S svojimi mislimi lahko spreminjaš možgane, telo in življenje!

Veliko govorimo o mislih.

Kako se sestavljajo v grozde prepričanj, ti pa najprej v naša vedenja in dejanja;  misli vzpodbujajo še čustva, ne pozabimo. Če so naše misli strupene, so strupena in rušilna tudi naša prepričanja, čustva, vzorci delovanja in pogled na sebe in svet. Če so zdrave, je točno tak tudi naš sistem, mi, in pogled na svet. Najlepši del vsega tega, kar pišem, pa je, da se vse to da spremeniti.

Danes vemo, da nam ni potrebno biti odvisen od svojih misli, temveč te lahko obrnemo povsem v prid sebi. Gremo še globlje, da bomo razumeli: ljudje, ki imajo bolj pozitivne in zdrave misli, živijo dlje, so bolj zadovoljni in srečni ter zdravi. To pomeni, da je potrebno biti čuječ; ne zaupati vsem mislim na slepo, potrebno jih je vsake toliko temeljito prerešetati. Zato je tako pomembno, da smo ves čas v stiku s seboj, da se zavedamo, kaj mislimo in s tem tudi – kaj čutimo.

Dokazano je, da ljudje, ki jim prevladujejo prožnejše misli, živijo bolje, vse jim uspeva. Ja, je preprosto. Vem, ker sem poskusila sama. Sama si na primer z preusmerjanjem misli in nadomeščanjem slabih misli z boljšimi takoj lahko izboljšam počutje, razpoloženje, čustva. Vizualizacija tudi pripomore veliko. Ne verjamete? Okej, kratek test.

Pojdimo nekam v mislih, kjer smo se počutili dobro. Morje, svoboda, hribi, narava, gozd, piš vetra, vonj morja ali gozda, šum valov, petje ptic … kaj občutimo? Ali pa si predstavljajmo,  kako se z ljubljeno osebo ljubimo. Mmmm … O, ja …  ja. To je najbolj nazorno. Kaj čutite? Mislim, da ne potrebujemo razlage, ne? 😉 Torej? Kleč je v tem, da možgani ne ločijo med spominom ali dejanskim stanjem, torej si lahko čustva in počutje pričaramo sami.

Dokazano je, da z mislimi lahko preoblikujemo možgane, vključno s čustvovanjem, ki potem vsi skupaj tudi spremenijo naše celice, torej telo! O tem pripovedujejo epigenetika, nevroplastičnost možganov (nevroznanost), psihonevroimunologija, nevroendokrinologija, kvantna fizika.

Najpomembnejše je, kako razmišljamo. Dokazano je, da imajo optimisti najboljša življenja – so bolj zdravi, imajo najmanj težav z vsakdanjimi dejavnostmi, lažje rešujejo težave, njihovo čustveno stanje je stabilnejše. Imajo več energije, bolje se znajdejo v družbi, so umirjeni.

In prav dobro že poznamo vse raziskave o tem, kaj to pomeni, če je bolnik optimist ali pesimist. V nekaterih kulturah umirajo, kadar so po vraževernosti trdno prepričani, da bodo umrli. Človek je lahko zdrav, a ker po neki vraži pričakuje smrt, ravno tako smrt tega človeka pričakuje njegova okolica, ta tudi umre, in to povsem zdrav.

Misli imajo moč. Ne bodimo sužnji misli, temveč jih uporabimo za naše dobro. Vse, kar potrebujemo, je dober trening. Možgani se spreminjajo, telo se spreminja, človek se spreminja. In lahko sam s svojimi mislimi to doseže. Ne, ne, to ni nekakšen cigu migu ali ‘new age’ filozofija, to pravi znanost. Sicer pa, zagotovo sami poznate primere ‘čudežnih’ ozdravljenj, ko je bolnik preprosto veroval in pričakoval, da bo ozdravel, in je to bistveno vplivalo na izboljšanje njegovega stanja. Na koncu je res ozdravel! Placebo, temu pravijo ljudje v belih haljah.

Tudi sama sem na neki novinarski konferenci zdravnikov, te spraševala, koliko je pomemben odnos zdravnika do bolnika, torej placebo učinek na nek način, če zdravnik verjame, da bo bolnik ozdravel in ga tako tudi obravnava. Izboljšanje stanja za 4o odstotkov, so dejali!  Torej, pričakovanja in prepričanja ter misli imajo moč! Če pa vsi izgubijo upanje in nas obravnavajo, kot da smo že mrtvi, se stanje zagotovo ne bo izboljšalo.

Misli lahko delajo čudeže.

OPOMBA: V tem zapisu nikakor ne trdim, da naj zatajimo žalost ali jezo, pravim le, da se s preusmeritvijo misli, da doseči boljše počutje, pri čemer potem laže in asertivno rešimo vse izzive (težave).

Naredite preizkus.

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Tags: carosuel small

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
527 shares

Išči po koledarju

november 2018
P T S Č P S N
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930