Dobra komunikacija je osnova za vse v življenju, posebej v odnosih

Vem že dolgo, a vsakič znova se mi utrne ‘aha moment’, ko me vedno znova preseneti ista ideja: komunikacija je najbolj pomembna stvar odnosov. Ja, seveda, saj to vemo, kaj si pa mislila. Si najbrž mislite. Uf, vendar stvari niso tako preproste. Ker če bi nam bilo res jasno, kako pomemben je pogovor v odnosih, potem se v njih ne bi zgodilo 95 odstotkov destruktivnih prepirov, obtičalosti, očitkov, domnev na povsem napačnih predvidevanjih, delovanja ranjenih egov, za katere vsi dobro vemo, kaj nam prinesejo. Eno samo bolečino, jezo, žalost, gnev, bes, zamere – vse to pa nam jemlje zdravje.

Torej: pogovor. Vsakokrat, pa naj bo še taka malenkost, ob kateri bi v prvem hipu najraje zamahnili z roko in potlačili občutke, ker vas nekaj, kar je storil drugi, moti, je najbolj pomembno to, da se ob tem ustavimo, premislimo. Kaj me je zmotilo? Zakaj me je zmotilo? Kaj sem sam prispeval k temu? Kako naj osebi, ki mi nekaj pomeni, to povem, da bo razumela pravilno?  Ker če ne delujemo tako, se bomo slej ko prej ujeli in povsem zapletli v trde in vse ostrejše in močnejše vozle, ki nam bodo vzeli dih. Če pometamo pod preprogo, tlačimo, se ne pogovarjamo, bo slej ko prej to udarilo ven tako, da bomo eksplodirali ob povsem neprimernem trenutku, ali še huje, pristali bomo in igrali v nepristnem, lažnivem odnosu, v katerem ne bo nihče rasel, se razvijal. Vse bolj in bolj bomo tonili v gnevu, jezi, užaljenosti, zamerah, kar pa ubija, prepričana sem, da to vemo vsi, saj to vse vendarle čutimo v telesu.

Zatorej: pogovarjajmo se. Kaj ni bilo v redu, kaj me je zmotilo, zakaj me je, kaj lahko storiva, da bo bolje. Ja, s tem je dobro začeti že na začetku nekega odnosa, kajti že na samem začetku se oblikuje delovanje, razmerje med dvema, zato je pomembno in ne bedasto, da se že od začetka o vsem odkrito pogovarjamo, da smo pristni. Pogovor rešuje, zdravi, omogoča rast. In tisti med, ki pride kasneje, in ker je nastal z delom, je zato toliko slajši od tistega, na katerega naletimo zastonj že ob sami zaljubljenosti. O, bog, kako dober občutek je, ko se pogovoriva, rešiva stvar in potem naslednjič storiva vse povsem drugače. Nor občutek. Noro dober. O, ja, vem.

Odnosi so delo. Počasi se daleč pride, če sem iskrena, najboljše stvari gradimo počasi. In mar ni ob tem najbolj noro in čudovito to, da oba vidita, da sta izboljšala odnos in sebe? Da sta presegla svoje manke iz otroštva? Zame je to nor dosežek. Eden najboljših.

Pogovarjajmo se. Četudi se nam zdi smešno, da se pogovarjamo o navidez nepomembnih rečeh. Tiste malenkosti, ki nas zmotijo, pa jim največkrat ne posvetimo pozornosti, ker se nam zdi pretirano, da bi se že takoj na začetku ukvarjali s tem, so v resnici najpomembnejše. Vseskozi se v odnosu vračajo in vračajo, in če jih ne rešimo, postajajo vse večje in težje obvladljive. Poslušaj se. Zaupaj si.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš. Pobrskaj malo nazaj na youtube kanalu. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Inidividualni pogovori, prijava: info@berem.si

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
105 shares