Če se želimo dobro počutiti v svoji koži, si dvigniti samozavest in se končno začeti spoštovati, poskusimo tole

Za samospoštovanje, dvig samozavesti, za samozaupanje, je pomembno obvladati par stvari.

Ko vzpostavimo kakovosten odnos s seboj, bomo lahko vzpostavili dobre odnose z drugimi. Najprej moramo biti svetloba zase, da smo lahko potem tudi za druge. Bistvo zdrave osebe je, da v prvi vrsti ostane zvesta sebi, ve, kdo je, je pristna in avtentična. Da je skladna, v ravnovesju. Za to je seveda potreben pogum, pri čemer opozarjam, da pogum nikakor ni odsotnost strahu, temveč to, da se na pot, kjer nas je strah, podamo kljub strahu.

Oseba sprejema sebe, sprejeti mora znati svoje bistvo. Dovolj si je sama po sebi, vredna si je samo s tem, da je. Za to, da se spoštuje, ne potrebuje nikakršnih naslovov, moči, pozicije, titul.  Niti odobravanja drugih. Vrednost same sebe ne pogojuje s tem, kar ima. Zaveda se, da osebna dragocenost osebe izhaja iz njenega bistva. In ne iz dosežkov. Oseba stremi k temu, da se v svoji koži počuti dobro. Zato se zaveda, da se spreminja, ve, da se za napake ni dobro obsojati, za njih se zna opravičiti.

Če se dobro počutimo v svoji koži, smo pristni in se ne sramujemo sebe. Ni nam potrebno ničesar skrivati. Trdno jedro je osnova. Ko smo enkrat takšni, nam ni težko biti asertiven, to pomeni, da znamo komunicirati tudi z drugimi, pri čemer je najpomembnejše to, da znamo jasno in glasno izraziti sebe, svoje mnenje in stališča, ne glede na to, kaj bo potem storila druga oseba. Ker to ni pomembno. Nemalokrat do nekega učinka pri drugem ne bomo prišli, ker, ko ljudi soočimo s svojim mnenji, tega ne želijo slišati, Gredo stran, nas zapustijo ali pa nas začnejo opravljati in se nam uprejo. To ni pomembno, pomembno je, da smo na glas spregovorili. S tem si dvignemo samospoštovanje, kar pomeni, da se še bolje počutimo v svoji koži.

Cilj asertivnosti ni, da nas drugi razumejo, temveč da nas upoštevajo. Dobro pa je, da vemo, kakšna so naša stališča in mnenja, če ne, asertivno obnašanje ne bo uspelo. Cilj je, da si dvignemo samospoštovanje, ne da drugi spremenijo vedenje, temveč da se mi počutimo bolje v svoji koži, ker smo se postavili zase zato, ker smo sami sebi vredni.

Asertiven človek je samozavesten, odločen, jasen, nepopustljiv, hkrati tudi sočuten, razumevajoč, dojemljiv. Spoštljiv, pošten. Spoštuje sebe in svoja čustva ter druge in njihova čustva. Zaveda se lastne vrednosti, svojih vrlin, do sebe ima pozitivno stališče, mar mu je za svoje življenje, ima občutek nadzora nad lastnim življenjem, svoje težave rešuje in se jih ne boji. Ne zanima ga, kaj si o njem mislijo drugi, ker verjame in zaupa vase ter sledi svoji poti. Prizadeva si za dobre, odprte, poštene , iskrene in pristne odnose z drugimi, pri čemer mu je cilj vedno ta, da napredujeta obe strani. Ja, obe strani in ne le njegova.

Lahko se počutiš bolje v svoji koži. Začni zdaj. Danes.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakaričavtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
142 shares