Tam, kjer je nadzor, ni ljubezni

Saj ni kaj veliko za povedati na to temo.

Ljudje zamenjujejo ljubezen za nadzor. Nekatere ženske in moški menijo, da je ljubosumje dokaz ljubezni. Včasih je t. i. skrb za drugega le težka kontrola drugega. In tam, kjer je vse to, ni ljubezni. Ne, ne. Ni je.

Ko se med dvema naseli ljubezen, govorim o romantičnih odnosih, ta dva začutita spoštovanje drug do drugega. Skrb za drugega je od začetka prisotna. Skrb ni v vlogi nadzorovanja druge osebe, temveč je prežeta s pristno skrbjo za drugega, za njegovo rast, razvoj in dobrobit, četudi ta pot pelje tega človeka stran od nas. Če nekoga resnično ljubite, mu nudite svobodo, ki je vsebovana v vseh vaših dejanjih do njega. To ne pomeni, da ste brezbrižni, temveč da drugemu dovoljujete, da je to, kar je, in upoštevate njegove želje ter čustva.

Nadzor se lahko skriva za marsikaterim na videz skrbnim dejanjem, včasih mislimo tudi, da gre za ljubeče ravnanje, vendar človek, če je vsaj malo v stiku s seboj, čuti, da gre v resnici za nadzor. In zato tecite stran, kolikor vas noge nesejo. Ta človek vas ne ljubi. Ta človek nima rad niti samega sebe.

“Tako me ljubi, da mi ne dovoli, da bi odšla, da bi ga zapustila.” Eeem, ne, ne ljubi vas. V bistvu vas izsiljuje, manipulira z vami in temu človeku je vseeno, kaj čutite vi. Če vam ne dovoli, da ga zapustite, mu v resnici ni za vas niti malo mar. Imela sem primere, ko so ljudje, tako moški in ženske, grozili svojemu partnerju s samomorom, ko ga je ta želel zapustiti ali ga je zapustil. To so velike travme za vse vpletene. Vendar poudarjam: tukaj nikakor ne gre za zdrave odnose, za ljubezen. Tu gre za patologijo, za čustvena izsiljevanja, manipulacije, pasivno agresijo. Ta zadnja ubija, še posebej, ker jo je težko prepoznati, ker je tako subtilna. Vendar jo vaše telo lahko začuti. Ob takšnem partnerju ste sicer varni, saj vas ne bo zapustil, vendar ste podpisali gotovo umiranje v živem telesu, ker vas je strah spremembe, cona udobja pa je za vas varnejša. Čeprav nas ravno ta pripelje v bolezni. Hecno, ne? Ne, ni hecno,  grozovito je!

Poznala sem ljudi, ki so se bali zapustiti svoje partnerje, ki jih niso več ljubili, le zato, ker so bili ti preveč krhki; bali so se, da bi si kaj storili, če jih zapustijo. To ni ljubezen. To je čustveno izsiljevanje, gre za patološke vzorce. Manipulacija. Takšni odnosi pahnejo v hude bolezni; migrene, fibromialgijo, tesnobo, anksioznost, panične, psihoze …  po domače: zmeša se vam lahko, najprej pa se počutite, kot da vas nekdo duši. Saj vas res.

In če se vrnem na začetek: tam, kjer je nadzor, ne more biti ljubezni …

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
403 shares