Ko prevzameš odgovornost za svoje življenje, se začnejo dogajati stvari, ki jih do sedaj nisi poznal

Precej ljudi za vse slabo, kar se jim dogaja, krivi druge.

Za vsem tem je seveda otroštvo in naše razmere, ko smo bili otroci. Krivi so naši starši, skrbniki, vsi odrasli, ki se jih lahko spomnim zdajle. Sama absolutno zagovarjam, da je treba odnos s starši razčistiti, pa ‘magari’ če le pri sebi, a je bolje, da ga z njimi, če je to mogoče.  Vendar je, ne glede na vse, kar so nam morda storili,  potrebno v določeni časovni točki prevzeti popolno odgovornost za razvoj sebe. Za svoje življenje.  Ne moremo vse življenje kriviti drugih, za vse, kar se nam dogaja. Modro je začeti skrbeti za sebe, da postajamo vse boljša različica sebe.

Če želimo živet življenje kot si ga želimo in biti zadovoljen človek, je modro prevzeti odgovornost za svoje življenje na vseh področjih. Še prej pa je dobro vedeti, kaj si želimo in česa si ne želimo, kje so naše meje, kakšna so naša stališča in mnenja. Kdo smo, pravzaprav.

Prvi korak je tak, da pogledamo vase. Kaj vse smo. Naslednji je sprejemanje sebe. Brez tega napredek ni mogoč.

Če nam kaj ni všeč, raje ukrepajmo, bodimo aktivni, namesto da se pritožujemo in tarnamo ter krivimo druge. Iščimo dobre rešitve za vse udeležene. Vem, da je težko, ker je blazno dobro lenariti in ničesar spremeniti, vendar nas to ne bo pripeljalo nikamor. Le še bolj nesrečni bomo. Postavimo meje na delovnem mestu, povejmo, kaj si želimo, kaj bi radi delali, česa nočemo, jasno se izrazimo. Če počnemo nekaj, kar sovražimo, postanemo sovražni tudi sami in tako zastrupljamo ne le sebe, temveč tudi svojo okolico. Ljudje sovražijo svoja življenja in potem se čudijo, da so nesrečni?

Samo človek, ki je zadovoljen s seboj in s svojim življenjem je duševno zdrav človek. Tako je menil dr. Marijan Košiček in ne bi se mogla bolj strinjati z njim. Zato storimo vse, da bomo zadovoljni s seboj in z življenjem, ki ga ustvarjamo.

Ponudimo si nov način, nove navade, delovanje, misli, prepričanja in čustva. Prenehajmo tudi sami sebi dajati potuho za tiste stvari, za katere vemo, da jih delamo narobe. In verjemite mi, vse tegobe, negotovosti, nezaupanje, vzorci, kateri nam ne služijo več, mi pa smo njihovi sužnji, so v nas. Če ne razčistimo z njimi, se lahko zgodi tudi to, da bomo izgubili kakovostne ljudi, ki so danes ob nas.

Ljudje se lahko spreminjamo. Dokazano je, da se nam lahko bistveno spremenijo možgani, naše telo, torej mi. Z novimi mislimi, navadami, vedenjem, prepričanji. Praktično lahko postanemo drug človek. Ne, nismo ujeti. Ujeti smo le v naših glavah z lastnimi omejitvami.

Kaj se bo zgodilo? Spoznali bomo, da je v naših rokah več, kot si mislimo. Počutili se bomo bolje, ker bomo dojeli, kakšno zadovoljstvo prinaša dejstvo, da odločitve sprejemamo sami z vso odgovornostjo. Samozavest se nam bo povišala, predvsem pa naše samospoštovanje in naš občutek lastne vrednosti.

Začnimo s spremembami že danes. Prevzemimo odgovornost za svoje življenje. Ne bodimo lutke, ki nas premikajo.  Ali večni pritoževalci nad vsem, ki ležijo na kavču in komentirajo delo in življenje drugih, ponavadi tako, da o njem ne znajo povedati nič dobrega.  Ker je lažje usmerjati pozornost na druge; tako se ognemo sebi in delu s seboj. Seveda bomo izgubili polje, kjer se bomo lahko pritoževali, a zagotavljam, vredno je. Končno bomo lahko nekaj naredili iz sebe, in morda ustvarili nekaj, kar ima smisel. Na primer, dobro življenje.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave. In si zvišamo čustveno vibracijo. – Z mislimi, ki imajo višjo vibracijo. In potem? Potem ustvarjaš življenje kot si ga želiš. 

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

ZOOM skupine/delavnice/treningi vsak četrtek ob 18:00 do 19:30. Prijave: https://www.berem.si/skupine/ Ob plačilu  dobite povezavo in geslo.

Moj profil in delo ter ugodnosti zdaj tudi na Patreonu, kjer me lahko podpreš. https://www.patreon.com/DamjanaBakaric

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
797 shares