Kaj je ljubezen med nama?

Včasih se mi zdi, da ne vem. Nekdo lahko neko obnašanje in čutenje opiše kot ljubosumje, nekdo drugi pa kot nespoštovanje v odnosu. In tako je z vsakim čutenjem ali obnašanjem v odnosu med dvema.

Ni vse tako preprosto, kakor si želimo, da bi bilo. Ljubezen med dvema, tisto nekaj med dvema, po čemer vsi hrepenimo, je v prvi vrsti nekaj, kar nima povezave z razumom. Zato tega, zakaj nas privlači nekdo in ne nekdo tretji, ne more do potankosti razložiti nihče na tem svetu. Do neke mere se da, nekatera polja pa bodo za zmeraj ostala neznana, skrivnostna, nejasna. In tu se nahaja tisto človekovo trpljenje, ko je z nekom v odnosu.

Vendar vem, česa si v odnosu želim. Želim si pristnost in odkritost, medsebojno zaupanje in spoštovanje. Kar si je treba še prigarati. Tudi tega se zavedam. Noben odnos ni zgrajen v prvem dnevu. Želim biti tu zate, rada sem pozorna, želim ti dajati svojo pozornost. Želim se ukvarjati s teboj, ti stati ob strani, ko boš preigraval svoje manke. Želim te razumeti, ker me zanima, kdo si ti. Da bom lahko razumela tvojo najglobljo bolečino, rane, in da te bom zato manjkrat nehote prizadela. Ni mi težko se potruditi, če se mi zdi vredno. Želim biti radostna, sproščena, da sem lahko to, kar sem. Želim ti vsak dan pokazati, ni mi težko, da mi lahko zaupaš. Da je z menoj biti varno. Želim te vsak dan spoštovati in ti izreči vsaj en kompliment. Če izrečem eno ‘grajo’, si želim ob tem dati pet komplimentov.

Želim si, da te upoštevam, ko mi rečeš, da te nekaj moti ali boli. Da preneham s tem obnašanjem, ki te moti ali ti povzroča bolečino. To lahko storim le takrat, ko me zanimaš, ko mi je vredno, ko mi je mar in ko te razumem v globino. Če te ne razumem, ne morem razumeti, zakaj te nekaj moti, te ne slišim in ti ne izkazujem prave ljubezni. Ne upoštevam tvojih čustev, in to ni ljubezen. To ni spoštovanje. In vem, da mi ti ne moreš zaupati. In če vsega tega ne počnem, se mi ti ne moreš predati. Brez predanosti pa ni ljubečega odnosa. Je le trpljenje. Strah.

Vidim te, slišim te. Ne mislim ‘poslušam te’. Temveč ‘slišim te’. Razumem te. Vreden si. Upoštevam te. To so drže, ki se mi zdijo za ljubezen nujne. Brez tega ni ljubezni, ne spoštovanja, ne zaupanja, ne varnosti, ne sproščenosti, ne radosti, ne svobode. Brez tega umrejo vse vasi, ulice, mesta, pokrajine, presahnejo vse reke, izumrejo vse živali in mineva tudi midva.

Ne čakaj, da dobiš vse to. Daj. In če ni ničesar nazaj, boš zelo dobro vedel, kaj storiti.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi in Na boljše ter Razmerja. Predavateljica/motivatorka o odnosu do sebe, do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. Verjemi vase.

Fotografija: Mihael Tominšek

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
146 shares