Oh, dobro vem, kdo si ti!

Vas te besede spomnijo na kaj?

Seveda je naslovni stavek izrečen v negativnem kontekstu. Bom prešla k bistvu. Nekateri ljudje nas obvladujejo tako, da nas ponižujejo, da vedno krivijo nas. Oni so super, ne delajo napak. Veliki egi. Manipulatorji. Narcisi. Svet jih je prepoln.

Priznam, še me prizadene, ko mi kdo po dolgih  letih izreče stavek: “O, vem, kakšna si, vem, kdo si. Zelo dobro te poznam.” Pri čemer je kontekst tak, da mi želi povedati, da nisem dobra, da nisem dovolj, da on že ve, kako zanič sem. Res? Ti veš, kdo sem? Super. Kdo sem? In potem ti našteje lastnosti, za katere veš, da jih nimaš.  Seveda so le slabe. Ker si empatičen, te to prizadene. Ker imaš moralna načela in si etičen ter človek na mestu, preveriš stanje ter vprašaš dva prijatelja in prijateljico, če to drži, če si res takšen (čeprav veš, da nisi) in oni te pomirijo, ne, ne skrbi, o sebi govori, rada te imam, dobra si, nikdar te nisem videla takšne, pa te poznam dvaindvajset let. Brez tebe bi moje življenje bilo manj dragoceno. Drug prijatelj se zakrohota in mi reče: “Pa daj, spet si padla na to budalo. Kdaj boš nehala nasedati egom, manipulatorjem, narcisom?”

Ja, empati zmeraj padajo na narcise, manipulatorje in velike ege. Ti potrebujejo empata, da se hranijo.

Nekateri ljudje bodo v nas videli le slabo, pa če se postavimo na trepalnice. Če spremenimo ves svet, če naredimo karkoli, za njih ne bomo nikoli dobri, zmeraj nas bodo kritizirali. Z njimi nikdar ne bomo dosegli spoštljive in konstruktivne komunikacije, pri čemer je cilj napredek obeh strani. Ne, tukaj zmeraj nekdo potolče drugega, da lahko povzdigne samega sebe.

Kaj storiti?

Zbežimo, kolikor nas nesejo noge. Odrežimo komunikacijo s takšnimi ljudmi. Stran z njimi. To je jama brez dna, v katero padaš vse globlje in globlje. To so ljudje, ki nas bodo vedno teptali, ki jim nikdar ni bilo mar, jim ni in jim tudi ne bo. S tem, ko se nam posmehujejo, češ, kako zanič da smo, zakrivajo lastne rane, bolečino in slab odnos do samega sebe ter nespoštovanje sebe. Nas potrebujejo le zato, da se tistih ubogih pet minut, ko nas ponižajo, počutijo dobro.

 

Nasmehni se. V redu si. Pojdi naprej. Dragocen si. Zaklad si. Rada te imam.

 

Damjana Bakarič

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
104 shares