Življenje postane odbito dobro in lahkotno, ko se prenehaš uklanjati le zato, da bi te sprejeli in imeli radi!

Vam povem iz prve roke. O napornih letih uklanjanja. Bremena.

Kaj vse sem počela, da bi bila sprejeta. Da bi me opazili. Videli. Pohvalili. Sprejeli medse. Ojej, kaj sem počela med ženskami. Ker sem višje postave kot večina žensk, sem se dobesedno krivila proti tlom, da bi ja bila kot one, da mi ne bi zamerile, ker sem višja. Da se katera med njimi ne bi počutila slabo zaradi tega. Mater, sem bila smešna.

Želela sem biti enaka kot drugi. Na delovnih mestih, da bi bila sprejeta. Med moškimi, da bi jim bila všeč, čeprav je tukaj vedno butala ven moja plat uporništva.

Naporna leta. Naporni dnevi. Sploh ne zavidam mladim, ki morajo čez vse to. Kaj šele najstnikom. Uživam v svojih letih. Končno. Čeprav je zdaj marsikaj težje. Na primer, če preplešem noč, prihajam k sebi ves teden. Ne zmorem večopravilnosti. Pssst, o tem drugič. Zakaj torej uživam?

Svet in življenje postaneta neskončno dobra, hudičevo huda, ko se nehaš uklanjati. Ko prenehaš ugajati, da bi te imeli radi, da bi te sprejeli. Ko imaš svoje stališče in ga upaš povedati jasno, glasno, pa četudi izgubiš domnevne prijatelje. Ko se ti dobesedno jebe. Vam povem, da tako odleže, da je za popizdit! Ko znaš zamahniti z roko in iti, ko je treba. Ko se smeješ komentarjem, kjer ti človek napiše: jedi govna. In ko smo že pri govnih in žalitvah, – to, da ti nekdo reče, da jedeš govna niti ni tako slabo, ker samo v dreku in govnu lahko rasteš. Tam zraste najboljši material. Zato – hvala. O, kako odleže.

Dobro je, da spoznamo sebe, se povežemo s seboj in smo najprej sebi najboljši prijatelj. Šele potem iščite druge dobre prijatelje. Ne sekirajte se, ko manipulatorji, ki so vas na začetku in takoj zasuvali z dobrim, odpadejo v hipu, ko se odločite zase. Naj gredo, naj jih odnese čim dlje.

Fak, svet in življenje sta tako lepa, ko prenehaš z uklanjanjem, da bi te sprejeli, imeli radi, opazili. Ko to daješ sebi, tega ne potrebuješ več toliko od drugih.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Fotografija: Mihael Tominšek. Prvi fotograf, ki je ujel moj karakter. In svetlobo, da brez kančka retuširanja izgledam tako dobro. Gremo pristno!

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
710 shares