Ko se lahko pogovarjaš odkrito, lažje živiš

Živimo v družbi in kulturi, ki sta prežeti s strahom in sramom.

Zato ni niti čudno, da je vedno več ljudi prestrašenih, da nas je strah, skrivamo za besedo stres. Kaj je stres drugega kot strah? Vendar, če bi na glas dejali, da nas je strah, bi zvenelo precej čudno, ne? Stres je sprejemljivejša beseda. Oh, le zakaj si to počnemo?

In bolj ko se skrivamo, sami nekje, zakopani v strahu, večji in mogočnejši je strah. Ki se potem lahko razvije v kaj hujšega. Če k temu dodamo še psihične zlorabe; dokazano je da psihične zlorabe v otroštvu pripomorejo k razvoju anksioznosti, potem se bo človek vsem čustvenim obtičalostim težko izognil, še posebej, če upoštevamo hitro življenje, drvenje iz enega opravka k drugemu, vse večje zahteve, ki smo jim prepuščeni na milost in nemilost.

Za vse to, kar se nam dogaja, so razlage. Vemo, zakaj je tako. Zatorej nam sedaj ni več težko rešiti sebe. Se strinjate?

Ne čakajmo.

Pogovarjajmo se odkrito, govorimo o tem. Priznajmo si. Podobni smo si bolj kot si mislimo. In potem, ko bomo odprti, ko se ne bomo več bali, bo strah odpadel, manj bomo v stresu, lažje bomo dihali, srečnejši bomo.

Sama si želim živeti v odprti družbi, kjer sem lahko ranljiva, v družbi, ki ne stigmatizira in obsoja, ki priznava, da je človek v prvi vrsti in predvsem čustveno in družabno bitje, ki potrebuje drugega. Ki ima dušo in srce. Ki potrebuje povezovanje z drugimi brez mask, prav tak, kakršen je, z vsemi svojimi pomanjkljivostmi in s svojo nepopolno popolnostjo.

Povezovanje s pristnim sabo in s pristnimi drugimi.

Lažje diham. Že samo ob misli na to.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Avtorica kolumne: Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
140 shares