Najsrečnejši ljudje so zmeraj asertivni

Kaj je asertivnost?

Asertiven človek je samozavesten človek, ki spoštuje sebe in se ceni. Je neomajen, je odločen in nepopustljiv. Hkrati je sočuten in razumevajoč do drugih ljudi, empatičen. Pomemben je sam sebi in pomembni so mu drugi, ve, kdo je, torej dobro pozna lastno vrednost, svoje prednosti, svoje talente, ki jih razvija. Mar mu je za svoje zdravje in zdravje drugih. Je sposoben prepoznavati svoja čustva in čustva drugih, z drugimi zelo jasno komunicira. Vedno zavzema dvosmerno komunikacijo, kjer je njegov namen ta, da s sogovornikom doseže nekaj dobrega, da se sporazume, da se razumeta s spoštovanjem in da oba nekaj pridobita.

Nujna komunikacijska veščina za vodje, šefe, direktorje, za partnerje, starše. V podjetjih, doma in med prijatelji.

Ljudje, ki so asertivni, so manj anksiozni, manj pod stresom, ker ga lažje premagujejo, manj depresivni. Asertivnost je povezana z visoko stopnjo samozavesti, s samospoštovanjem.

Asertiven človek, kljub temu, da je odločen in nepopustljiv, v komunikaciji z drugimi nima namenov, da bi razvrednotil ali ponižal drugega človeka. Stremi k odnosom, kjer vsi nekaj pridobijo, zavzema se za odkritost in iskrenost z vzajemnim spoštovanjem. Je pošten človek, ki na sebe in na svet ne glede na vse, kar se mu dogaja, gleda pozitivno. Pozna svoje pravice, se trudi in zavzema za njih ter ne dovoli, da bi ga kdor koli ponižal (neomajnost, odločnost, nepopustljivost).

Asertivni ljudje znajo jasno izraziti, kje so njihove meje, in kje so meje drugih.

Predlagam, da se vsi učimo asertivnosti. Prepričana sem, da bi v tem primeru krepili dober odnos s seboj, z drugimi ter svetom. Kar pa je ključno za dobro in zdravo življenje nas samih in vseh drugih.

Več o mojih video vsebinah na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše ter 11 zgodb z naslovom Razmerja. Predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Moja zadnja knjiga Pogumna srca tukaj: https://www.berem.si/pogumna-srca/

Individualni pogovori, prijava: info@berem.si

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
1.1K shares