Ne bežimo od strahov

Strah in sram. Oba zakoreninjena v nas samih.

Naša kultura je prežeta z njima, nanju pa smo se tako navadili, da ju sploh ne občutimo kot nekaj, kar ni v redu, da je.

S strahom se spoprijateljiš le tako, da storiš natanko to, česar te je najbolj strah. Na primer; radi bi se več družili z ljudmi, vendar si nekako ne upamo pristopiti, v družbi smo nesproščeni in nas je sram. Prvo, kar moramo storiti je, da najdemo rešitev, saj smo ljudje družabna bitja; brez sočloveka, ki je ob nas, smo nesrečni. Poskusimo eno ali vse naslednje ideje:

  • ko gremo v trgovino, navežimo pogovor s prodajalko,

  • na avtobusu glejmo ljudi v oči in se jim nasmehnimo,

  • na sprehodu ogovorimo sprehajalca, ki ga srečamo,

  • ko telefoniramo zaradi kakšne obveznosti, ne bodimo strogo uradni, razširimo pogovor, pokramljajmo,

  • pokličimo znanca in ga povabimo ven,

  • organizirajmo druženje s sosedi, ali soseda vsaj pozdravimo in pokramljajmo z njim za začetek,

  • organizirajmo druženje pri sebi doma.

 

To je en način, kako se soočimo s strahom pred družbo. Podobno storimo z ostalimi strahovi; naredimo si seznam strahov po pomembnosti in vsak dan vadimo z novimi izzivi, ki si jih postavimo, male spremembe so dovolj. Na primer, začnimo postavljati meje, če jih nismo znali. Če nismo dovolj asertivni, se začnimo uriti v tem. Če se bojimo na delovnem mestu povedati, kaj nas moti in obremenjuje, je čas za asertivnost, povejmo, kaj je na stvari. Bolje tam, kot pa da doma vpijemo na svoje otroke, ker nas vse v službi moti ali mori. Povejmo, kaj nam ni všeč v partnerskem odnosu, namesto da pričakujemo, da bo partner sam ‘pogruntal’, vmes pa se kujamo, češ, da sploh nima pojma, naša zamera do njega pa je vsak dan večja. Povejmo. Storimo ta korak. Začnimo z majhnimi.

Če gre za globlje psihološke ovire, kot je globok sram, se ga moramo lotiti temeljiteje, predvsem moramo pogledati v odnos, ki ga imamo od sebe. Koliko se spoštujemo, se sprejemamo? Se imamo radi? Zakaj se sramujemo? Česa se sramujemo? Zakaj si nismo dovolj vredni? Smo prejemali takšna sporočila v otroštvu od kogar koli?

Večina strahov je lažnih; to so ‘kaj pa če’ strahovi. Ti so povsem nekoristni, še huje; omejujejo nas in nam onemogočajo vse možnosti, ki jih ponuja življenje. Prerešetajmo te nesmiselne misli. In strahove.

Osvobodimo se. Zaživimo. Dihajmo. Veselimo se.

 

Damjana Bakarič

Oznake:

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
0 shares

Išči po koledarju

november 2018
P T S Č P S N
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930