V ljubezenskih odnosih zmeraj težimo k razrešitvi manka iz otroštva. Ljubezenska zveza je poligon za te razrešitve. To je njena ključna funkcija.

Nezavedno in zavedno si želimo, da bi bili sprejeti, razumljeni, da bi naš ljubljeni z nami preigral vse manke, ki smo jih pridelali v otroštvu. In do razrešitve pride, če se tega zavedata oba, in si to tudi želita rešiti eden z drugim. To je naravno.

Zato je tako pomembna bližina ljubljene osebe, odkritost, pristnost, spoštovanje, ne delovanje iz ega. Ker če tega ni, odnos ne more izpolniti primarne funkcije. Zato se med drugim tudi povezujemo z ljubljenimi osebami, ker si želimo graditi. Preigrati manke, jih razrešiti in zgraditi dobro zgodbo, kjer prevladujejo varnost, toplina, sprejetost, zanimanje, pozornost, globina, skrb, spoštovanje. Ljubezen. To je zdravo. In smiselno. To je naravna težnja. Takrat človek lahko postane vse in je uspešen tudi na vseh drugih področjih. Ne pravim, da samski ne morejo biti uspešni, vendar ljudje, ki imajo takšna razmerja, v katerih se počutijo ljubljene in varne, lažje živijo in skupaj dosegajo večje stvari. Da si tega tako močno želimo, ne pomeni, da je z nami nekaj narobe, temveč obratno. Zdravo čustvujemo. Vem, da smo si skoraj vsi kdaj izbrali ljudi, s katerimi tega nismo mogli preigrati, in od tam naprej nosimo s seboj idejo, da je z nami nekaj narobe. Ni. To, da srečaš nekoga, s katerim gradiš zdravo razmerje, ki temelji na medsebojnem spoštovanju, zaupanju, skrbi, pristnosti, globini, je osnovna človekova potreba. Brez tega se človek drugače razvija.

Vendar se ne da graditi ničesar, če ni tega jasnega zavedanja na obeh straneh. Če je na primer ena oseba odprta, globoka, pozna svoje rane, jih želi pozdraviti, druga oseba pa ne. To so ponavadi razmerja, ki ne delujejo, ki so v resnici strupena. Pogovori so tista polja, kjer hitro ugotovimo, kje smo. Čakati predolgo se ne izplača, ker s tem zanemarjamo svoje srce in svojo lučko življenja. S tem izrekamo velik ne ljubezni, ki je v nas. S tem se odločamo proti sebi, ker smo se odpovedali lastnemu razvoju in napredku.

Pri ljubezenskem odnosu je tako pomembno, da se oba zavedata svojih ran, da sta odkrita drug z drugim, pristna, kajti, če nista pristna, kdo potem sploh sta? Drug drugega zavajata, izgubljata svoj energijo in čas. In v tem ni niti drobtinice smisla. Zavestno se morata odločiti, da bosta drug drugemu v oporo, da bosta preigrala vse svoje manke drug z drugim, da bosta ljubeča ter varen pristan. Jaz sem tu zate in ti si tu zame. Varen si. Lahko se mi odpreš. Tega ne bom nikoli obrnila proti tebi. Tukaj sem zato, da rastem, ti pa tudi. Da te imam rada in ti mene. Ego me ne zanima. Zanima me pogled v oči, objem in medsebojno prepuščanje vsemu, kar je lahko med nama, ker vem in čutim, da je varno.

Morda pridem do tega, da bom čutila in mislila, da te ljubim. In ti tudi.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

ZOOM skupine/delavnice/debate kmalu. Vsak četrtek ob 18:00 do 19:20. Prijave na mejl: info@berem.si, po plačilu dobite povezavo in geslo. Zakaj? Ker z mano ne izgubljate časa.

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
1.2K shares