Kolumna: Pridne ženske in ustrežljivke ne pridejo nikamor. Ženske, ki vedo, kaj želijo, pridejo kamorkoli. Prve zbolijo, druge živijo.

Leta in leta sem porabila, da končno dojamem. Vzgojene smo bile, da strežemo drugim. Da smo pridne, ker tako bomo prišle sila daleč. Ha! Večje neresnice in neumnosti pa še ne. Preverjeno. Ne, ne govorim proti temu, da smo prijazne, poštene, dobre. Sem popolnoma za odnose, kjer smo si partnerji enakovredni in enakopravni. Če dam jaz njemu to, da on meni nekaj drugega. Najino medsebojno dajanje in prejemanje naj bi bilo v ravnovesju. Izmenjujeva vlogi učitelja in učenca, stojiva si ob strani, a brez potuhe ker potem ne moreva napredovati in se razvijati.

Vendar, če daješ le ti , ženska, nazaj pa ne dobiš ničesar, to ni v redu. Pravzaprav je blazno slabo. Če si pridna in ustrežljiva, te nihče ne bo cenil. Najmanj pa moški, o tem sem prepričana. Tudi v službi te ne bodo spoštovali. Nalagali ti bodo vse več in več dela, na koncu boš zaradi vseh odnosov, ki jih vodiš in v katerih le strežeš, izgorela. Ker pozabljaš nase. Sama se ne zmeniš zase, zakaj bi se potem kdo drug zmenil zate? Z odnosom do sebe druge učiš, kako naj ravnajo s tabo. Pazi! Ustrežljivke in pridne lahko tudi lajajo. Vendar so še zmeraj ustrežljivke. Ne, ker si pridna in ustrežljiva te ne bodo cenili, kaj šele spoštovali. Vračal ti ne bo nihče ničesar, kar daješ, ker bodo ocenili, da si samoumevna, ker bodo čutili, da se nimaš rada. Na koncu boš zbolela. Draga moja, če to delaš s svojim moškim, si bo na tebi kmalu začel brisati noge, da ne zapišem še kaj hujšega.

Zato moraš najprej spremeniti odnos do sebe. Začeti se moraš ceniti in za to, kar daješ, zahtevati svoje. Zahtevati. Da, točno tako. Ne prositi, kot si to počela do zdaj. Prosiš enkrat, seveda. Potem ne več. Ko bo ustrežljivka spremenila odnos do sebe na bolje, in sicer tako, da bo sebe začela resnično spoštovati, svoje potrebe in tudi želje, ji bomo spremenili naziv. Potem bo to ženska, ki ve, koliko je vredna, se ima rada in se spoštuje ter zahteva približno enako nazaj. Od svojega, recimo mu moški, zahteva natančno toliko truda, kot ga daje in ga je pripravljena dajati sama. Če tega ne dobi, odide. Da, da. Prav ste prebrali. Odide. To ni ‘bitch’, kot ji potem pravijo vsi; od njenega moškega do sorodnikov, znancev, celo kakšen prijatelj se najde. Čeprav mi je izraz blazno všeč. Globje in širše ko kopljem, bolj zadevam ob omejena, ponižujoča in patriarhalna razmišljanja, ki so zabetonirana globoko v tej družbi. Za mene ima močna ženska, ki ve, kaj želi, poimenovali smo jo ‘bitch’,  pozitivno konotacijo. To je pametna ženska, ki pozna svojo vrednost in si ne dovoli kratiti svojih osebnih pravic. Je dobra ženska. Ki ve, kaj hoče. Je prijazna. Spoštljiva. Vendar jasna. Da. In želi to, kar daje, tudi nazaj; recipročnost in vzajemnost. Zelo jasno svojemu moškemu pove, kaj hoče. Dan za dnem mu nakazuje. Ona je tista, ki se njemu ne bo podredila. Nekateri moški (ne vsi) brez tega, da si žensko podredijo, sploh ne začutijo svoje vrednosti. Le moški, ki spoštuje sebe, bo zmožen spoštovati tudi svojo izbranko. Nekateri moški celo menijo, da so oni glavna nagrada, pa četudi v razmerje ne vlagajo ničesar. Ženske, ne bodite predpražniki. Sem pa vedno za odnose, kjer je ženska nagrada moškemu in moški nagrada ženski. Za enakovrednost. Za rast, za razvoj.

Zatorej. Draga ženska. Ti, ki si ustrežljiva. Ki narediš vse. Ki vlagaš preveč truda. Ti, pridna ženska. Ustavi se. Takšne te ne bo nihče spoštoval.  Ne, ne, tudi ljubil te ne bo. Nič ne bo naredil zate. Priznaj, v resnici se še sama ne spoštuješ. In niti malo te ne bo spoštoval tvoj moški. Zatorej razmisli, kaj hočeš. Bodi prijazna. Spoštljiva. Jasna. Zahtevaj svoje. Nič manj od tega. Napaka pridne ustrežljivke je, da se boji ostati sama. In zato je pripravljena požreti vse. Ko se moški minimalno potrudi, mu ona na tleh nemudoma razprostre rdečo preprogo in ga obravnava kot priležnica obravnava svojega kralja. Močna in pametna ženska, ki se ceni, ve, da lahko živi brez moškega, dokler ne najde tistega, ki bo pripravljen za enakovreden odnos, kjer delata in se trudita oba. Ljubezen je proces, ne stanje, ki te zadene in je. Partnerski odnos ni odnos starš – otrok.

Partnerski odnos naj bi bil odnos med dvema odraslima osebama, ki imata še pomanjkljivosti in disfunkcionalnosti, ker jih imamo vsi, vendar jima je jasno, da morata delat in vlagat ter preigrat ključne manke iz otroštva, ki v razmerju tako močno zmeraj udarijo na plan. Si stojita ob strani. Se podpirata, a si ne dajeta potuhe. Skupaj in vsak zase rasteta ter se razvijata. Sta pozorna in se poslušata, kajti šele ko nekoga razumemo v njegovo globino, ga lahko ljubimo.

Želim ti, da ga najdeš.

Bitch* je ženska, ki ve, kaj želi, ki se ljubi, ceni in se spoštuje. Ki zahteva, ne prosi. Prosi samo enkrat, morda dvakrat. Je prijazna, poštena, pravična, spoštljiva. Ima jasna stališča in mnenja. Je asertivna. In ve, za kaj gre. Daje in je pripravljena dajati, vendar želi enako nazaj – trud. Bitch je ženska, ki ne bo od nikogar prenašala nespoštljivega ravnanja, najmanj pa od svojega moškega. Brez težav živi sama in se ne boji tega, da izgubi moškega. Bo pač našla drugega. Boljšega. 

Sama sem za enakovredne, enakopravne odnose. Pristnost in nič igric. Avtentični odnosi s pristnimi ljudmi. Spoštovanje, skrb zase in za drugega. Rast.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
9.4K shares