Če se želimo dobro počutiti v svoji koži, si dvigniti samozavest in se končno začeti spoštovati, poskusimo tole

Za samospoštovanje, dvig samozavesti, za samozaupanje, je pomembno obvladati par stvari.

Ko vzpostavimo kakovosten odnos s seboj, bomo lahko vzpostavili dobre odnose z drugimi. Najprej moramo biti svetloba zase, da smo lahko potem tudi za druge. Bistvo zdrave osebe je, da v prvi vrsti ostane zvesta sebi, ve, kdo je, je pristna in avtentična. Da je skladna, v ravnovesju. Za to je seveda potreben pogum, pri čemer opozarjam, da pogum nikakor ni odsotnost strahu, temveč to, da se na pot, kjer nas je strah, podamo kljub strahu.

Oseba sprejema sebe, sprejeti mora znati svoje bistvo. Dovolj si je sama po sebi, vredna si je samo s tem, da je. Za to, da se spoštuje, ne potrebuje nikakršnih naslovov, moči, pozicije, titul.  Niti odobravanja drugih. Vrednost same sebe ne pogojuje s tem, kar ima. Zaveda se, da osebna dragocenost osebe izhaja iz njenega bistva. In ne iz dosežkov. Oseba stremi k temu, da se v svoji koži počuti dobro. Zato se zaveda, da se spreminja, ve, da se za napake ni dobro obsojati, za njih se zna opravičiti.

Če se dobro počutimo v svoji koži, smo pristni in se ne sramujemo sebe. Ni nam potrebno ničesar skrivati. Trdno jedro je osnova. Ko smo enkrat takšni, nam ni težko biti asertiven, to pomeni, da znamo komunicirati tudi z drugimi, pri čemer je najpomembnejše to, da znamo jasno in glasno izraziti sebe, svoje mnenje in stališča, ne glede na to, kaj bo potem storila druga oseba. Ker to ni pomembno. Nemalokrat do nekega učinka pri drugem ne bomo prišli, ker, ko ljudi soočimo s svojim mnenji, tega ne želijo slišati, Gredo stran, nas zapustijo ali pa nas začnejo opravljati in se nam uprejo. To ni pomembno, pomembno je, da smo na glas spregovorili. S tem si dvignemo samospoštovanje, kar pomeni, da se še bolje počutimo v svoji koži.

Cilj asertivnosti ni, da nas drugi razumejo, temveč da nas upoštevajo. Dobro pa je, da vemo, kakšna so naša stališča in mnenja, če ne, asertivno obnašanje ne bo uspelo. Cilj je, da si dvignemo samospoštovanje, ne da drugi spremenijo vedenje, temveč da se mi počutimo bolje v svoji koži, ker smo se postavili zase zato, ker smo sami sebi vredni.

Asertiven človek je samozavesten, odločen, jasen, nepopustljiv, hkrati tudi sočuten, razumevajoč, dojemljiv. Spoštljiv, pošten. Spoštuje sebe in svoja čustva ter druge in njihova čustva. Zaveda se lastne vrednosti, svojih vrlin, do sebe ima pozitivno stališče, mar mu je za svoje življenje, ima občutek nadzora nad lastnim življenjem, svoje težave rešuje in se jih ne boji. Ne zanima ga, kaj si o njem mislijo drugi, ker verjame in zaupa vase ter sledi svoji poti. Prizadeva si za dobre, odprte, poštene , iskrene in pristne odnose z drugimi, pri čemer mu je cilj vedno ta, da napredujeta obe strani. Ja, obe strani in ne le njegova.

Lahko se počutiš bolje v svoji koži. Začni zdaj. Danes.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
142 shares