“Vreden in dragocen sem” je ključno za to, da nam na vseh področjih uspeva. Brez tega ni nič.

To, da smo vredni in da to čutimo, je osnova dobrega počutja.

Ko se pogovarjam z ljudmi na predavanjih, skupinah, prek pisem, ki mi jih pišejo, vidim, da je ideja, da nismo vredni, da nismo dragoceni, tista, ki v nas povzroča vse, kar bi lahko določila za psihično oz. duševno neravnovesje.

Kaj želim povedati?

Niso samo strupeni starši (kakšni so strupeni starši, si lahko poslušate v enem izmed mojih videov na kanalu Youtube) tisti, ki prenašajo svojim otrokom sporočila, da niso vredni. Najbolj temeljno sporočilo, da bomo iz otroka dobili duševno zdravega odraslega, je ravno to; občutek in zavedanje, da je vreden in dragocen sam po sebi. Kot bitje. In tukaj starši padamo vse prevečkrat. Tudi tisti starši, ki nimajo časa za svoje otroke, ga ne preživljajo z njimi, jih ne poslušajo in ne gledajo v oči (vidim te) dajejo svojim otrokom sporočilo: nisi vreden. Tudi tisti, ki ne znajo biti pozorni. Sploh ni potrebno, da so strupeni! Starši, ki prezrejo otrokova čustva, sporočajo enako: nisi vreden, ne vidim te, ne zanima me, kaj čutiš. In to vse prevečkrat spregledamo. Zato je še kako pomembno, da smo pozorni starši, da smo tu za svoje otroke, da damo svojim otrokom vedeti, da so vredni, ne glede na vse. Da jih gledamo v oči. Slišimo. Da so dragoceni za nas. Ne glede na ocene v šoli, na obnašanje, ne glede na kar koli, kar storijo. Vendar moramo najprej znati sprejemati samega sebe.

Kako naj sprejemam sebe v smislu ‘vreden sem in dragocen’?

Sprejeti moramo svoje bistvo. To je nujno. Moja osebna dragocenost in vrednost izhajata iz mojega obstoja, ne iz mojih dosežkov, lastnine, položaja, imetja. Ne iz tega, kar sem storil ali česa nisem storil. Moj neuspeh ali uspeh se ne odražata v moji vrednosti, ta stoji sama zase in ne potrebuje ničesar drugega, ker je več kot vse našteto skupaj.

Zato se moramo naučiti sebe brezpogojno sprejemati. Pri tem vidimo svoje napake, se kritiziramo, vendar se ne dajemo v nič, sebe kot osebe, in se nimamo za ničvredne ali nevredne. Naše dostojanstvo ne trpi zaradi tega. Torej, zdrava kritika je na mestu in je vedno pogojena s tem, da se imamo radi, v skladu s to kritiko pa bi se radi izboljšali. Ne kritiziramo se iz zaničevanja do sebe. Sem veliko več kot moje napake.

To je dobro vaditi. Predstavljajmo si svoje otroke, ki jih imamo najbrž neskončno radi, ne glede na to, kakšne ocene imajo v šoli, ali če se še tako nespoštljivo vedejo do vas. Prenesimo to nase. Oziroma še bolje bi bilo, da imamo to lekcijo že zdavnaj osvojeno, saj se otroci obnašanja do sebe učijo iz našega odnosa do samih sebe.

Dragoceni in vredni smo sami po sebi. Že samo s tem, ker smo. Ni se nam potrebno dokazovati nikomur.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
684 shares