S svojimi mislimi lahko spreminjaš možgane, telo in življenje!

Veliko govorimo o mislih.

Kako se sestavljajo v grozde prepričanj, ti pa najprej v naša vedenja in dejanja;  misli vzpodbujajo še čustva, ne pozabimo. Če so naše misli strupene, so strupena in rušilna tudi naša prepričanja, čustva, vzorci delovanja in pogled na sebe in svet. Če so zdrave, je točno tak tudi naš sistem, mi, in pogled na svet. Najlepši del vsega tega, kar pišem, pa je, da se vse to da spremeniti.

Danes vemo, da nam ni potrebno biti odvisen od svojih misli, temveč te lahko obrnemo povsem v prid sebi. Gremo še globlje, da bomo razumeli: ljudje, ki imajo bolj pozitivne in zdrave misli, živijo dlje, so bolj zadovoljni in srečni ter zdravi. To pomeni, da je potrebno biti čuječ; ne zaupati vsem mislim na slepo, potrebno jih je vsake toliko temeljito prerešetati. Zato je tako pomembno, da smo ves čas v stiku s seboj, da se zavedamo, kaj mislimo in s tem tudi – kaj čutimo.

Dokazano je, da ljudje, ki jim prevladujejo prožnejše misli, živijo bolje, vse jim uspeva. Domnevne ‘neuspehe’ imajo za uspehe, saj vedo, da se bodo veliko naučili. Na stvari gledajo drugače, bolj plodno. Ja, je preprosto. Vem, ker sem poskusila sama. Sama si na primer z preusmerjanjem misli in nadomeščanjem slabih misli z boljšimi takoj lahko izboljšam počutje, razpoloženje, čustva. Vizualizacija tudi pripomore veliko. Ne verjamete? V redu, kratek test.

Pojdimo nekam v mislih, kjer smo se počutili dobro. Morje, svoboda, hribi, narava, gozd, piš vetra, vonj morja ali gozda, šum valov, petje ptic … kaj občutimo? Ali pa si predstavljajmo,  kako se z ljubljeno osebo ljubimo. Mmmm … O, ja …  ja. To je najbolj nazorno. Kaj čutite? Mislim, da ne potrebujemo razlage, ne? 😉 Torej? Kleč je v tem, da možgani ne ločijo med spominom ali dejanskim stanjem, torej si lahko čustva in počutje pričaramo sami.

Dokazano je, da z mislimi lahko preoblikujemo možgane, vključno s čustvovanjem, ki potem vsi skupaj tudi spremenijo naše celice, torej telo! O tem pripovedujejo epigenetika, nevroplastičnost možganov (nevroznanost), psihonevroimunologija, nevroendokrinologija, kvantna fizika.

In še bolje: z meditacijo in mislimi, ko vizualiziramo stvari, ki si jih želimo, to v nas vzbudi določena občutja in čustva (ponavadi ugodna) in s tem se v našem telesu in umu sprostijo določene povezave, ki nam dobesedno ‘bodybrain’ pripravijo na to. “Predstavljaj si kot da si že tam.” Tako urijo tudi športnike, da dosegajo boljše rezultate. In tako lahko tudi mi dosegamo boljšo prihodnost v sedanjosti. Z svojo naravnanostjo.

Najpomembnejše je, kako razmišljamo. Dokazano je, da imajo optimisti najboljša življenja – so bolj zdravi, imajo najmanj težav z vsakdanjimi dejavnostmi, lažje rešujejo težave, njihovo čustveno stanje je stabilnejše. Imajo več energije, bolje se znajdejo v družbi, so umirjeni.

In prav dobro že poznamo vse raziskave o tem, kaj to pomeni, če je bolnik optimist ali pesimist. V nekaterih kulturah umirajo, kadar so po vraževernosti trdno prepričani, da bodo umrli. Človek je lahko zdrav, a ker po neki vraži pričakuje smrt, ravno tako smrt tega človeka pričakuje njegova okolica, ta tudi umre, in to povsem zdrav.

Misli imajo moč. Ne bodimo sužnji misli, temveč jih uporabimo za naše dobro. Vse, kar potrebujemo, je dober trening. Možgani se spreminjajo, telo se spreminja, človek se spreminja. In lahko sam s svojimi mislimi to doseže. Ne, ne, to ni nekakšen cigu migu ali ‘new age’ filozofija, to pravi znanost. Sicer pa, zagotovo sami poznate primere ‘čudežnih’ ozdravljenj, ko je bolnik preprosto veroval in pričakoval, da bo ozdravel, in je to bistveno vplivalo na izboljšanje njegovega stanja. Na koncu je res ozdravel! Ljudje v belih haljah temu pravijo placebo.

Tudi sama sem na neki novinarski konferenci zdravnikov te spraševala, koliko je pomemben odnos zdravnika do bolnika, torej placebo učinek na nek način, če zdravnik verjame, da bo bolnik ozdravel in ga tako tudi obravnava. Izboljšanje stanja od 30 do 4o odstotkov, so dejali!  Torej, pričakovanja in prepričanja ter misli imajo moč! Če pa vsi izgubijo upanje in nas obravnavajo, kot da smo že mrtvi, se stanje zagotovo ne bo izboljšalo. To bo vplivalo na ‘obolelega’ tako, da bo imel manj možnosti za ozdravitev – temu se reče nocebo.

Misli lahko delajo čudeže.

OPOMBA: V tem zapisu nikakor ne trdim, da naj zatajimo žalost ali jezo, pravim le, da se s preusmeritvijo misli, da doseči boljše počutje, pri čemer potem laže in asertivno rešimo vse izzive (težave).

Naredite preizkus.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Tags: carosuel small

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
711 shares