Ustrežljivost je ovira, ki nam ne dovoli lastnega zadovoljstva in dobrega življenja

Ustrežljivi ljudje imajo precej težav pri doseganju dobrega počutja in lastnih ciljev, življenja, ki si ga sami želijo živeti. Razlogi so različni; morda v grobem – ustrežljivost ima globoko povezavo s cenjenjem samega sebe, s samozavestjo. Drugi zelo pogost razlog, da nekdo postane ustrežljivec, pa je priučeno v otroštvu, ker mu starši ali skrbniki niso izražali dovolj ljubezni in pozornosti. Zato se je otrok naučil biti pretirano ustrežljiv, da je prejel tisto nujno odobravanje, ki bi ga moral od svojih staršev ali skrbnikov imeti prav vsak otrok tega sveta.

Ustrežljivost je precej škodljiva, pravzaprav. Nikdar ne moremo ustreči vsem v vsem, zato se naprezamo za druge, se izčrpavamo ter posledično izgubljamo sebe. Pozabljamo na svoje potrebe, ki jih puščamo nezadovoljene, kar se bo prej ali slej nekje drastično poznalo. Ljudje ustrežljivcev ne spoštujejo; prav hecno, z ustrežljivostjo si človek želi kupiti spoštovanje, priznanje, a ravno z ustrežljivostjo ju izgublja. Ustrežljivca v resnici ne spoštuje nihče. Ker se tudi sam ne. Zato so ustrežljivci  v resnici precej neuspešni, nesrečni ljudje.

Kako vem, da sem ustrežljivec?

  1. Ne znam reči ne – ker želim ugajat, ker se ne želim zameriti, ker želim to odobravanje in tvojo ljubezen.
  2. Ne upam si zavzeti jasnega stališča ali mnenja – kimam, čeprav se ne strinjam. Pritegujem, čeprav menim drugače.
  3. Ne upam se postaviti zase, čeprav čutim nejevoljo in jezo. Bojim se vseskozi, da bom nekaj izgubil, da me bodo ljudje zavrnili ali zapustili, da bom dobil odpoved.
  4. Velikokrat se opravičujem.
  5. Želim ugoditi vsem, zato se tudi ne znam glasno in jasno postaviti za stvari ali ljudi, ko je treba.
  6. Ni mi prijetno, če je kdo jezen na mene, tega ne prenesem. To jemljem za katastrofo, predvsem zato, ker menim, da sem sam kriv za jezo drugega, kar pa je daleč od resnice.
  7. Ne želim v konflikte. Zato prikimavam, sem tiho, ko je treba izreči svoje stališče. aje se umaknem in trpim. Trpim do onemoglosti.
  8. Prevzemam odgovornost drugih ljudi na sebe.
  9. Skrivamo svoja prava čustva. Ne pokažemo jeze, ogorčenja, nestrinjanja, besa, žalosti.
  10. Pozabljam nase, izgubljam sebe, sploh ne vem, kaj želim jaz, ker sem tako preobremenjen s tem, kaj želijo drugi, da sebe neprenehoma postavljam na zadnje mesto.

Zato je človek vse bolj v stresu, izčrpan, utrujen. V tem hitrem tempu hiti, da ustreže vsem, le sebi ne. Potem se izgubi v depresiji ali tesnobi, izgorelosti. Ker ima tako slab odnos do samega sebe. Vsem zadovoljuje potrebe, medtem ko svojih ne. To lahko spremenimo. Z majhnimi koraki. Najprej se postavimo za sebe pri nečem manj pomemben in tako korakamo naprej do ‘velikih’ reči. Vmes si pridobimo samozavest in samopoštovanje. Tako počasi postajamo vse bolj mentalno močni.

Začni danes!

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

ZOOM skupine/delavnice/debate kmalu. Vsak četrtek ob 18:00 do 19:20. Prijave na mejl: info@berem.si, po plačilu dobite povezavo in geslo. Zakaj? Ker z mano ne izgubljate časa.

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
616 shares