Najsrečnejši ljudje so zmeraj asertivni

Kaj je asertivnost?

Asertiven človek je samozavesten človek, ki spoštuje sebe in se ceni. Je neomajen, je odločen in nepopustljiv. Hkrati je sočuten in razumevajoč do drugih ljudi, empatičen. Pomemben je sam sebi in pomembni so mu drugi, ve, kdo je, torej dobro pozna lastno vrednost, svoje prednosti, svoje talente, ki jih razvija. Mar mu je za svoje zdravje in zdravje drugih. Je sposoben prepoznavati svoja čustva in čustva drugih, z drugimi zelo jasno komunicira. Vedno zavzema dvosmerno komunikacijo, kjer je njegov namen ta, da s sogovornikom doseže nekaj dobrega, da se sporazume, da se razumeta s spoštovanjem in da oba nekaj pridobita.

Nujna komunikacijska veščina za vodje, šefe, direktorje, za partnerje, starše. V podjetjih, doma in med prijatelji.

Ljudje, ki so asertivni, so manj anksiozni, manj pod stresom, ker ga lažje premagujejo, manj depresivni. Asertivnost je povezana z visoko stopnjo samozavesti, s samospoštovanjem.

Asertiven človek, kljub temu, da je odločen in nepopustljiv, v komunikaciji z drugimi nima namenov, da bi razvrednotil ali ponižal drugega človeka. Stremi k odnosom, kjer vsi nekaj pridobijo, zavzema se za odkritost in iskrenost z vzajemnim spoštovanjem. Je pošten človek, ki na sebe in na svet ne glede na vse, kar se mu dogaja, gleda pozitivno. Pozna svoje pravice, se trudi in zavzema za njih ter ne dovoli, da bi ga kdor koli ponižal (neomajnost, odločnost, nepopustljivost).

Asertivni ljudje znajo jasno in glasno povedati, kje so njihove meje, do kje še gredo, od kje naprej pa se ne gredo več. Nemalokrat jih ljudje zamenjujejo z agresivnimi ljudmi, čeprav je to daleč od resnice. Danes se marsikdo čuti ogroženega od ljudi, ki trdno zavzemajo svoja stališča in postavljajo meje. Na primer, narcisi, manipulatorji takih ljudi ne prenesejo. Le zakaj?

Predlagam, da se vsi učimo asertivnosti. Prepričana sem, da bi v tem primeru krepili dober odnos s seboj, z drugimi ter svetom. Kar pa je ključno za dobro in zdravo življenje nas samih in vseh drugih.

Damjana Bakarič

 

Oznake:

Related Posts

by
O meni
Previous Post Next Post
216 shares

Išči po koledarju

oktober 2018
P T S Č P S N
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031