S svojimi mislimi lahko spreminjaš možgane, telo in življenje!

Veliko govorimo o mislih.

Kako se sestavljajo v grozde prepričanj, ti pa najprej v naša vedenja in dejanja;  misli vzpodbujajo še čustva, ne pozabimo. Če so naše misli strupene, so strupena in rušilna tudi naša prepričanja, čustva, vzorci delovanja in pogled na sebe in svet. Če so zdrave, je točno tak tudi naš sistem, mi, in pogled na svet. Najlepši del vsega tega, kar pišem, pa je, da se vse to da spremeniti.

Danes vemo, da nam ni potrebno biti odvisen od svojih misli, temveč te lahko obrnemo povsem v prid sebi. Gremo še globlje, da bomo razumeli: ljudje, ki imajo bolj pozitivne in zdrave misli, živijo dlje, so bolj zadovoljni in srečni ter zdravi. To pomeni, da je potrebno biti čuječ; ne zaupati vsem mislim na slepo, potrebno jih je vsake toliko temeljito prerešetati. Zato je tako pomembno, da smo ves čas v stiku s seboj, da se zavedamo, kaj mislimo in s tem tudi – kaj čutimo.

Dokazano je, da ljudje, ki jim prevladujejo prožnejše misli, živijo bolje, vse jim uspeva. Domnevne ‘neuspehe’ imajo za uspehe, saj vedo, da se bodo veliko naučili. Na stvari gledajo drugače, bolj plodno. Ja, je preprosto. Vem, ker sem poskusila sama. Sama si na primer z preusmerjanjem misli in nadomeščanjem slabih misli z boljšimi takoj lahko izboljšam počutje, razpoloženje, čustva. Vizualizacija tudi pripomore veliko. Ne verjamete? V redu, kratek test.

Pojdimo nekam v mislih, kjer smo se počutili dobro. Morje, svoboda, hribi, narava, gozd, piš vetra, vonj morja ali gozda, šum valov, petje ptic … kaj občutimo? Ali pa si predstavljajmo,  kako se z ljubljeno osebo ljubimo. Mmmm … O, ja …  ja. To je najbolj nazorno. Kaj čutite? Mislim, da ne potrebujemo razlage, ne? 😉 Torej? Kleč je v tem, da možgani ne ločijo med spominom ali dejanskim stanjem, torej si lahko čustva in počutje pričaramo sami.

Dokazano je, da z mislimi lahko preoblikujemo možgane, vključno s čustvovanjem, ki potem vsi skupaj tudi spremenijo naše celice, torej telo! O tem pripovedujejo epigenetika, nevroplastičnost možganov (nevroznanost), psihonevroimunologija, nevroendokrinologija, kvantna fizika.

In še bolje: z meditacijo in mislimi, ko vizualiziramo stvari, ki si jih želimo, to v nas vzbudi določena občutja in čustva (ponavadi ugodna) in s tem se v našem telesu in umu sprostijo določene povezave, ki nam dobesedno ‘bodybrain’ pripravijo na to. “Predstavljaj si kot da si že tam.” Tako urijo tudi športnike, da dosegajo boljše rezultate. In tako lahko tudi mi dosegamo boljšo prihodnost v sedanjosti. Z svojo naravnanostjo.

Najpomembnejše je, kako razmišljamo. Dokazano je, da imajo optimisti najboljša življenja – so bolj zdravi, imajo najmanj težav z vsakdanjimi dejavnostmi, lažje rešujejo težave, njihovo čustveno stanje je stabilnejše. Imajo več energije, bolje se znajdejo v družbi, so umirjeni.

In prav dobro že poznamo vse raziskave o tem, kaj to pomeni, če je bolnik optimist ali pesimist. V nekaterih kulturah umirajo, kadar so po vraževernosti trdno prepričani, da bodo umrli. Človek je lahko zdrav, a ker po neki vraži pričakuje smrt, ravno tako smrt tega človeka pričakuje njegova okolica, ta tudi umre, in to povsem zdrav.

Misli imajo moč. Ne bodimo sužnji misli, temveč jih uporabimo za naše dobro. Vse, kar potrebujemo, je dober trening. Možgani se spreminjajo, telo se spreminja, človek se spreminja. In lahko sam s svojimi mislimi to doseže. Ne, ne, to ni nekakšen cigu migu ali ‘new age’ filozofija, to pravi znanost. Sicer pa, zagotovo sami poznate primere ‘čudežnih’ ozdravljenj, ko je bolnik preprosto veroval in pričakoval, da bo ozdravel, in je to bistveno vplivalo na izboljšanje njegovega stanja. Na koncu je res ozdravel! Ljudje v belih haljah temu pravijo placebo.

Tudi sama sem na neki novinarski konferenci zdravnikov te spraševala, koliko je pomemben odnos zdravnika do bolnika, torej placebo učinek na nek način, če zdravnik verjame, da bo bolnik ozdravel in ga tako tudi obravnava. Izboljšanje stanja od 30 do 4o odstotkov, so dejali!  Torej, pričakovanja in prepričanja ter misli imajo moč! Če pa vsi izgubijo upanje in nas obravnavajo, kot da smo že mrtvi, se stanje zagotovo ne bo izboljšalo. To bo vplivalo na ‘obolelega’ tako, da bo imel manj možnosti za ozdravitev – temu se reče nocebo.

Misli lahko delajo čudeže.

OPOMBA: V tem zapisu nikakor ne trdim, da naj zatajimo žalost ali jezo, pravim le, da se s preusmeritvijo misli, da doseči boljše počutje, pri čemer potem laže in asertivno rešimo vse izzive (težave).

In ne le to; misli so vibracija. To, kar misliš, to ustvarjaš. Če imaš slabe misli/negativne, ustvarjaš takšno vibracijo v sebi. Na misel se lepi misel z enak vibracijo, to ustvarja prepričanje, vzbudi čustvo. Dobra/pozitivna misel ima tako vibracijo; zakaj torej ne bi zvišali svoje vibracije in ustvarjali take situacije?

Naredite preizkus. Poigrajte se.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. In si zvišamo čustveno vibracijo. – Z mislimi. 

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

ZOOM skupine/delavnice/treningi vsak četrtek ob 18:00 do 19:30. Prijave: https://www.berem.si/skupine/ Ob plačilu  dobite povezavo in geslo.

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
856 shares