Kolumna: Sindrom močne ženske

Vse prevečkrat se mi zdi, da je biti močna ženska nekaj takšnega, česar bi se morala močna ženska sramovati. Ne govorim o močni mišičnjakarici, ne, niti ne o možači. Govorim o ženski, ki je mentalno močna.

Pustimo vzroke, zakaj je postala takšna oziroma zakaj je takšna že prišla na svet. Če je. Ni pomembno.

Bolj pomembno je to, da se zdi, kot da se mora zaradi tega, ker je močna, stalno opravičevati povsod in vsem. Najprej pa naj navedem nekaj lastnosti, ki jih ponavadi imajo mentalno močne ženske. Ker jih je precej, bom naštela le nekaj najosnovnejših.

Močna ženska je prevzela odgovornost za svoje življenje, zato ni več v vlogi žrtve. Je jasna, je v stiku s seboj, pozna svoje prednosti in pomanjkljivosti, njena čustva in razum so v ravnovesju. Ve, kaj želi, kdo je in kam gre. Je osredotočena. Sledi sebi in svoji poti. Je pristna. Do sebe in do drugih. V odnosu z drugimi komunicira jasno, odkrito, pošteno. Vrednote so najvišje na njeni lestvici. Se pozna, se ceni, spoštuje in je samozavestna. Je strastna v vsem, kar počne. Radovedna. Radostna. Vznesena. Tudi žalostna in jezna. Svoja čustva kaže na zdrav način in je v dobrem odnosu z njimi. Sebe jemlje resno in z vsem spoštovanjem, tako jemlje tudi druge ljudi. Je asertivna in si prizadeva k takšni komunikaciji. Zna se opravičiti za svoje napake, zna jih priznati pred seboj in drugimi. Ve, česa noče. Ve, kaj želi in zna to jasno izraziti. Ima svoja stališča in mnenja, ki jih brez strahu izraža. Je človek, ki ne zavija v celofan, zna reči bobu bob. Zna pristno ljubiti. Pripravljena se je goreče truditi za nekaj, v kar verjame. In če je to razmerje z nekom, je pripravljena vanj veliko vložiti.

Ne išče pozornosti, temveč spoštovanje.

Hecno je to, da se mora takšna ženska za vse to, kar je, stalno opravičevati. “Bodi malo manj takšna,” ji namigujejo prijateljice, ki imajo moške. “Saj veš, s tem vsem, kar si, moške preplašiš.” Na delovnem mestu jo nemalokrat označijo za problematično. Moški se je bojijo, ženske je ne marajo, ponavadi iz istih razlogov. Označujejo jo za negativno, čeprav je optimistka z izkušnjami. Na vsakem koraku, da bi lahko mirno in lahkotno prišla skozi različne faze, mora pri sebi nekaj zatajevati, odrezati, rezati, potlačiti. Se torej spremeniti v nekoga drugega. Dokler je želja po pripadanju ogromna, to počne. In trpi. Ko spozna, da to, da režeš sebe in svoje lastnosti le zato, da boš sprejet in da boš ustrezal drugim, ne prinaša nič drugega kot le zlagano življenje, s tem preneha. Odpade ogromno ljudi, družabnih situacij. Vendar nastopi notranji mir, več samote, kjer se lahko napolni, zadovoljstvo najde drugje. V življenju ima manj ljudi, vendar ima z njimi trdnejše in močnejše, kakovostnejše vezi, v katere vlaga energijo, čas, ljubezen.

Danes ve, da ni možnosti, da bi se prenarejala, da je nekdo drug, le zato, da bi jo ljudje sprejeli in imeli radi. Danes ve, da je raje sama kot da izbere razmerje z nekom, s katerim ne more biti to, kar je.

Ženske, izberite tistega moškega, ki vas sprejema takšne kot ste. Pred katerim se vam ni treba opravičevati, ker ste mentalno močne. Moškega, ki vas bo spoštoval in cenil ter bo pripravljen v razmerje vložiti natančno toliko kot vi. Od katerega boste dobivale natanko toliko, kolikor vi dajete njemu. Ne pristajajte na nič, kar je manj od tega. Spoštujte se, ker ste močne. Strastne, odgovorne, jasne in glasne. Ne igrajte preplašenih srnic le zato, da bi zadržale moškega in ga prepričale, da se odloči za vas. Ne igrajte ubožic, da bo potem njemu lažje. Takšni vas preprosto niso vredni. Bodite mentalno močne še naprej, ker ste čudovite, vendar ne pozabite na svojo ženskost in nežnost, ki sta v vaši srčiki.

Zdaj pa glavo pokonci in v nov dan, teden, mesec. Ja, lepa si. Taka kot si. Mentalno močna. In hudičevo ženstvena.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
207 shares

Išči po koledarju

januar 2019
P T S Č P S N
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031