Ja, nekje je boljši partner za vas, kot je vaš. Boljša služba, boljša parcela, boljša hiša, boljši avto. Vendar sploh ne gre za to.

Preganjajo nas izbire in naše odločitve. Izberemo nekaj in že se nam začne motati po mislih, da bi lahko izbrali tisto drugo možnost, da pa bi bila lahko vendarle boljša.

Moški se obremenjujejo, da je lahko neka ženska, ki jo zagledajo, boljša od njihove, ženske se obremenjujemo, da kaj nam je tega treba, saj tale sodelavec tako lepo ravna z nami, naš moški doma pa nas sploh več ne ceni. Lahko bi kupila boljši telefon, se odločila za boljšo parcelo … in tako v nedogled ubijamo sebe. Lahko bi v poplavi filmov pogledala tega namesto onega, si kupila te superge namesto onih, ker s temi se zagotovo da bolje teči. O, moj bog. Ustavimo se! To so romantični ideali, ki nas v življenju le ovirajo, da bi res živeli dobro!

Hec je v tem, da so izbire večinoma le navidezne. Živimo v dobi potrošništva, včasih smo imeli tri praške, dva detergenta za posodo in dve vrsti čokolade. Bilo je preprosto. V Ljubljani smo imeli tri velike nakupovalne centre: Maxi, Astra, Nama. Nismo izgubljali časa s tem, kam bomo šli, ker so odločitve padle takoj. Saj smo imeli na voljo tri izbire. Danes jih imamo deset tisoč. In za to navidezno izbiro porabimo neskončno časa in energije, da na koncu potem ugotovimo, da je vse isto. Ker tudi je. Razlike so le navidezne, odvisne so od oglaševanja, besedila iznajdljivih in manj iznajdljivih tekstopiscev, barv, snemalcev in montažerjev reklam.

Medtem ko se ubijamo z izbiranjem in odločitvami, po njih pa še s tem, kaj vse je boljše in kako napačno smo se odločili, ter si tako uničujemo življenje, se raje osredotočimo na to, kaj bomo s tem, kar smo izbrali in za kar smo se odločili – storili. Kaj bomo iz tega ustvarili. Kajti za to gre v resnici.

Nekaj sem izbrala, se odločila. Kaj bom iz tega naredila? Kaj se bom naučila? Kako lahko iz tega ustvarim nekaj najboljšega? In kako lahko iz sebe ob tej izbiri ustvarim nekaj najboljšega? Padli bomo v tok, v užitek. Ob tem bomo pozabili na milijone boljših izbir in se končno osredotočili na to, kar smo izbrali, za kar smo se odločili. Ustvarjaj mojstrovine. Stoj za odločitvami. Tako boš zadovoljen, srečnejši, občutek praznine bo manjši.

Kako je to videti v partnerstvu?

Oba sva poškodovana, oba vsa od blizu polna napak. Vsi smo. Ni ga človeka, ki bi bil popoln. Vsi smo precej nepopolni in disfunkcionalni. Edino, kar lahko storiva, je to, da skupaj preigrava vse te manke iz otroštva. Jaz učim tebe, ti mene. Skupaj napredujeva, rasteva. In to je ljubezen. Ljubezen ni le občutek, ki pride in je, ljubezen je proces. Ponavadi dela. Stojim ti ob strani in ti meni, medtem ko razrešujeva svoje čustvene poškodbe. Ko na ta način pogledamo nase in na odnose ter na vse ostale ljudi, ki se nam od daleč zdijo boljša izbira, ker jih pač ne vidimo od blizu, smo že na dobri poti, da nam uspe. Sva že na dobri poti, da nama uspe razvidi dolgotrajno dobro razmerje.

Damjana Bakarič

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
370 shares