Ičigo – ičie, Hector Garcia in Francesc Miralles

Japonska umetnost doživljanja nepozabnih trenutkov.

Ta knjiga nas zopet, če smo to nekoč obvladali in pozabili, ali pa nas prvič opomni, kako pomemben je sedanji trenutek in nam ponudi ideje, da si z malo več zavedanja, navzočnosti in pozornosti lahko ustvarimo nepozabne trenutke.

Ichi – go Ichi -e, je japonski idiom, ki poudarja koncept čaščenja srečevanja z ljudmi. Najpogosteje ta termin prevajajo kot ‘samo sedaj’, ‘nikoli več’ ali ‘samo enkrat v življenju’. Gre za čaščenje in pomen sedanje trenutka. Česar pa nam blazno primanjkuje, zato je knjiga več kot dobrodošla. Gre za to, da cenimo trenutke v sedanjosti, ki se kot prav takšni ne bodo nikoli več ponovili.

Avtorja opisujeta, kako pomemben je za Japonce obred pitja čaja, spregovorita o cvetenju japonskih češenj (sakure) in njihovih običajev v povezavi s tem. Kajka (izraz opisuje prve popke češenj) in Mankaj (natančni trenutek, ko se cvet sakure popolnoma odpre). Hanami (gledanje cvetov).

Avtorja nas podučita o obrti izdelovanja japonskih mečev, katan. Tudi sama sem imela doma dve katani nekaj časa, ki ju je res dobro naredil prijatelj mojega nekdanjega moža.

Ideja je, da nikdar ni prepozno, da zacvetimo, kar sama dobro vem, saj sebe štejem med ‘late bloomerje’.

V naslednjih poglavjih prevedeta naša osnovna čustva v čas. In nam odkrijeta, da nas samo veselje sidra v sedanji trenutek. Sledi kratek test o tem, koliko znamo biti v sedanjosti. Skupaj se spomnimo na zen in na zazen, nauka ‘druge puščice’, v katerem jasno uzremo razliko med bolečino in trpljenjem, o čemer pišem tudi sama v svoji knjigi Na boljše. Prvi se ne moremo izogniti, drugo si povzročamo sami.

Mono no avare, memento mori, carpe diem. Učinek metulja. Amor fati. Naključja. Na koncu do potankosti obdelata, kako živeti v skladu s filozofijo ičigo – ičie.

Krasna knjiga, ki te pelje na lepo pot. Priporočam.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
7 shares