Kolumna: Pridne ženske in ustrežljivke ne pridejo nikamor. Ženske, ki vedo, kaj želijo, pridejo kamorkoli. Prve zbolijo, druge živijo.

Leta in leta sem porabila, da končno dojamem. Vzgojene smo bile, da strežemo drugim. Da smo pridne, ker tako bomo prišle sila daleč. Ha! Večje neresnice in neumnosti pa še ne. Preverjeno. Ne, ne govorim proti temu, da smo prijazne, poštene, dobre. Sem popolnoma za odnose, kjer smo si partnerji enakovredni in enakopravni. Če dam jaz njemu to, da on meni nekaj drugega. Najino mesebojno dajanje in prejemanje naj bi bilo v ravnovesju.

Vendar, če daješ le ti , ženska, nazaj pa ne dobiš ničesar, to ni v redu. Pravzaprav je blazno slabo. Če si pridna in ustrežljiva, te nihče ne bo cenil. To vem. Najmanj pa moški, o tem sem prepričana. Tudi v službi te ne bodo spoštovali. Nalagali ti bodo vse več in več dela, na koncu boš zaradi vseh odnosov, ki jih vodiš in v katerih le strežeš, izgorela. Ker pozabljaš nase. Sama se ne zmeniš zase, zakaj bi se potem kdo drug zmenil zate? Z odnosom do sebe druge učiš, kako naj ravnajo s tabo. Pazi! Ustrežljivke in pridne lahko tudi lajajo. Vendar so še zmeraj ustrežljivke. Ne, ker si pridkana in ustrežljiva te ne bodo cenili, kaj šele spoštovali. Vračal ti ne bo nihče ničesar, kar daješ, ker bodo ocenili, da si samoumevna, ker bodo čutili, da se nimaš rada. Na koncu boš zbolela. Draga moja, če to delaš s svojim moškim, si bo na tebi kmalu začel brisati noge, da ne zapišem še kaj hujšega.

Zato moraš najprej spremeniti odnos do sebe. Začeti se moraš ceniti in za to, kar daješ, zahtevati svoje. Zahtevati. Da, točno tako. Ne prositi, kot si to počela do zdaj. Prosiš enkrat, seveda. Potem ne več. Ko bo ustrežljivka spremenila odnos do sebe na bolje, in sicer tako, da bo sebe začela resnično spoštovati, svoje potrebe in tudi želje, ji bomo spremenili naziv. Zdaj je to ženska, ki ve, koliko je vredna, se ima rada in se spoštuje ter zahteva vse, kar da, nazaj. Od svojega, recimo mu moški, zahteva natančno toliko truda, kot ga daje in ga je pripravljena dajati sama. Če tega ne dobi, odide. Da, da. Prav ste prebrali. Odide. To ni ‘bitch’, kot ji potem pravijo vsi; od njenega moškega do sorodnikov, znancev, celo kakšen prijatelj se najde. Čeprav mi je izraz blazno všeč. Globje in širše ko kopljem, bolj zadevam ob omejena, ostudna in patriarhalna razmišljanja, ki so zabetonirana globoko v tej družbi. Za mene ima ‘bitch’ pozitivno konotacijo. To je pametna in močna ženska, ki pozna svojo vrednost in si ne dovoli kratiti svojih osebnostnih pravic. Je dobra ženska. Ki ve, kaj hoče. Je prijazna. Spoštljiva. Vendar jasna. Da. In želi to, kar daje, tudi nazaj; recipročnost in vzajemnost. Zelo jasno svojemu moškemu pove, kaj hoče. Dan za dnem mu nakazuje. Ona je tista, ki se njemu ne bo podredila. Nekateri moški (ne vsi) so celo tako disfunkcionalni, da brez tega, da si žensko podredijo, sploh ne najdejo svoje vrednosti. A v resnici jo potem cenijo še manj. Ti moški v resnici ne cenijo niti sebe. Le moški, ki spoštuje sebe, bo spoštoval tudi svojo izbranko. Nekateri moški celo menijo, da so oni glavna nagrada, pa četudi v razmerje ne vlagajo ničesar. Ne dovolite jim tega, ženske. Ne bodite predpražniki. Sem pa vedno za odnose, kjer je ženska nagrada moškemu in moški nagrada ženski. Za enakovrednost.

Zatorej. Draga ženska. Ti, ki si ustrežljiva. Ki narediš vse. Ki vlagaš preveč truda. Ti, pridna ženska. Ustavi se. Takšne te ne bo nihče spoštoval.  Ne, ne, tudi ljubil te ne bo. Nič ne bo naredil zate. Priznaj, v resnici se še sama ne spoštuješ. In niti malo te ne bo spoštoval tvoj moški. Zatorej razmisli, kaj hočeš. Bodi prijazna. Spoštljiva. Jasna. Zahtevaj svoje. Nič manj od tega. Naj se trudi, naj pokaže, da mu je zate. Napaka pridne ustrežljivke je, da se boji ostati sama. In zato je pripravljena požreti vse. Ko se moški minimalno potrudi, ker bi najbrž le rad dobil seks, mu ona na tla položi rdečo preprogo in ga obravnava kot priležnica obravnava svojega kralja. Ne delaj si tega. Bojiš se, da bi šel. Vem. Naj gre. Ker, oprosti, ni te vreden, vendar ti s svojim pridnim in ustrežljivim obnašanjem zaslužiš ravno to. Oprosti. Močna in pametna ženska, ki se ceni, ve, da lahko živi brez moškega. In če ji s tem moškim ne uspe, bo šla naprej in si našla drugega. Če mu ni do tebe, bo itak zbežal. In naj gre čim dlje in kar se da hitro. Ti boš končno svobodna. Boš videla, kako paše. Če pa se bo pripravljen potruditi prav toliko kot se trudiš ti, potem ga boš ti naučila, kako. In on bo naučil tebe. Le prej se dobro zmeni s seboj. Da boš vedela, kaj in kako poučuješ.

Bitch* je ženska, ki ve, kaj želi, ki se ljubi, ceni in se spoštuje. Ki zahteva, ne prosi. Prosi samo enkrat, morda dvakrat. Je prijazna, poštena, pravična, spoštljiva. Ima jasna stališča in mnenja. Je asertivna. In ve, za kaj gre. Daje in je pripravljena dajati, vendar želi enako nazaj – trud. Bitch je ženska, ki ne bo od nikogar prenašala nespoštljivega ravnanja, najmanj pa od svojega moškega. Brez težav živi sama in se ne boji tega, da izgubi moškega. Bo pač našla drugega. Boljšega. 

Sama sem za enakovredne, enakopravne odnose. Pristnost in nič igric. Avtentični odnosi s pristnimi ljudmi. Spoštovanje, skrb zase in za drugega. Rast.

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
9.2K shares