Ustrežljivost je ovira, ki nam ne dovoli lastnega zadovoljstva in dobrega življenja

Ustrežljivi ljudje imajo precej težav pri doseganju dobrega počutja in lastnih ciljev, življenja, ki si ga sami želijo živeti. Razlogi so različni; morda v grobem – ustrežljivost ima globoko povezavo s cenjenjem samega sebe, s samozavestjo. Drugi zelo pogost razlog, da nekdo postane ustrežljivec, pa je priučeno v otroštvu, ker mu starši ali skrbniki niso izražali dovolj ljubezni in pozornosti. Zato se je otrok naučil biti pretirano ustrežljiv, da je prejel tisto nujno odobravanje, ki bi ga moral od svojih staršev ali skrbnikov imeti prav vsak otrok tega sveta.

Ustrežljivost je precej škodljiva, pravzaprav. Nikdar ne moremo ustreči vsem v vsem, zato se naprezamo za druge, se izčrpavamo ter posledično izgubljamo sebe. Pozabljamo na svoje potrebe, ki jih puščamo nezadovoljene, kar se bo prej ali slej nekje drastično poznalo. Ljudje ustrežljivcev ne spoštujejo; prav hecno, z ustrežljivostjo si človek želi kupiti spoštovanje, priznanje, a ravno z ustrežljivostjo ju izgublja. Ustrežljivca v resnici ne spoštuje nihče. Ker se tudi sam ne. Zato so ustrežljivci  v resnici precej neuspešni, nesrečni ljudje.

Kako vem, da sem ustrežljivec?

  1. Ne znam reči ne – ker želim ugajat, ker se ne želim zameriti, ker želim to odobravanje in tvojo ljubezen.
  2. Ne upam si zavzeti jasnega stališča ali mnenja – kimam, čeprav se ne strinjam. Pritegujem, čeprav menim drugače.
  3. Ne upam se postaviti zase, čeprav čutim nejevoljo in jezo. Bojim se vseskozi, da bom nekaj izgubil, da me bodo ljudje zavrnili ali zapustili, da bom dobil odpoved.
  4. Velikokrat se opravičujem.
  5. Želim ugoditi vsem, zato se tudi ne znam glasno in jasno postaviti za stvari ali ljudi, ko je treba.
  6. Ni mi prijetno, če je kdo jezen na mene, tega ne prenesem. To jemljem za katastrofo, predvsem zato, ker menim, da sem sam kriv za jezo drugega, kar pa je daleč od resnice.
  7. Ne želim v konflikte. Zato prikimavam, sem tiho, ko je treba izreči svoje stališče. aje se umaknem in trpim. Trpim do onemoglosti.
  8. Prevzemam odgovornost drugih ljudi na sebe.
  9. Skrivamo svoja prava čustva. Ne pokažemo jeze, ogorčenja, nestrinjanja, besa, žalosti.
  10. Pozabljam nase, izgubljam sebe, sploh ne vem, kaj želim jaz, ker sem tako preobremenjen s tem, kaj želijo drugi, da sebe neprenehoma postavljam na zadnje mesto.

Zato je človek vse bolj v stresu, izčrpan, utrujen. V tem hitrem tempu hiti, da ustreže vsem, le sebi ne. Potem se izgubi v depresiji ali tesnobi, izgorelosti. Ker ima tako zanič odnos do samega sebe. To lahko spremenimo. Z majhnimi koraki. Najprej se postavimo za sebe pri nečem manj pomemben in tako korakamo naprej do ‘velikih’ reči. Vmes si pridobimo samozavest in samopoštovanje. Tako počasi postajamo vse bolj mentalno močni.

Začni danes!

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica besedila: Damjana Bakarič,  avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi in Na boljše ter Razmerja. Predavateljica/motivatorka o odnosu do sebe, do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. Verjemi vase.

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
515 shares