Ne, nisi slabič, če odpustiš in imaš rad

Prav je, da poznamo svoje meje in jih znamo postavljati.

Vendar nismo slabiči, če nekomu, ki je z nami delal grdo, nas morda poniževal, nespoštoval, odpustimo.

Zakaj?

Človek, ki je uredil odnos s seboj in se je postavil na svoje mesto, si zaupa, je samozavesten, se ima rad, se spoštuje in ceni, ve, da ljudje, ki delajo grdo z drugimi, ki so nespoštljivi ali žaljivi, nosijo svoje rane, križe in težave. In nemalokrat so te, glede na vse našteto, kar počnejo, precej globoke. Zato znajo ljudje, ki so uredili odnos s seboj, tem ljudem odpustiti. Nihče drug, ki še ni uredil odnosa s seboj, se pomiril z vsem in sprejema stvari, ki jih ne more spremeniti, ne zmore odpuščati. Za odpuščanje, resnično odpuščanje, potrebujemo leta izkušenj, učenja, razumevanja, sočutja, plemenitosti, modrosti in tudi trpljenja, skozi katerega smo šli, pri tem pa nismo šli po poti, kjer bi sovražili sebe in svet, temveč smo izbrali težjo pot – pot, da presežemo ta način in se odločimo, da bomo nekaj iz vsega tega naredili.

Zatorej niso vsi ljudje, ki zmorejo celo ljubiti, razumeti, sočustvovati z ljudmi, ki so nekdaj z njimi grdo ravnali, slabiči.

Nisi nujno slabič, če ne zmoreš sovražiti ali grdo delati človeku, ki tebi dela grdo. Za to je včasih potrebna neskončna energija sočutja, plemenitosti in poguma. Ker v tem primeru gre za zrelost, modrost in ne nesposobnost postavljati meje in biti asertiven.  In takim ljudem se priklanjam.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
126 shares