Če se želiš dobro počutiti v svoji koži, si dvigniti samozavest in se končno začeti spoštovati, potem poskusi tole

Za samospoštovanje, dvig samozavesti, za samozaupanje, je pomembno obvladati par stvari.

Ko vzpostavimo kakovosten odnos s seboj, bomo lahko vzpostavili dobre odnose z drugimi. Najprej moramo biti svetloba zase, da smo lahko potem tudi za druge. Bistvo zdrave osebe je, da v prvi vrsti ostane zvesta sebi, ve, kdo je, je pristna in avtentična. Da je skladna, v ravnovesju. Za to je seveda potreben pogum, pri čemer opozarjam, da pogum nikakor ni odsotnost strahu, temveč to, da se na pot, kjer nas je strah, podamo kljub strahu.

Oseba sprejema sebe, sprejeti mora znati svoje bistvo. Dovolj si je sama po sebi, vredna si je samo s tem, da je. Za to, da se spoštuje, ne potrebuje nikakršnih naslovov, moči, pozicije, titul.  Niti odobravanja drugih. Vrednost same sebe ne pogojuje s tem, kar ima. Zaveda se, da osebna dragocenost osebe izhaja iz njenega bistva. In ne iz dosežkov. Oseba stremi k temu, da se v svoji koži počuti dobro. Zato se zaveda, da se spreminja, ve, da se za napake ni dobro obsojati, za njih se zna opravičiti.

Če se dobro počutimo v svoji koži, smo pristni in se ne sramujemo sebe. Ni nam potrebno ničesar skrivati. Trdno jedro je osnova. Ko smo enkrat takšni, nam ni težko biti asertiven, to pomeni, da znamo komunicirati tudi z drugimi, pri čemer je najpomembnejše to, da znamo jasno in glasno izraziti sebe, svoje mnenje in stališča, ne glede na to, kaj bo potem storila druga oseba. Ker to ni pomembno. Nemalokrat do nekega učinka pri drugem ne bomo prišli, ker, ko ljudi soočimo s svojim mnenji, tega ne želijo slišati, Gredo stran, nas zapustijo ali pa nas začnejo opravljati in se nam uprejo. To ni pomembno, pomembno je, da smo na glas spregovorili. S tem si dvignemo samospoštovanje, kar pomeni, da se še bolje počutimo v svoji koži.

Cilj asertivnosti ni, da nas drugi razumejo, temveč da nas upoštevajo. Dobro pa je, da vemo, kakšna so naša stališča in mnenja, če ne, asertivno obnašanje ne bo uspelo. Cilj je, da si dvignemo samospoštovanje, ne da drugi spremenijo vedenje, temveč da se mi počutimo bolje v svoji koži, ker smo se postavili zase zato, ker smo sami sebi vredni.

Asertiven človek je samozavesten, odločen, jasen, nepopustljiv, hkrati tudi sočuten, razumevajoč, dojemljiv. Spoštljiv, pošten. Spoštuje sebe in svoja čustva ter druge in njihova čustva. Zaveda se lastne vrednosti, svojih vrlin, do sebe ima pozitivno stališče, mar mu je za svoje življenje, ima občutek nadzora nad lastnim življenjem, svoje težave rešuje in se jih ne boji. Ne zanima ga, kaj si o njem mislijo drugi, ker verjame in zaupa vase ter sledi svoji poti. Prizadeva si za dobre, odprte, poštene , iskrene in pristne odnose z drugimi, pri čemer mu je cilj vedno ta, da napredujeta obe strani. Ja, obe strani in ne le njegova.

Lahko se počutiš bolje v svoji koži. Začni zdaj. Danes.

 

Damjana Bakarič

Tags: carosuel small

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
66 shares