Faktografija, Hans Rosling

Ne vem, kako je z vami, vendar sama glede na dogajanje in dejanja v tem svetu, na splošni in mikro ravni vse večkrat vidim slabo in malo manj dobro. Prepričani smo, da mladi s permisivno vzgojo postajajo razvajeni, brez moralnih vrednost, mladi ljudje, ki bodo odrasli v odrasle, ki ne bodo poznali odgovornosti in trdega dela. Če pogledam težave, ki jih imajo moji znanci z najstniki, vidim, oprostite mi, da je to res. In kakšen svet bo potemtakem nastal iz njih? In tako naprej, krog se sklene, človek pa ima v ustih, glavi in srcu zelo grenak okus.

Rosling trdi drugače. Knjiga je podkovana s fakti, odtod naslov Faktografija, to pomeni, da je knjigo zgradil na trdnih dejstvih.

V njej nam razkrije deset nagonov, ki izkrivljajo naš pogled na sodobno družbo in svet, od nagnjenosti po deljenju sveta na dva dela (mi in oni), prek tega, kako spremljamo medije (kjer itak igro vodi ustrahovanje), do tega, kako dojemamo napredek (tehnologija nas uničuje). Pravi, da je naša glavna težava ta, da ne vemo, česa v resnici prav zares ne vemo. Ugibamo na podlagi škodljivih prepričanj in predsodkov, za te pa po pripovedovanju ljudi, ki se ukvarjajo s človeškim vedenjem, že dolgo vemo, da smo jih zelo težko pripravljeni opustiti, četudi prav dobro vemo, da so napačni. Človek je pač tak.

Knjiga kaže, da je svet kljub vsem strahotam, pomanjkljivostim, velikim nepravičnostim, vendarle v boljšem stanju, kot si mislimo.

Smo pripravljeni na fakte?

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
13 shares