Kako vem, da sem izgorel, ali pa sem na dobri poti do zloma?

Izgorimo zaradi odnosa, ki ga imamo do sebe, ta ima izvor v otroštvu. Zaradi načina življenja, ki ga živimo dolgo pred zlomom. Izgorimo tudi zato, ker smo preveč zagnani (eager). Izgorimo v tej strasti – to poganjajo nezavedni programi iz otroštva.

Kako vem, da izgorevam, da sem kronično izčrpan in utrujen:

  • vse bolj nas delo utruja, obremenjuje,
  • vse bolj smo utrujeni, zagrenjeni, cinični,
  • nimamo več časa za stvari, ki nas veselijo, pravzaprav nimamo več hobijev, ne znamo se sprostiti,
  • z družino in prijatelji skorajda nimamo več stikov, socialne interakcije povsem zamrejo,
  • imamo nenadne izbruhe jeze,
  • pozabljamo; spomin se poslabša,
  • v sebi občutimo praznino, apatijo,
  • nikjer ne vidimo smisla, vse je črno,
  • zanemarjamo svoje potrebe po spanju, vse več nespečnosti, kakor tudi ostale potrebe, hrana in socialni stiki ter odnosi,
  • neprenehoma se ukvarjamo s problemi in obveznostmi, premlevamo jih,
  • velikokrat čutimo obup, da smo nekje obtičali, da ne moremo ne naprej ne nazaj,
  • psihično, fizično in čustveno smo povsem izčrpani,
  • smo pesimistični, osamljeni, ne čutimo se povezane z drugimi,
  • smo netolerantni do sodelavcev, s težavami se ne ukvarjamo, druge doživljamo kot neumne, nesposobne, butaste,
  • lahko se pojavijo stanja podobna depresiji,
  • zraven se pritihotapi anksioznost, morda panični napadi,
  • problemov ne zmoremo reševati; ko nekaj spoznamo kot problem ali težavo (in to je skoraj vsaka še tako majhna stvar), začutimo paniko, obup, vsaka stvar, ki pride, nas vrže s tira; povsem običajne težave doživljamo kot katastrofo.

Vsemu temu ponavadi sledi popolni psihični, fizični in čustveni zlom.

Ustavimo se pred pričetkom teh znakov, če je le mogoče.

Poskrbimo za svoje potrebe, odpočijmo si, naspimo se, začnimo vaditi ‘briga me’ odnos, prenehajmo s premlevanjem, potrudimo se, da začnemo delati spet stvari, ki nas veselijo, začnimo se družiti z ljudmi, ki nam dajejo energijo in nam je ne jemljejo, jejmo zdravo, nujno priporočam, da začnemo hoditi v naravo, daleč stran od mesta in vseh obremenitev.  Brez narave in sprehodov ne bo šlo. Odklopimo se od računalnikov in pametnih telefonov, še posebej na sprehodu, bodimo sami. Začnimo brati knjige; knjiga nas prisili, da se umirimo, upočasnimo in da delamo le eno stvar naenkrat. Osredotočenost. Meditirajmo, bodimo čuječi. Naučimo se biti asertivni, naučimo se postavljati meje. Začnimo se na konstruktiven način soočati s stresom; zamenjajmo socialni krog ali delo, če je potrebno. Poskrbimo, da bomo ustvarjalni, da bomo delali čim več stvari, ki nas veselijo, vsak dan. Dan začnimo z nečim, kar nas osrečuje. Predvsem pa se naučimo konstruktivnega pristopa do konfliktov, ne bojmo se jih.

Kajti ta odnos, ta slab način preživljanja življenja ne izvira iz slabih delovnih razmer, čeprav tudi te pripomorejo k izgorelosti, temveč izvira iz odnosa do sebe, za katerim pa je zmeraj otroštvo.

Po popolnem zlomu ni nujno, da bomo dobili nazaj vso svojo energijo. Rehabilitacija lahko traja leta, strokovnjaki menijo, da od dveh do pet let. Lahko pa povsem spremenimo odnos do sebe, do življenja in zaživimo veliko bolje in zdravo. Izkoristimo to kot dobro priložnost, iz slabega naredimo najboljše, bodimo alkimisti.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Video treningi za življenje kot si ga želiš.  https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  

Delavnica Pot iz tesnobe tukaj: https://ko-fi.com/s/e955784728

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
282 shares