Ko se lahko pogovarjaš odkrito, lažje živiš

Živimo v družbi in kulturi, ki sta prežeti s strahom in sramom.

Zato ni niti čudno, da je vedno več ljudi prestrašenih, da nas je strah, skrivamo za besedo stres. Kaj je stres drugega kot strah? Vendar, če bi na glas dejali, da nas je strah, bi zvenelo precej čudno, ne? Stres je sprejemljivejša beseda. Oh, le zakaj si to počnemo?

In bolj ko se skrivamo, sami nekje, zakopani v strahu, večji in mogočnejši je strah. Ki se potem lahko razvije v kaj hujšega. Če k temu dodamo še psihične zlorabe; dokazano je da psihične zlorabe v otroštvu pripomorejo k razvoju anksioznosti, potem se bo človek vsem čustvenim obtičalostim težko izognil, še posebej, če upoštevamo hitro življenje, drvenje iz enega opravka k drugemu, vse večje zahteve, ki smo jim prepuščeni na milost in nemilost.

Za vse to, kar se nam dogaja, so razlage. Vemo, zakaj je tako. Zatorej nam sedaj ni več težko rešiti sebe. Se strinjate?

Ne čakajmo.

Pogovarjajmo se odkrito, govorimo o tem. Priznajmo si. Podobni smo si bolj kot si mislimo. In potem, ko bomo odprti, ko se ne bomo več bali, bo strah odpadel, manj bomo v stresu, lažje bomo dihali, srečnejši bomo.

Sama si želim živeti v odprti družbi, kjer sem lahko ranljiva, v družbi, ki ne stigmatizira in obsoja, ki priznava, da je človek v prvi vrsti in predvsem čustveno in družabno bitje, ki potrebuje drugega. Ki ima dušo in srce. Ki potrebuje povezovanje z drugimi brez mask, prav tak, kakršen je, z vsemi svojimi pomanjkljivostmi in s svojo nepopolno popolnostjo.

Povezovanje s pristnim sabo in s pristnimi drugimi.

Lažje diham. Že samo ob misli na to.

 

Damjana Bakarič

 

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
140 shares