Tam, kjer je nadzor, ni ljubezni

Saj ni kaj veliko za povedati na to temo.

Ljudje zamenjujejo ljubezen za nadzor. Nekatere ženske in moški menijo, da je ljubosumje dokaz ljubezni. Včasih je t. i. skrb za drugega le težka kontrola drugega. In tam, kjer je vse to, ni ljubezni. Ne, ne. Ni je.

Ko se med dvema naseli ljubezen, govorim o romantičnih odnosih, ta dva začutita spoštovanje drug do drugega. Skrb za drugega je od začetka prisotna. Skrb ni v vlogi nadzorovanja druge osebe, temveč je prežeta s pristno skrbjo za drugega, za njegovo rast, razvoj in dobrobit, četudi ta pot pelje tega človeka stran od nas. Če nekoga resnično ljubite, mu nudite svobodo, ki je vsebovana v vseh vaših dejanjih do njega. To ne pomeni, da ste brezbrižni, temveč da drugemu dovoljujete, da je to, kar je, in upoštevate njegove želje ter čustva.

Nadzor se lahko skriva za marsikaterim na videz skrbnim dejanjem, včasih mislimo tudi, da gre za ljubeče ravnanje, vendar človek, če je vsaj malo v stiku s seboj, čuti, da gre v resnici za nadzor. In zato tecite stran, kolikor vas noge nesejo. Ta človek vas ne ljubi. Ta človek nima rad niti samega sebe.

“Tako me ljubi, da mi ne dovoli, da bi odšla, da bi ga zapustila.” Eeem, ne, ne ljubi vas. V bistvu vas izsiljuje, manipulira z vami in temu človeku je vseeno, kaj čutite vi. Če vam ne dovoli, da ga zapustite, mu v resnici ni za vas niti malo mar. Imela sem primere, ko so ljudje, tako moški in ženske, grozili svojemu partnerju s samomorom, ko ga je ta želel zapustiti ali ga je zapustil. To so velike travme za vse vpletene. Vendar poudarjam: tukaj nikakor ne gre za zdrave odnose, za ljubezen. Tu gre za patologijo, za čustvena izsiljevanja, manipulacije, pasivno agresijo. Ta zadnja ubija, še posebej, ker jo je težko prepoznati, ker je tako subtilna. Vendar jo vaše telo lahko začuti. Ob takšnem partnerju ste sicer varni, saj vas ne bo zapustil, vendar ste podpisali gotovo umiranje v živem telesu, ker vas je strah spremembe, cona udobja pa je za vas varnejša. Čeprav nas ravno ta pripelje v bolezni. Hecno, ne? Ne, ni hecno,  grozovito je!

Poznala sem ljudi, ki so se bali zapustiti svoje partnerje, ki jih niso več ljubili, le zato, ker so bili ti preveč krhki; bali so se, da bi si kaj storili, če jih zapustijo. To ni ljubezen. To je čustveno izsiljevanje, gre za patološke vzorce. Manipulacija. Takšni odnosi pahnejo v hude bolezni; migrene, fibromialgijo, tesnobo, anksioznost, panične, psihoze …  po domače: zmeša se vam lahko, najprej pa se počutite, kot da vas nekdo duši. Saj vas res.

In če se vrnem na začetek: tam, kjer je nadzor, ne more biti ljubezni …

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
403 shares