O tistih, ki bežijo, in tistih, ki ostajajo, Elena Ferrante

Tretja iz neapeljskega cikla štirih.

Elena in Lenu, Lila.

Elena in Lila z nenavadnim prijateljstvom. Kjer ima bralec vseskozi občutek, da ena popušča, ker se ne ceni dovolj. Elena se dobro poroči ter uživa kratkotrajno pisateljsko slavo. Veliko da na mnenja drugih, zato se izgublja, izgublja sebe. Medtem ko se fizično obnemogla Lila, ki ji grozi adrenalni zlom, kmalu povsem postavi na noge, in se zapodi v razredni pogoj, kjer kraljuje kot idejna voditeljica. Pametna, magična Lenu.

A po straneh branja, ki se razvija precej pričakovano, a vseeno zanimivo, ker je Ferranetejeva mojstrica opisovanja človeških notranjih svetov , se zopet zgodi preobrat, ki mu bralec ne zmore še popolnoma zaupati. Elena končno dobi tisto, česar ji je najbolj primanjkovalo; drznost, strast, misel na sebe. Lila zdrsne iz njene glave, končno.

Komaj čakam četrto. Priznam, da me je Elena Ferrante (psevdonim) uročila s knjigo Dnevi zavrženosti. Od tedaj ji sledim. Je mojstrica pisane besede, preprosto zato, ker iz njenih pripovedi odseva jasno opazovanje in zaznavanje sebe, svoje psihologije, notranjih svetov. Obvlada podrobnosti, nekatere človeške lastnosti in dejanja pa opisuje s tolikšno izvirnostjo in natančnostjo, da bralec na ves glas kriči: “Ja, to je to, bravo, kako dolgo sem iskal/a besede in način, da bi ubesedila to občutje!” Končno.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
27 shares