Tekaš za tistimi, ki te ne marajo, in ne ceniš tistih, ki se trudijo zate? Se osredotočaš na ‘slabo’, dobrega pa ne vidiš?

Ljudje smo hecni; koliko energije in časa namenimo ljudem, ki za nas ne storijo praktično ničesar, ali še huje, nas vlečejo dol, nam jemljejo energijo, ali pa pridejo le takrat, ko nas potrebujejo.

Prav hecno. Dajemo jim priložnosti. Nekaj v nas se podreja tem ljudem. Otroštvo. Zagotovo. Vem, siti ste tega otroštva in travm ter staršev in skrbnikov, s pomočjo katerih ravnanja ste se že zelo zgodaj odločili za svoje življenjske scenarije. Vem. Tudi jaz sem sita tega. Vendar, poglejmo se. Koliko energije, časa, trpljenja, žalosti, besa, jeze in solz gre za ljudi, ki, oprostite, niso vredni treh sekund naših misli, kaj šele občutkov.

Medtem ko ljudi, ki nas imajo zares radi, ki so za nas tu, ob katerih se lahko razvijamo, ne cenimo toliko. Jih jemljemo za samoumevne. Oni so že osvojeni, oni so že ‘naši’, mar ne? Uff, ne gre tako. To pove o nas veliko, precej. Predvsem to, da na čustveni ravni nimamo še urejene svoje notranjosti. Ne cenimo sebe, ne spoštujemo se, nimamo se radi.

Enako velja za ‘slabe’ stvari. Koliko časa namenimo takšnim dogodkom in koliko časa namenimo ‘dobrim’, ‘lepim’ dogodkom? Ko se zgodi kaj po našem mišljenju slabega, to opevamo dneve, tedne, mesece, morda se tega spominjamo leta!? Medtem ko o dobrih stvareh ne razglabljamo. Zamahnemo z roko in gremo naprej. Nikakor o njih ne meljemo dneve, tedne, mesece, kaj šele leta, ne?

Veš, na kaj mislim?

Obrni ploščo. Naredi že nekaj in bodi hvaležen za ljudi, ki jih zanimaš, ki jim je mar za tebe, in ki so tu ter se trudijo. Odpikaj vse ostale, ki jim je vseeno zate. In najprej pri dogodkih preveri, če so res ‘slabi’ … potem pa opevaj domnevno dobre stvari in uspehe, vsak dan. Boš videl/a, kaj se bo zgodilo.

Sama to treniram na vsakodnevni ravni. Postaja vse bolje in bolje. In še huje, kaj kmalu človek sprevidi, da je v vsem slabem ogromno dobrega. Na koncu bo sprevidel še, da slabih stvari sploh ni …

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

ZOOM skupine/delavnice/debate kmalu. Vsak četrtek ob 18:00 do 19:20. Prijave na mejl: info@berem.si, po plačilu dobite povezavo in geslo. Zakaj? Ker z mano ne izgubljate časa.

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
536 shares