Strupeni starši, dr. Susan Forward in Craig Buck

Nujna knjiga za vse, ki vas zanima, kakšno zapuščino ste dobili od svojih staršev.

Za lažjo predelavo svojega otroštva, vzorcev, ki smo jih prejeli od staršev, misli in prepričanj ter vzgoje.

Knjiga odkriva in pojasnjuje na jasen, zanimiv in pregleden način, da bo težko in zapleteno preteklost vsakdo lahko razumel. Knjiga nam bo pomagala pojasniti vzroke, za kaj se počutimo nesamozavestni, plašni, zakaj venomer vstopamo v odnose s čustveno nestabilnimi osebami, ali zakaj ne zmoremo zaupati in zakaj vedno prevzemamo vse odgovornosti le nase?

Niso vsi starši strupeni; strupeni so le tisti starši, pri katerih so negativni vzorci vedenja trajni in trdni, nespremenljivi. Seveda starši delamo napake, a knjiga ne govori o teh starših, temveč o tistih, ki svojim otrokom škodujejo.

V prvem delu avtorica obdela tipe strupenih staršev, v drugem so ideje, kako lahko kljub strupenim staršem zaživimo svoje življenje in to zadovoljno.

»Zato imajo otroci škodljivih staršev pogosto precej zabrisan občutek svoje identitete. Težko se vidijo kot samostojno bitje in ne znajo ločiti med potrebami staršev in svojimi potrebami. Zato so nemočni.«

Jaz sem uživala v vsakem poglavju. ‘Aha’ momenti ob tej knjigi so sila pogosti.

Vroče in strastno priporočam vsakomur!

 

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
1 share