Kolumna: Ženska, poslušaj svoje občutke, ko se začenjaš spoznavati z moškim. Ponavadi ti govorijo prav.

Nič kolikokrat, raje ne pomislim, kolikokrat smo šle na led, ker nismo poslušale svojih občutkov v telesu. Preglasile smo jih z umom, ki v teh rečeh nima veliko pojma, vsaj na začetku ne, ko nekoga izbiramo, da mu bomo posvetile svoj čas.

Kolikokrat si šla na led? Kolikokrat si jasno slišala v sebi, da ‘no go’, da tale moški ni to, kar iščeš, pa si dala še nekaj priložnosti, dokler nisi dokončno zafrknila sebe, se porinila v blato, iz katerega si se reševala kar nekaj časa. Četudi si se reševala en sam dan, je to preveč. Najprej preslišimo same sebe, že to je čista katastrofa, potem pa se še porinemo v blato in nato se iz njega rešujemo, ponavadi same. Koliko takšnih primerov je bilo, draga moja? Ne, ne. Poglejmo vse primere, zdaj je čas. Naj te ne bo sram. Preštej jih, zapiši si. Preglej jih. Analiziraj jih. Torej, kje si ga zasračkala?

Saj veste, tisto, ko v telesu začutiš alarm, da nekaj ni v redu, ko moški, ki ga spoznavaš, hodiš z njim na kave, v kino, na sprehode, in izreče stavek, ki je izrečen na način in v kontekstu, ob katerem ti zadrgeta telo. Ko se ustaviš, in si rečeš, opa, tole pa ne bo v redu. Zacahni si. No, ti si zacahneš, vendar se še zmeraj srečuješ z njim. Kar razumem, ker vem, kaj si misliš – morda je to moje iz otroštva. Pa saj ni tako slab, morda se motim, morda me telo heca, ker ga je nekaj spomnilo na preteklo travmo. Dajmo mu še priložnosti. In rineš naprej. V redu, če potem o tem spregovoriš na glas in se z moškim pomenita, rešita stvar. Ni pa v redu, če se to ne zgodi. In traja, traja, traja. Dokler se kar naenkrat ne znajdeš nekje, kjer se tvoje frustracije oglasijo tako močno, da ti v hipu postane slabo. No, če si prišla do tega trenutka, je slabo, ker si prezrla vse znake, ki so ti jih kazali tvoji lastni občutki skozi telo, zdaj ti bije zadnja priložnost, da se umakneš. Ko se oglasi notranja in globoka frustracija, je čas, da prekineš videvanje, druženje s tem človekom. Ker, če se to zgodi že na začetku, verjemi, težko bo kasneje bolje, kajti, saj veš, ljudje na začetku sebe kažemo v najboljši luči in takrat se trudimo najbolj, da sočloveka prepričamo za nekaj. Kasneje te maske le še popadajo kot muhe. Ne, ne, ponavadi ne pomaga niti to, da mu poveš, za kaj gre, ker ne razume. V večini primerov ne razume. Ker, če bi razumel, do takšne frustracije na začetku ne bi prišlo. Vajino neujemanje je preveliko. Ne smemo zanemariti, da velik del komunikacije poteka neverbalno, preko naše energije.

Ko se oglasi frustracija, si ponavadi že toliko notri, da se ne boš izvlekla čisto lahkotno, malo te bo predrmalo. In tega ni vreden nihče. Drmanje na drmanje, in kaj bo na koncu iz tebe? Res potrebuješ to?

Obstajajo ljudje, s katerimi ni drmanja, ni prebujanja frustracij že takoj na začetku. Predvsem ne na tak način, da ti ob tem postane slabo. Seveda se v odnosih prebudijo naše rane iz otroštva, frustracije, vendar se s človekom, ki je z nami pripravljen vse to preigrati, prebujajo tako, da nam ni slabo ob tem. Frustracija se zbudi v okolju, ki ga mi razumemo kot varnega. Zato nam ob njej ni slabo, temveč se zavemo, da imamo še veliko dela, da bo težko, vendar nas spaja medsebojno zaupanje, medtem ko v prvem primeru tega ni. V prvem primeru se ne počutiš varno, si na območju, kjer ni medsebojnega zaupanja, zato je edina pametna reč, ki jo lahko storiš, da se dobesedno zavrtiš na peti, odideš, in se odpreš za nekoga, s katerim ti ob frustraciji ne bo slabo.

Damjana Bakarič,  avtorica uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. 

 

 

 

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
108 shares

Išči po koledarju

marec 2019
P T S Č P S N
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031