Odrasli otroci alkoholikov so zaradi svojih značilnosti neusahljiv vir za izživljanje manipulatorjev in narcisov. Prava zlata jama.

Odrasli ljudje, ki so imeli starše alkoholike, imajo kar nekaj skupnih značilnosti.

So precej nesamozavestni, ker so bili v otroštvu prisiljeni zanikati svoja čustva in pozabiti na svoje potrebe. Večinoma so morali pri alkoholiziranih starših lagati, kaj čutijo in mislijo. Ker so imeli velike občutke krivde, so precej nagnjeni k temu, da se nenehno sprašujejo, ali jim drugi ljudje verjamejo. Zato se neprenehoma dokazujejo, da so vredni, predvsem pa odgovornost drugih ljudi prevzemajo na svoja ramena, saj so prevzemali nase tudi odgovornosti svojih staršev. Odraščali so z občutkom, da drugi vanje dvomijo. Svoja mnenja so morali potlačiti, ker drugače bi se jim že kot otrokom zmešalo, zato kot odrasli neradi izražajo svoja mnenja, so bolestno plašni. Ker so morali vzdrževati predstavo o normalni družini, so izgubili ogromno energije, nenehno so morali paziti. Da ne bi izdali družinske skrivnosti, se niso družili s sošolci, prijatelji, zato so odraščali osamljeni. Naučili so se biti zvesti svojim lastnim zastrupljevalcem.

Kot nesamozavestni, plašni, in kot ljudje, ki ne izražajo svojih čustev in mnenj, odrasli otroci alkoholikov kasneje radi naletijo na manipulatorje in narcise, katerim pa so otroci alkoholikov pravi vir življenja. Ker nimajo mnenja, ker so plašni, osamljeni, in so nagnjeni k dokazovanju in prevzemanju odgovornosti drugih nase, lahko manipulatorji in narcisi izvrstno parazitirajo odrasle otroke alkoholikov. Manipulator in narcis potrebujeta prav takšne, da lahko zasijeta v svoji luči, kajti to ju edino zanima. Dobrobit drugega človeka ju ne zanima, zato so odrasli otroci alkoholikov super hrana, kajti ti se bodo vedno tiho upogibali. Ravno tako manipulator in narcis nikoli ne prevzemata odgovornosti, krivi so drugi, za kar je odrasli otrok alkoholika več kot pripraven. Poleg tega pa je takšnega strupenega ravnanja navajen. To je zanj domače. Drama je domača in zato pristaja na dramo, za katero vedno poskrbita manipulator in narcis, ko ju pokličemo k odgovornosti.

Boljšo simbiozo bi težko našli. Vse dokler se odrasli otrok alkoholika končno ne prebudi.

Če ste otrok alkoholika, in ste v življenju naleteli že na več manipulatorjev in narcisov, zdaj veste, zakaj se jih ne morete znebiti. Veste pa tudi to, kako se jih lahko znebite, ker zdaj poznate razlog, zakaj vas tako nezadržno vleče prav k njim. In kar človek ve, to bistveno lažje spremeni. Recite ne danes. Za vaše življenje gre. Edino, ki ga imate.

Pokažite si ljubezen, ki je pri alkoholiziranih starših ali skrbnikih niste imeli. Vem, koliko ste trpeli. In zato si to ljubezen zaslužite še neskončnokrat bolj! Recite sebi – ja.

Damjana Bakarič

 

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
148 shares