Nov način delovanja: Objem namesto obrambe. Pripravi se na čudeže.

Ljudje smo poškodovani, ranjeni. Skoraj nikogar ni, ki ne bi bil vsaj malo poškodovan ali ranjen. Nekateri se tega zavedajo, drugi ne. V prvi skupini nekateri nekaj storijo glede svoje poškodovanosti in ran, drugi ne. Raje bežijo. Druga skupina beži, sluti, da nekaj ni v redu. Vendar beži. Ali pa svojo bolečino lajša tako, da namerno poškoduje ali rani drugega, ker le tako dobi tistih pet minut olajšane bolečine; svet je takrat znosnejši prostor. Žalostno, kaj si počnemo. Sebi in drugim. A to se da spremeniti, če človek hoče ven. Če človek ne želi na pot okamenelega srca, zagrenjenosti in zlobe. Lahko se odločimo za mehko srce, za pretočnost in ljubezen v sebi.

Zaradi ran in poškodb smo si zgradili obrambe. Ponavadi to storimo že kot otroci. Ko odraščamo, jih še zmeraj uporabljamo v situacijah, ki nam zadišijo po novi morebitni rani ali poškodbi. In tako le ždimo v lastnih strupenih vzorcih in prepričanjih, ne da bi storili korak k izboljšanju. In ne le to, naša situacija, bolečina znotraj postaja vse neznosnejša. Tema vse večja. Dihanje vse težje. Obup vse krepkejši. Zato za začetek predlagam nov način delovanja, ki sem ga poimenovala ‘Objem namesto obrambe’. Vsakokrat, ko:

  1. Nas nekaj hudo zmoti pri drugem, in bi najraje negativno odreagirali, ga napadli verbalno, ga udarili, se razbesneli nanj, zbežali od njega, ga namesto vsega naštetega objemimo.
  2. Smo v situaciji, kjer bi vse skupaj pustili in odšli, se razbesneli v avtu, ker nas nekdo izsiljuje, rekli šefu, da je ena navadna pi***, rekli otrokom, ki nas ne spoštujejo in se obupno obnašajo ter ne prispevajo ničesar h gospodinjstvu, naj izginejo za vedno, se objemimo. Objemimo ljudi iz teh situacij. Ja, tudi nečimrnega in vzvišenega voznika iz drugega avta, če je treba. Nasmehnimo se. Z razumevanjem.
  3. Tukaj je prostor, kjer lahko naštejete vse svoje situacije, kjer lahko trenirate nov način ‘Objem namesto obrambe’.

In potem, ker uvajam ta nov način, mi, prosim, sporočite, kako je šlo. Kaj ste dobili nazaj. Kako se je stvar razpletla. In vsega tega z občutki vred, prosim, ne pozabimo zapisati v dnevnik. Saj ga pišete, ne?

‘Z objemom namesto obrambe’ načinom življenja ne pravim, da zatrimo jezo, ki je upravičena, da ne rešimo konfliktnih situacij, ne, ne. Pravim le, da namesto besa, nore jeze, izbruhov s pikrimi pripombami, kjer lahko užalimo tako, da bo za vedno ostalo zaznamovano, to stanje v prvi fazi pomirimo z objemom in se potem lotimo reševanja na veliko bolj smiseln in konstruktiven način.

Objem.

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
269 shares