So ljudje, ki izrekajo afirmacje pred ogledalom, norci? Tudi če so, dejstva pravijo, da se ti norci sčasoma začnejo počutiti veliko bolje. In to je tisto, kar šteje.

Izrekanje afirmacij je za marsikoga delo norca. No, norec gor ali dol, vsak, ki se zaveda, da misli, tako izrečene kot neizrečene, oblikujejo naš dan, ve, da izrekanje afirmacij šteje.

Na primer, če si človek v sebi ponavlja, saj veste,  nenadzorovane misli, katerih ujetniki smo, slabe stvari o sebi, se neprenehoma kritizira in si ni zaveznik, se ne sprejema, potem se to pozna tudi v vseh življenjskih izkušnjah, ki so pred nami, ali pa še bodo. In ta človek nikakor ni zadovoljen. Prej je zagrenjen, živčen, nevrotičen, siten, negativen, ki drugim jemlje energijo. Kdo si želi biti takšen?

Zato nas izrekanje drugačnih afirmacij nič ne stane. Pridobimo pa lahko – ogromno.

To, kar govoriš sebi, tako se počutiš. Torej: joj, kako si nesposobna, ali pa ojej, tole pa ni zame, ker ne zmorem. In: meni to že ni usojeno, bolje, da kar vzamem tole, saj boljšega za mene ne bo. In podobna ponižanja, ki jih izrekamo sebi: to nam ne dela nič dobrega, to ni realnost, dragi moji, to je poniževanje sebe, ker se nimamo za dovolj vredne. In tako sključeni hodimo, mislimo, delujemo skozi življenje.

Zato so  afirmacije, ki so za nas koristne, ključne. Danes na njih ne prisega ‘le’ vsebina knjig avtorice Louise L. Hay, danes so afirmacije v strokovnih knjigah marsikaterega psihologa in psihiatra, če je za vas legitimna le uradna veja medicine in psihologije. Slabe misli o sebi, ki si jih potiho govorimo ves dan, lahko zamenjamo za takšne:

Vredna sem.

Sem vredna vsega spoštovanja.

Cenim se.

Sprejemam se.

Sposobna sem in soočim se lahko z vsem, kar mi v dnevu pride naproti.

Ustvarjam življenje brez stresa.

V moje življenje prihajajo le ljudje, s katerimi imam zdrave odnose. 

Odrekam se vsem vzorcem, ki mi škodujejo. 

Odrekam se preteklosti, izpuščam jo. Vse, kar je, je sedanjost in moje misli so zato pozitivne, zdrave, kar je ključno za moje zdravje. 

Odrekam se vsej napetosti, strahu, jezi, žalosti, krivdi. Izpuščam jih. Dobro sem. 

Odrekam se vsem mislim in idejam, ki mi preprečujejo, da bi živela dobro.

Dragocena sem.

Ljubljena sem, ljudje me imajo radi.

Vsepovsod je ljubezen, tudi v meni je. Iz tam se razrašča na vse ljudi in stvari naprej. 

To je nekaj afirmacij, s katerimi je dobro začeti dan. Saj veste, da sama prisegam na hvaležnost; torej, da se vsako jutro na glas zahvalimo za vse stvari, ki jih imamo. Za to, kar smo. Za to, da nam tudi danes bije srce, ker, dragi moji, to ni samoumevno. Predlagala bi, da afirmacije izrekamo sebi v oči, da se gledamo. Tako človek s seboj stke večjo zavezo, bolj resno vse skupaj vzame. Kajti modro je, da smo sami sebi  največji zaveznik in najboljši prijatelj. Kako bomo potem drugim, če sebi nismo?

In potem se zgodi še nekaj. Namreč, če si ponavljamo takšne stavke, ki so polni zaupanja do sebe, ki so konstruktivni in dobri, začnemo dejansko delovati skozi te vzorce in sklope. Ker nas vodijo drugačne ideje.

Začnite danes. In potem mi čez tri tedne sporočite, kako se počutite.

Damjana Bakarič

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
56 shares