo. 

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
368 shares