Vabi Sabi, Beth Kempton

Japonska modrost za popolnoma nepopolno življenje

Vabi sabi je bistvena sestavina estetskega čuta Japoncev in njihove blage narave. To je pogled na svet, s katerim izkušajo življenje, čeprav ga redko omenjajo. Njegov vpliv je vsepovsod, hkrati pa ga ni nikjer videti.

Skrivnost vabi sabija je, da prava lepota ni v stvareh, temveč v naravi življenja samega. Vabi sabi je nagonski odziv na lepoto, ki odraža resnično naravo življenja.

Vabi sabi pomeni sprejemati in ceniti nestalno, nepopolno in nedokončano naravo vsega. In tale ideja ali misel še kako pride prav. Nam, zahodnjakom. Samo pomislite, kolikokrat se nam meša ravno zaradi tega, ker ne zmoremo sprejeti, da je vse minljivo, da smo vsi nepopolni in da so stvari in odnosi čisto v redu, če so nedokončani.

Kako si predstavljam vabu sabi sama?

Mene odrešuje. Spominjam se, kako mi je nekoč moj moški dejal, da ko se skodelica enkrat razbije, nikdar več ni ista. In mislil je na to, da ko nekaj izrečem, kar ga prizadene ali mu ni všeč, spremenim stanje stvari med nama in te so potem zanj zagotovo slabše. Razbita skodelica ni več ista kot cela. Jaz pa sem mu dejala: obenem nama dam možnost in ti tudi, da pogledava v t, kar naju je prizadelo, v te rane, ki zmeraj izvirajo v otroštvu, jih presvetliva s svetlobo in kisikom ter jih zaceliva. Razpoke niso nujno slabe. skozi njih seva svetloba, skozi njih prodira kisik, da se stvar ali človek razteza in krči, in to je popolno.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Knjiga Pogumna srca je tukaj: https://www.berem.si/izdelek/pogumna-srca/

Avtorica besedila: Damjana Bakarič,  avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi in Na boljše ter Razmerja. Predavateljica/motivatorka o odnosu do sebe, do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. Verjemi vase.

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
9 shares