Intimnost, Osho

Ko sem prebirala to knjigo, se mi je zdelo, kot da Osho bere moje misli, spoznanja, občutke. Tudi sama mislim, da je življenje brez pristnosti in brez tega, da vsak od nas živi po resnici, kar pomeni, da živi svojo pot in da živi po svoji biti, zgolj preživetje in ne življenje. Kaj nam bo življenje z maskami, ki je povsem zlagano življenje? Tu ni sreče, tu je le nenehno iskanje, tekmovanje, gonja za nečim. Kar je odlično, saj tako tečemo za drugimi ljudmi in stvarmi, in se nam ni potrebno srečati s seboj.

Vsi si želimo intimnosti najbolj na svetu, vendar se je vsi bojimo. Trepetamo. Hodimo naokoli zategnjeni, prestrašeni, da nas ja ne bi kdo videl, kakšni smo v resnici. Tako hrepenimo po tem, da bi lahko vsaj pred nekom bili to, kar smo, pa ne zmoremo zaradi strahu. Večina ljudi ne zmore biti to, kar so, niti sami pred seboj. In če se človek ne sprejme, kdo ga bo potem sploh lahko sprejel? Če si človek ne zaupa, kdo mu bo zaupal in komu bo on sploh sposoben zaupati? In če nisi samozavesten, kako lahko sploh živiš kakovostno življenje? In če se ne ljubiš, kako boš lahko ljubil kogar koli drugega? To je nemogoče. In tudi drugi te ne bodo ljubili, kajti, človek, ki ne ljubi samega sebe, tistim, ki ga ljubijo, niti ne verjame. Meni, da je z njimi nekaj narobe, ker sam sebe ne mara. Se sovraži. Se ne sprejema.

Intimnost je mogoča le ob popolni odkritosti in pristnosti. Ranljivost je ključna. Da se sebi in drugemu pokažemo takšne, kakršni smo. Ko se odkrijemo, se nam odkrije tudi drugi. Prej to ni mogoče. In ko snamemo maske, ko se prenehamo skrivati, se začne lahkotnejše in srečno življenje, prej ne.

Za koga živiš?

Damjana Bakarič 

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
98 shares

Išči po koledarju

marec 2019
P T S Č P S N
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031