Intimnost, Osho

Ko sem prebirala to knjigo, se mi je zdelo, kot da Osho bere moje misli, spoznanja, občutke. Tudi sama mislim, da je življenje brez pristnosti in brez tega, da vsak od nas živi po resnici, kar pomeni, da živi svojo pot in da živi po svoji biti, zgolj preživetje in ne življenje. Kaj nam bo življenje z maskami, ki je povsem zlagano življenje? Tu ni sreče, tu je le nenehno iskanje, tekmovanje, gonja za nečim. Kar je odlično, saj tako tečemo za drugimi ljudmi in stvarmi, in se nam ni potrebno srečati s seboj.

Vsi si želimo intimnosti najbolj na svetu, vendar se je vsi bojimo. Trepetamo. Hodimo naokoli zategnjeni, prestrašeni, da nas ja ne bi kdo videl, kakšni smo v resnici. Tako hrepenimo po tem, da bi lahko vsaj pred nekom bili to, kar smo, pa ne zmoremo zaradi strahu. Večina ljudi ne zmore biti to, kar so, niti sami pred seboj. In če se človek ne sprejme, kdo ga bo potem sploh lahko sprejel? Če si človek ne zaupa, kdo mu bo zaupal in komu bo on sploh sposoben zaupati? In če nisi samozavesten, kako lahko sploh živiš kakovostno življenje? In če se ne ljubiš, kako boš lahko ljubil kogar koli drugega? To je nemogoče. In tudi drugi te ne bodo ljubili, kajti, človek, ki ne ljubi samega sebe, tistim, ki ga ljubijo, niti ne verjame. Meni, da je z njimi nekaj narobe, ker sam sebe ne mara. Se sovraži. Se ne sprejema.

Intimnost je mogoča le ob popolni odkritosti in pristnosti. Ranljivost je ključna. Da se sebi in drugemu pokažemo takšne, kakršni smo. Ko se odkrijemo, se nam odkrije tudi drugi. Prej to ni mogoče. In ko snamemo maske, ko se prenehamo skrivati, se začne lahkotnejše in srečno življenje, prej ne.

Za koga živiš?

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnosi doma in na delovnem mestu ter v ljubezenskih partnerstvih. Komunikacija. Odnos do sebe, ki je prvi. Zagovornica počasnega življenja in promotorka dobrega počutja ter duševnega zdravja. Strastna knjigoljubka, ki prisega tudi na terapijo prek knjig. Knjige so bile ob meni ves čas, ko sem bila sama, tudi v najbolj temnih trenutkih življenja. In prisegam nanjo, na ljubezen. V mojem srcu in med nama. Med nami. Moje vodilo: moč je v nas samih. Le odločiti se moramo. Ne pozabi, moč je v tebi. V nikomur drugemu. Zmagovalci so bojevniki, ki se po padcu vedno dvignejo. Drugih zmagovalcev ni.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
114 shares