Zakaj je tako pomembno, da človek zaupa sebi? Samo tako lahko uspešno preživi vse viharje življenja.

Življenje je niz vsega. Padcev, vzponov, ovinkov, slepih ulic, lepih trenutkov, kdaj tudi povsem ravnih cest.

Vendar bomo na svoji poti srečali ljudi, ki nas bodo prav zavestno ovirali na naši poti. Tega je včasih več kot si mislimo, ker je med nami veliko nevoščljivosti in ljubosumja. Ne, nisem paranoična. To so dejstva, poglejte si sociološke študije. Takšni ljudje so največji strup za okolico, v resnici so pravi škodljivci, a le zato, ker ne prenesejo sebe. Danes sem neverjetno brutalna, ker nimam ne volje ne časa, kaj šele energije, da bi zavijala v celofan. Tako je. Takšni ljudje so. Ljudje, ki se obnašajo zlobno, obstajajo. Naredijo ogromno škode.

Vendar to nič ne pove o nas. In na to ne moremo vplivati. Lahko pa se odločimo, kako bomo gledali na to. Lahko se odločimo, da na nas ne bodo imeli vpliva.

Torej, kaj naj storimo mi?

To negativno energijo, s katero nas ovirajo, spremenimo v pozitivno in navdihujočo. Očitno smo tako dobri in zanimivi, ne pa zanič, kot nam skušajo prikazati. Delajmo z zanosom še naprej, še bolje, vseeno je, če smo na poti sami. Slej ko prej bomo srečali podobne ljudi, s katerimi bomo ustvarili zgodbo o uspehu. Iskreno, odkrito, dobro, ki bo pomagala nam in drugim. To je smisel vsega.

Nevoščljive ljudi, ki škodujejo, pustimo pri miru. Ne namenimo jim niti pet sekund pozornosti, ker je neskončno škoda naše energije. Slej ko prej bodo prišli tja, kjer si zaslužijo biti, pa četudi ne, kaj nam mar? Poleg tega je osnova vsega tega ta, da sami poznamo lastno vrednost in da ne potrebujemo odobravanja drugih, kar je samouničevalno vedenje. Občutek naše vrednosti ne more biti odvisen od mnenja drugega, če poznamo svojo vrednost.

Mi vemo, kdo smo, vemo, kam gremo in zato delajmo. Vztrajajmo. Korakajmo. Z dvignjenimi rameni in glavo glejmo v oči ljudem. Nikakor ne dovolimo, da nas strupenost in zloba ubijeta ali si nas celo podredita, bog ne daj, da postanemo tudi mi škodljivi, strupeni, zlobni. Ne. Še boljši postanimo, prijaznejši, bolj dobri.

In zapustimo področje, ker prihajamo v stik z zlobnimi, nevoščljivimi, škodljivimi ljudmi. Ne bomo jih mogli spremeniti, dokler ne sprevidijo sami. Obstajajo sistemi v obliki podjetij in organizacij, skupin, ki hranijo in podpirajo to škodljivost. In odnesimo pete čim hitreje in čim prej. Če pa nas prosijo za pomoč, jim pomagajmo. Razumete, kam ciljam? Osredotočimo se na tiste, s katerimi imamo zdravo, vzpodbudno, odkrito in pristno komunikacijo.

Nikdar ne prenehaj zaupati vase. Vem, da za vsakim človekom, ki verjame vase in si zaupa, stoji starš, ki je verjel in zaupal vanj. Vendar se tega lahko priučimo, četudi nihče ni zaupal in verjel v nas, ko smo bili otroci. Ostani s seboj, ne glede na to, kar koli se zgodi. Ne pusti sebe na cedilu. Nikoli in nikdar. Kajti edino tako bomo uspešno previharili čez življenje, brez zaupanja vase ne bo šlo.

Zato je zaupanje v sebe tako hudičevo pomembno. Zaradi vseh teh viharjev na naši poti.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnosi doma in na delovnem mestu ter v ljubezenskih partnerstvih. Komunikacija. Odnos do sebe, ki je prvi. Zagovornica počasnega življenja in promotorka dobrega počutja ter duševnega zdravja. Strastna knjigoljubka, ki prisega tudi na terapijo prek knjig. Knjige so bile ob meni ves čas, ko sem bila sama, tudi v najbolj temnih trenutkih življenja. In prisegam nanjo, na ljubezen. V mojem srcu in med nama. Med nami. Moje vodilo: moč je v nas samih. Le odločiti se moramo. Ne pozabi, moč je v tebi. V nikomur drugemu. Zmagovalci so bojevniki, ki se po padcu vedno dvignejo. Drugih zmagovalcev ni.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
170 shares