Radost in vznesenost sta najboljši možganski ljubici

Možgani meljejo. Skrbem dovolimo, da nas okupirajo. Obveznosti nas požirajo. Sami postajamo ujetniki vsega tega, a v resnici smo le ujetniki – sebe. To, kar dovoliš, tako bo. Kakor dovoliš drugim, da delajo s tabo, s tem jih dobesedno učiš, kako naj ravnajo s tabo. Možgani toliko meljejo, da so popolnoma suhi, kot žaganje. In zato je nujno, da se ustavimo in v svoje življenje spet povabimo njiju. Najboljši možganski ljubici vseh časov. Gospo Radost in Gospo Vznesenost.

Zakaj?

Ker sta Radost in Vznesenost sila pomembni. Odrasel človek z nima redko ljubimka, sebe tako dobesedno izmaličuje. Odrasli ljudje smo res hecni – za radost in vznesenost potrebujemo razloge, pa še takrat nas peče vest in občutimo krivdo, kadar smo kar tako dobre volje ali se počutimo vznesene kot so lahko vzneseni otroci.  Ne, ne. Si mislimo. Ne smem se takole veseliti, saj imam še toliko za postoriti. In če se bom preveč veselil, bo nadme zagotovo prišel velik kup nesreče. Ljudje se bojimo biti radostni brez razloga! Ker, bodimo iskreni, občutki radosti (vsaj pri meni) nemalokrat pridejo na prvi pogled prav brez razloga. In takrat, namesto da bi se povsem pustili zapeljati tej izvrstni ljubimki, raje začnemo analizirat, zakaj se tako počutimo. Kje za vraga tiči past. Mojstrstvo prve vrste – s tem zagotovo preženeš to ljubico za precej časa.

Zato, ko začutimo radost ali vznesenost, morda prideta obe; pogostimo ju, sprejmimo ju z lepo dobrodošlico, zakopljimo se vanju in se dobesedno ljubimo z njima. Tako bosta prihajali pogosteje. Občutke krivde lahko odpustimo, naj gredo na dopust, saj delajo tako ali tako vse dni, pa še nesramno dragi so. Zaplešimo ta tango z Radostjo in Vznesenostjo. In ko bosta že na vratih za odhajanje, ker se bomo od plesa verjetno utrudili, ju malo zadržimo s spominom na sebe, ko smo bili otroci. Ko smo v vsem videli veselje, radost, srečo, vznesenost. Ko nas je navdušilo opazovanje snežinke, kako drsi po oknu. Ali kapljice dežja, ki pršijo med poletnim soncem. Ko nas je popolnoma navdušila sosedova mačka, ki se je leno pretegovala na našem stopnišču. In morda bosta možganski ljubici na vratih tokrat postali malo dlje. In se še raje vračali.

Damjana Bakarič

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
99 shares