Kaj je ljubezen med nama?

Včasih se mi zdi, da ne vem. Nekdo lahko neko obnašanje in čutenje opiše kot ljubosumje, nekdo drugi pa kot nespoštovanje v odnosu. In tako je z vsakim čutenjem ali obnašanjem v odnosu med dvema.

Ni vse tako preprosto, kakor si želimo, da bi bilo. Ljubezen med dvema, tisto nekaj med dvema, po čemer vsi hrepenimo, je v prvi vrsti nekaj, kar nima povezave z razumom. Zato tega, zakaj nas privlači nekdo in ne nekdo tretji, ne more do potankosti razložiti nihče na tem svetu. Do neke mere se da, nekatera polja pa bodo za zmeraj ostala neznana, skrivnostna, nejasna. In tu se nahaja tisto človekovo trpljenje, ko je z nekom v odnosu.

Vendar vem, česa si v odnosu želim. Želim si pristnost in odkritost, medsebojno zaupanje in spoštovanje. Kar si je treba še prigarati. Tudi tega se zavedam. Noben odnos ni zgrajen v prvem dnevu. Želim biti tu zate, rada sem pozorna, želim ti dajati svojo pozornost. Želim se ukvarjati s teboj, ti stati ob strani, ko boš preigraval svoje manke. Želim te razumeti, ker me zanima, kdo si ti. Da bom lahko razumela tvojo najglobljo bolečino, rane, in da te bom zato manjkrat nehote prizadela. Ni mi težko se potruditi, če se mi zdi vredno. Želim biti radostna, sproščena, da sem lahko to, kar sem. Želim ti vsak dan pokazati, ni mi težko, da mi lahko zaupaš. Da je z menoj biti varno. Želim te vsak dan spoštovati in ti izreči vsaj en kompliment. Če izrečem eno ‘grajo’, si želim ob tem dati pet komplimentov.

Želim si, da te upoštevam, ko mi rečeš, da te nekaj moti ali boli. Da preneham s tem obnašanjem, ki te moti ali ti povzroča bolečino. To lahko storim le takrat, ko me zanimaš, ko mi je vredno, ko mi je mar in ko te razumem v globino. Če te ne razumem, ne morem razumeti, zakaj te nekaj moti, te ne slišim in ti ne izkazujem prave ljubezni. Ne upoštevam tvojih čustev, in to ni ljubezen. To ni spoštovanje. In vem, da mi ti ne moreš zaupati. In če vsega tega ne počnem, se mi ti ne moreš predati. Brez predanosti pa ni ljubečega odnosa. Je le trpljenje. Strah.

Vidim te, slišim te. Ne mislim ‘poslušam te’. Temveč ‘slišim te’. Razumem te. Vreden si. Upoštevam te. To so drže, ki se mi zdijo za ljubezen nujne. Brez tega ni ljubezni, ne spoštovanja, ne zaupanja, ne varnosti, ne sproščenosti, ne radosti, ne svobode. Brez tega umrejo vse vasi, ulice, mesta, pokrajine, presahnejo vse reke, izumrejo vse živali in mineva tudi midva.

Ne čakaj, da dobiš vse to. Daj. In če ni ničesar nazaj, boš zelo dobro vedel, kaj storiti.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi in Na boljše ter Razmerja. Predavateljica/motivatorka o odnosu do sebe, do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. Verjemi vase.

Fotografija: Mihael Tominšek

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
146 shares