Ko prevzameš odgovornost za svoje življenje, se začnejo dogajati stvari, ki jih do sedaj nisi poznal

Precej ljudi za vse slabo, kar se jim dogaja, krivi druge.

Sama absolutno zagovarjam, da je treba odnos s starši razčistiti, pa ‘magari’ če le pri sebi, a je bolje, da ga z njimi, če je to mogoče. Velikokrat namreč ni.  Vendar je, ne glede na vse, kar so nam morda storili,  potrebno v določeni časovni točki prevzeti odgovornost za razvoj sebe. Popolnoma. Za svoje življenje.  Ne moremo vse življenje kriviti drugih, za vse, kar se nam dogaja. Moramo začeti skrbeti za sebe, da postajamo vse boljša različica sebe.

Prevzeti je treba odgovornost na vseh področjih; v zasebnem življenju in v službi. Še prej pa moramo dobro vedeti, kaj si želimo in česa si ne želimo, kje so naše meje, kakšna so naša stališča in mnenja.

Če nam kaj ni všeč, raje ukrepajmo, bodimo aktivni, namesto da se pritožujemo in tarnamo ter krivimo druge. Iščimo dobre rešitve za vse udeležene. Vem, da je težko, ker je blazno dobro lenariti in ničesar spremeniti, vendar nas to ne bo pripeljalo nikamor. Le še bolj nesrečni bomo. Postavimo meje na delovnem mestu, povejmo, kaj si želimo, kaj bi radi delali, česa nočemo, jasno se izrazimo. Če počnemo nekaj, kar sovražimo, postanemo sovražni tudi sami in tako zastrupljamo ne le sebe, temveč tudi svojo okolico. Ljudje sovražijo svoja življenja in potem se čudijo, da so nesrečni? Halo!

Svojemu partnerju in otrokom povejmo, česa več ne bomo tolerirali, kaj nam ni všeč, in tudi kaj nam je všeč,  česa si želimo in kaj smo pripravljeni dati, kje so meje, opravičimo se za svoje napake. Ponudimo si nov način, nove navade, delovanje, misli, prepričanja in čustva. Prenehajmo tudi sami sebi dajati potuho za tiste stvari, za katere vemo, da jih delamo narobe.

Ljudje se lahko spreminjamo, ker je dokazano, da se nam lahko bistveno spremenijo možgani, naše telo, torej mi. Z novimi mislimi, navadami, vedenjem, prepričanji. Praktično lahko postanemo drug človek. Ne, nismo ujeti. Ujeti smo le v naših glavah z lastnimi omejitvami.

Kaj se bo zgodilo? Spoznali bomo, da je v naših rokah več, kot si mislimo. Počutili se bomo bolje, ker bomo dojeli, kakšno zadovoljstvo prinaša dejstvo, da odločitve sprejemamo sami z vso odgovornostjo. Samozavest se nam bo povišala, predvsem pa naše samospoštovanje in naš občutek lastne vrednosti.

Začnimo s spremembami že danes. Prevzemimo odgovornost za svoje življenje. Ne bodimo lutke, ki nas premikajo.  Ali večni pritoževalci nad vsem, ki ležijo na kavču in komentirajo delo drugih, ponavadi tako, da o njem ne znajo povedati nič dobrega. Seveda bomo izgubili polje, kjer se bomo lahko pritoževali, a zagotavljam, vredno je. Končno bomo lahko nekaj naredili iz sebe, in morda ustvarili nekaj, kar ima smisel. Na primer, dobro življenje.

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
352 shares

Išči po koledarju

november 2018
P T S Č P S N
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930