Za najstnike in starše

Najstniška leta niso preprosta.

Marsikdo od staršev pogrne na celi črti, saj se vse, kar smo poznali do sedaj, čez noč spremeni. Pa tudi, marsikdo med nami ni imel ‘normalnega’ najstniškega življenja, zato se z najstnikom ne moremo poistovetiti, še manj pa ga razumemo, če sami prav dobro ne vemo, kakšno je zdravo najstniško življenje.

Zato pa so tu knjige.

V tem hipu sem izbrala dve.

Knjiga Najstniki avtorice dr. Ane Kandara Šoljaga je zelo praktičen vodnik za starše in ga res priporočam vsakomur. Je odlično strukturirana knjiga, grafično pa je zelo dobro opremljena, saj nas z barvami in okvirji spomni na pomembne reči, predvsem pa nam takrat, ko jo potrebujemo, ni treba prelistavati cele. Dr. Ana Kandare Šoljaga se loti vseh pomembnih področij, ponuja nam veliko idej za dobro komunikacijo z našimi najstniki. Pri tem nas seveda opominja tudi na to, da moramo najprej pogledati in urediti – sebe. Če ne, nas naš najstnik nikakor ne bo spoštoval.

“V resnici pa otroci slišijo starše toliko manj, kakor glasneje ti kričijo. In ne samo to. Čim bolj se deremo, tem manj nas otroci spoštujejo. Kričanje izraža šibkost, enako kot očitanje, in ne daje nobenih rezultatov. S to nekoristno metodo, s katero si obremenjujemo glasilke, si tako samo zmanjšujemo ugled v otrokovih očeh in rušimo odnos.”

Druga knjiga, ki sem jo sama porinila v roke svoji najstnici, ko ji je bilo o neki temi z menoj nerodno govoriti, pa je knjiga O mozoljih, ljubeznih in drugih nadlogah avtorice Urške Kaloper. To je knjiga, ki je za naše najstnike. Naj vas ne zmoti, če bo vaš otrok to knjigo najprej zavrnil, pred vami. Velika verjetnost je, ko ga boste pustili samega v sobi, da se bo približal knjigi in zakopal svoj nos med platnici. Še zdaleč pa ni slabo, če v to knjigo pokukamo tudi starši …

“Vsi potrebujemo svoj prostorček, svojo zasebnost, tudi najstniki, zato ti jo morajo starši omogočiti. Če zaradi prostorske stiske ne moreš imeti svoje sobe, se dogovori, da je samo tvoja vsaj kakšna škatlica ali skrinjica oziroma kak kotiček, kamor drugi ne bodo imeli vpogleda ali vstopa.”

Avtorica na precej zanimiv način s primeri in dialogi ter z najstniki obdela telo in njegove spremembe, odnose, ki so precej vrtinčasti v teh letih, ljubezen in spolnost ter sanjarjenje. In  vse vmes. 🙂

Damjana  Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
20 shares