Ne, nisi slabič, če odpustiš in imaš rad

Prav je, da poznamo svoje meje in jih znamo postavljati.

Vendar nismo slabiči, če nekomu, ki je z nami delal grdo, nas morda poniževal, nespoštoval, odpustimo.

Zakaj?

Človek, ki je uredil odnos s seboj in se je postavil na svoje mesto, si zaupa, je samozavesten, se ima rad, se spoštuje in ceni, ve, da ljudje, ki delajo grdo z drugimi, ki so nespoštljivi ali žaljivi, nosijo svoje rane, križe in težave. In nemalokrat so te, glede na vse našteto, kar počnejo, precej globoke. Zato znajo ljudje, ki so uredili odnos s seboj, tem ljudem odpustiti. Nihče drug, ki še ni uredil odnosa s seboj, se pomiril z vsem in sprejema stvari, ki jih ne more spremeniti, ne zmore odpuščati. Za odpuščanje, resnično odpuščanje, potrebujemo leta izkušenj, učenja, razumevanja, sočutja, plemenitosti, modrosti in tudi trpljenja, skozi katerega smo šli, pri tem pa nismo šli po poti, kjer bi sovražili sebe in svet, temveč smo izbrali težjo pot – pot, da presežemo ta način in se odločimo, da bomo nekaj iz vsega tega naredili.

Zatorej niso vsi ljudje, ki zmorejo celo ljubiti, razumeti, sočustvovati z ljudmi, ki so nekdaj z njimi grdo ravnali, slabiči.

Nisi nujno slabič, če ne zmoreš sovražiti ali grdo delati človeku, ki tebi dela grdo. Za to je včasih potrebna neskončna energija sočutja, plemenitosti in poguma. Ker v tem primeru gre za zrelost, modrost in ne nesposobnost postavljati meje in biti asertiven.  In takim ljudem se priklanjam.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
126 shares