Niso vse bitke vredne naše energije, zato jih je modro izbirati

V življenju imamo več področij, na katerih se uveljavljamo.

In nemalokrat se zgodi, da si človek naloži več, kot pa je v resnici sposoben prenesti.

Zato moder človek, ki mu je mar zase, izbira. Tam, kjer imamo opravka z ljudmi, ki nas nikdar niso spoštovali, ali ničesar storili za skupno dobro in skupno dobro komunikacijo, je dobro varčevati z energijo. Da, da. So situacije in okolja, kjer nas ne vidijo, ne slišijo in kjer pojma nimajo, kdo smo. Tudi družine so takšne. Tisti, ki bi se morali najbolj medsebojno podpirati, si kopljejo najgloblje jame. vendar to ni naš problem, če poznamo svojo vrednost. Ne more biti. Človeka, ki resnično pozna svojo vrednost, nič ne more omajati, ne prizadeti, kaj šele razbesneti.

Življenje je kratko, zahteva nas celega in osredotočenega. Nemogoče je biti vse, nemogoče je biti ‘superwoman’ ali ‘superman’. Čeprav poznam nekaj takšnih. Zato izbirajmo modro.

Kako?

Naredimo si načrt, še prej si postavimo cilje. Napišimo si, kdo so naši najpomembnejši ljudje, najpomembnejše situacije. Sledimo temu in v vseh teh situacijah poskusimo dati vse od sebe.  Ostalo pozabimo. Ni pomembno.

Kaj ta govori ali piše, si najbrž mislite.

Verjemite, predobro vem, ker sem sama skušala vedno popraviti vse. Povsod. Imela sem več polj, kot sem jih zmogla in seveda sem izgorela. Ker nisem spoštovala sebe, ker se nisem cenila. Ker se nisem imela rada, predvsem pa nisem verjela vase. A to je zgrešeno početje.

Veliko ljudi je nagnjenih k temu, da so ustrežljivci. Iz tega se rada razvije anksioznost, panična motnja, depresija. Ustrežljivci, plašni ljudje, ki niso samozavestni, ki mislijo, da jim drugi ljudje ne verjamejo in imajo v sebi venomer imperativ, da morajo zmeraj vse urediti prav oni, kar pomeni, da za vse prevzemajo odgovornost, tudi tisto, ki bi jo morali drugi, dvomijo vase, imajo precejšnje občutke krivde, ki seveda ni na mestu, ki se venomer skušajo dokazovati, saj imajo občutek, da niso vredni – ti ponavadi bijejo preveč bitk, da bi dokazali, da so vredni in ker imajo občutek, da morajo vse urediti prav oni, ker se čutijo odgovorne za vse. Začaran krog. No, v resnici sem zdajle opisovala značilnosti odraslih otrok alkoholikov. In tega je v Sloveniji veliko, saj je alkoholizem še zmeraj tabu tema. Menim, da je anksioznost zelo povezana s tem, da je nekdo od staršev ali skrbnikov bil, ali pa še je, alkoholik. O tem se ne govori, ker se pijančevanje ščiti; gre pač za legalno/zakonito/dovoljeno drogo, od katere je v resnici precej koristi.

Če ste se našli v tem opisu, opustite skrb za vse in vsakogar, kar v resnici ni vaša skrb. Prenehajte prevzemati odgovornost za druge odrasle, ker s tem boste uničili sebe. Človek se nevede pripelje na rob, ker pozna le takšen način delovanja. Treba je spremeniti navade, vzorce, prepričanja in misli. Postati moramo drug človek. To je mogoče. Če ne verjamete, si poglejte raziskave, ki potrjujejo ravno to.

To je lahko za vsem tem, ko človek na sebe prevzema preveč bremena. Poskrbimo zase in za osebe, ki so od nas morda odvisne ter za tiste, ki jih imamo radi in kjer prevladujejo konstruktivni odnosi. Nismo ‘superljudje’ in ne smemo si dovoliti, da se sesujemo. Izbirajmo modro in dobro.  Odločajmo se za kakovost in ne kvantiteto.

In prosim, prenehajmo se dokazovati tistim, ki vrsto let niso bili sposobni uzreti naše vrednosti, nas, kot bitij. Tiste, ki ne le, da nas niso nikdar uzrli, temveč nas niso spoštovali, ali pa so nas celo poniževali in zlorabljali. Poskrbimo zase in za tiste, s katerimi se imamo radi. S katerimi skrbimo drug za drugega.

Lahko spremenimo to. Da se.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnosi doma in na delovnem mestu ter v ljubezenskih partnerstvih. Komunikacija. Odnos do sebe, ki je prvi. Zagovornica počasnega življenja in promotorka dobrega počutja ter duševnega zdravja. Strastna knjigoljubka, ki prisega tudi na terapijo prek knjig. Knjige so bile ob meni ves čas, ko sem bila sama, tudi v najbolj temnih trenutkih življenja. In prisegam nanjo, na ljubezen. V mojem srcu in med nama. Med nami. Moje vodilo: moč je v nas samih. Le odločiti se moramo. Ne pozabi, moč je v tebi. V nikomur drugemu. Zmagovalci so bojevniki, ki se po padcu vedno dvignejo. Drugih zmagovalcev ni.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
158 shares