Strupeni odnosi nas lahko privedejo do resnih čustvenih motenj

Res je, da izgorevamo na delovnih mestih.  Vendar se izgorelost dogaja predvsem zaradi medčloveških odnosov na delovnih mestih. Enako ljudje izgorevamo zaradi partnerskih in družinskih odnosov, kar nas lahko pripelje v resne mentalne motnje. Torej? Izgorevamo zaradi odnosov z bližnjimi. Zadaj za vsem temi odnosi pa je najmočnejši  odnos – odnos do samega sebe. Zmeraj. Ki je tlakovan v otroštvu, vendar se ga da spremeniti. A o tem drugič.

Že sama izgorelost je stanje, kjer se človekov psihičen sistem popolnoma sesuje. Nekateri mu pravijo adrenalni zlom, spet drugi živčni zlom. In tega je – ogromno. Vem, poznam ga. Doživela sem ga sama. Najhuje je, da se veliko žensk, pa tudi moških, dokler ne pride do totalnega razsutja, tega sploh ne zaveda. Če bi se, bi to lahko ustavili veliko prej.

Ženske in moški. Med nami je precej narcističnih motenj; deloma smo vsi malo narcisi, vendar je narcistična motnja veliko hujša, predvsem pa je povsem nekaj drugega kot to, da je človek malo narcisa. Prav tako je pri ljudeh ogromno potlačene jeze, kar se kaže tudi v pasivno agresivnem vedenju, ki je za odnose zagotovo mučenje, počasno umiranje, strup.  Med pasivno agresivno vedenje spadajo tudi ta obnašanja: umik ob konfliktu, molk, ignoranca, prelaganje krivde, upor partnerja v smislu, da bojkotira razmerje tako, da ga nikjer ne moremo prijeti. Na primer: zamujanja ali pozaba na pomembne dogovore, dogodke, obletnice, in podobno. Ne boste verjeli, a ljudje si dopuščamo ogromno trpljenja. Ne vem, zakaj. Nekateri so tega navajeni od doma in jim je domače, spet drugi morda sledijo veri, ki časti trpljenje.

Ko je človek z nekom, ki ima narcistično motnjo ali je izjemno pasivno agresiven, ob tem človeku počasi, vendar zanesljivo drsi v temo. Pred nekaj dnevi sem izvedela za post narcistično stresno motnjo, ki jo doživljajo ljudje, ki so bili v tesnem odnosu z nekom, ki je imel narcistično motnjo. Še leta po tem, ko so se s to osebo le razšli (nemalokrat je razhodi sila težak) so čutili težke posledice tega odnosa. Nekaj znakov te post narcistične stresne motnje:

 • oseba podoživlja (spomini), ki so tako kruti, da se ji zdi, da je zopet padla v temo,
 • oseba ima nemalokrat občutek, da je povsem nesposobna, ima občutek, da ima nešteto pomanjkljivosti ter ima težave s soočanjem s povsem vsakdanjimi situacijami,
 • oseba lahko po razmerju z nekom, ki ima narcistično motnjo, doživi osebnostno motnjo,
 • ima nočne more v povezavi z razmerjem,
 • zmedeni občutki do sebe in drugih,
 • zmedeni občutki glede resničnosti,
 • občutki krivde zaradi razmerja z osebo, ki ima narcistično motnjo,
 • socialna izolacija,
 • jeza, strahovi,
 • panični napadi, tesnoba,
 • nasprotujoča si in nestanovitna prepričanja , ki vodijo do skrajno nizke samozavesti …

Do hudih mentalnih motenj prihaja predvsem zaradi naših odnosov, ki jih imamo s partnerji ali v družinah. Zato recimo takšnim odnosom ne in poskrbimo za lastno zdravje. Toliko zgodb, kot sem jih slišala ravno o tem in predvsem po tem, ko sem izdala knjigo Na tesnobi in Na boljše, me je povsem šokiralo. Na tesnobi je uspešnica, zaradi katere sem bila v letu 2017 najbolj prodajana slovenska avtorica, kar pomeni le, da je izgorelosti veliko več kot si mislimo. Tabu tema je, da izgorevamo zaradi odnosov, kjer smo očitno navajeni trpeti veliko več kot prenesemo. In ne gre le za te opisane primere; ogromno je simbioze med partnerji, kjer je eden empat, rešitelj, pozitivna oseba, ustrežljivec,  drugi  manipulator, oseba z narcistično motnjo. Ženske in moški, ne dovolimo si tega. Poskrbimo za sebe!

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

ZOOM skupine/delavnice/debate kmalu. Vsak četrtek ob 18:00 do 19:20. Prijave na mejl: info@berem.si, po plačilu dobite povezavo in geslo. Zakaj? Ker z mano ne izgubljate časa.

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
663 shares