Ja, nekje je boljši partner za vas, kot je vaš. Boljša služba, boljša parcela, boljša hiša, boljši avto. Vendar sploh ne gre za to.

Preganjajo nas izbire in naše odločitve. Izberemo nekaj in že se nam začne motati po mislih, da bi lahko izbrali tisto drugo možnost, da pa bi bila lahko vendarle boljša.

Moški se obremenjujejo, da je lahko neka ženska, ki jo zagledajo, boljša od njihove, ženske se obremenjujemo, da kaj nam je tega treba, saj tale sodelavec tako lepo ravna z nami, naš moški doma pa nas sploh več ne ceni. Lahko bi kupila boljši telefon, se odločila za boljšo parcelo … in tako v nedogled ubijamo sebe. Lahko bi v poplavi filmov pogledala tega namesto onega, si kupila te superge namesto onih, ker s temi se zagotovo da bolje teči. O, moj bog. Ustavimo se! To so romantični ideali, ki nas v življenju le ovirajo, da bi res živeli dobro!

Hec je v tem, da so izbire večinoma le navidezne. Živimo v dobi potrošništva, včasih smo imeli tri praške, dva detergenta za posodo in dve vrsti čokolade. Bilo je preprosto. V Ljubljani smo imeli tri velike nakupovalne centre: Maxi, Astra, Nama. Nismo izgubljali časa s tem, kam bomo šli, ker so odločitve padle takoj. Saj smo imeli na voljo tri izbire. Danes jih imamo deset tisoč. In za to navidezno izbiro porabimo neskončno časa in energije, da na koncu potem ugotovimo, da je vse isto. Ker tudi je. Razlike so le navidezne, odvisne so od oglaševanja, besedila iznajdljivih in manj iznajdljivih tekstopiscev, barv, snemalcev in montažerjev reklam.

Medtem ko se ubijamo z izbiranjem in odločitvami, po njih pa še s tem, kaj vse je boljše in kako napačno smo se odločili, ter si tako uničujemo življenje, se raje osredotočimo na to, kaj bomo s tem, kar smo izbrali in za kar smo se odločili – storili. Kaj bomo iz tega ustvarili. Kajti za to gre v resnici.

Nekaj sem izbrala, se odločila. Kaj bom iz tega naredila? Kaj se bom naučila? Kako lahko iz tega ustvarim nekaj najboljšega? In kako lahko iz sebe ob tej izbiri ustvarim nekaj najboljšega? Padli bomo v tok, v užitek. Ob tem bomo pozabili na milijone boljših izbir in se končno osredotočili na to, kar smo izbrali, za kar smo se odločili. Ustvarjaj mojstrovine. Stoj za odločitvami. Tako boš zadovoljen, srečnejši, občutek praznine bo manjši.

Kako je to videti v partnerstvu?

Oba sva poškodovana, oba vsa od blizu polna napak. Vsi smo. Ni ga človeka, ki bi bil popoln. Vsi smo precej nepopolni in disfunkcionalni. Edino, kar lahko storiva, je to, da skupaj preigrava vse te manke iz otroštva. Jaz učim tebe, ti mene. Skupaj napredujeva, rasteva. In to je ljubezen. Ljubezen ni le občutek, ki pride in je, ljubezen je proces. Ponavadi dela. Stojim ti ob strani in ti meni, medtem ko razrešujeva svoje čustvene poškodbe. Ko na ta način pogledamo nase in na odnose ter na vse ostale ljudi, ki se nam od daleč zdijo boljša izbira, ker jih pač ne vidimo od blizu, smo že na dobri poti, da nam uspe. Sva že na dobri poti, da nama uspe razvidi dolgotrajno dobro razmerje.

Damjana Bakarič

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://berem.damjanabakaric.com/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.damjanabakaric.com

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
339 shares