Radost in vznesenost sta najboljši možganski ljubici

Možgani meljejo. Skrbem dovolimo, da nas okupirajo. Obveznosti nas požirajo. Sami postajamo ujetniki vsega tega, a v resnici smo le ujetniki – sebe. To, kar dovoliš, tako bo. Kakor dovoliš drugim, da delajo s tabo, s tem jih dobesedno učiš, kako naj ravnajo s tabo. Možgani toliko meljejo, da so popolnoma suhi, kot žaganje. In zato je nujno, da se ustavimo in v svoje življenje spet povabimo njiju. Najboljši možganski ljubici vseh časov. Gospo Radost in Gospo Vznesenost.

Zakaj?

Ker sta Radost in Vznesenost sila pomembni. Odrasel človek z nima redko ljubimka, sebe tako dobesedno izmaličuje. Odrasli ljudje smo res hecni – za radost in vznesenost potrebujemo razloge, pa še takrat nas peče vest in občutimo krivdo, kadar smo kar tako dobre volje ali se počutimo vznesene kot so lahko vzneseni otroci.  Ne, ne. Si mislimo. Ne smem se takole veseliti, saj imam še toliko za postoriti. In če se bom preveč veselil, bo nadme zagotovo prišel velik kup nesreče. Ljudje se bojimo biti radostni brez razloga! Ker, bodimo iskreni, občutki radosti (vsaj pri meni) nemalokrat pridejo na prvi pogled prav brez razloga. In takrat, namesto da bi se povsem pustili zapeljati tej izvrstni ljubimki, raje začnemo analizirat, zakaj se tako počutimo. Kje za vraga tiči past. Mojstrstvo prve vrste – s tem zagotovo preženeš to ljubico za precej časa.

Zato, ko začutimo radost ali vznesenost, morda prideta obe; pogostimo ju, sprejmimo ju z lepo dobrodošlico, zakopljimo se vanju in se dobesedno ljubimo z njima. Tako bosta prihajali pogosteje. Občutke krivde lahko odpustimo, naj gredo na dopust, saj delajo tako ali tako vse dni, pa še nesramno dragi so. Zaplešimo ta tango z Radostjo in Vznesenostjo. In ko bosta že na vratih za odhajanje, ker se bomo od plesa verjetno utrudili, ju malo zadržimo s spominom na sebe, ko smo bili otroci. Ko smo v vsem videli veselje, radost, srečo, vznesenost. Ko nas je navdušilo opazovanje snežinke, kako drsi po oknu. Ali kapljice dežja, ki pršijo med poletnim soncem. Ko nas je popolnoma navdušila sosedova mačka, ki se je leno pretegovala na našem stopnišču. In morda bosta možganski ljubici na vratih tokrat postali malo dlje. In se še raje vračali.

Damjana Bakarič

Tags: carosuel small

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
99 shares