Kolumna: Kako sem se spopadla s svojim najglobljim strahom; s strahom pred bližino

Nemalokrat bežimo. Ne, večinoma bežimo. Izogibamo se stvarem, situacijam, ljudem, ki v nas povzročajo nelagodje, nekaj, kar nam ne ustreza. In ko se vprašam, zakaj čutim tako, res precejkrat dobim odgovor: zato, ker te je strah. Bojiš se. 

S strahom se ne spopada. V situacijo, zaradi katere ne moremo spati, je dobro vstopiti neposredno, globoko, direktno. Točno tja, kjer nas lahko najbolj boli. Z vsem svojim srcem in dušo. Pogumno. Kar pomeni ne brez strahu, temveč strahu navkljub.

Telo nas opozarja. Adrenalin in kortizol povišata svoje delovanje, ne vemo, kaj nam je. Na ravni telesa spoznavamo povsem nove občutke, in na hitro si že izrečemo, da smo v stresu. Možno. V neke vrste stresu zagotovo. Je nelagodno, je težko, je lahko tudi neznosno, trpimo. Sama sem spoznala, da moram skozi vse to, če se želim osvoboditi tega strahu. In zaživeti v vsej polnosti, ki jo ponuja to življenje.

Zakorakala sem noter. Povsem prestrašena. Tako hudo prestrašena, da nekaj časa sploh nisem prišla do sape zaradi navala občutkov, ki so se spreminjali kot po tekočem traku. Viharji, nevihte, sonce, mraz, vročina, minus deset, eden za drugim. Še se držim. Prejemam odgovore. Eden pomembnejših se glasi: kar je bilo, ni več tvoja zgodba. Prenehaj si jo pripovedovati. Zdaj si drugačna. In ta zgodba se ne bo ponovila le tako, če si jo sama nehaš pripovedovati. Razumeš?

Mislim, da razumem. Preskočila sem nekaj korakov, ki so bili do sedaj že utečeni. Namesto njih sem naredila drugačne. Čutila sem, da sem na poti ven. Na poti iz tega strahu. Še malo, pa bo. Sem si rekla.

Spet sem začela spati. Telo se je vrnilo v ravnovesje, v homeostazo. Ni več ni bilo v preživetvenem načinu. Ker sem prenehala s pripovedovanjem te zgodbe. Začela sem pripovedovati novo.

In on me je ujel.

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
390 shares