Najsrečnejši ljudje so zmeraj asertivni

Kaj je asertivnost?

Asertiven človek je samozavesten človek, ki spoštuje sebe in se ceni. Je neomajen, je odločen in nepopustljiv. Hkrati je sočuten in razumevajoč do drugih ljudi, empatičen. Pomemben je sam sebi in pomembni so mu drugi, ve, kdo je, torej dobro pozna lastno vrednost, svoje prednosti, svoje talente, ki jih razvija. Mar mu je za svoje zdravje in zdravje drugih. Je sposoben prepoznavati svoja čustva in čustva drugih, z drugimi zelo jasno komunicira. Vedno zavzema dvosmerno komunikacijo, kjer je njegov namen ta, da s sogovornikom doseže nekaj dobrega, da se sporazume, da se razumeta s spoštovanjem in da oba nekaj pridobita.

Nujna komunikacijska veščina za vodje, šefe, direktorje, za partnerje, starše. V podjetjih, doma in med prijatelji.

Ljudje, ki so asertivni, so manj anksiozni, manj pod stresom, ker ga lažje premagujejo, manj depresivni. Asertivnost je povezana z visoko stopnjo samozavesti, s samospoštovanjem.

Asertiven človek, kljub temu, da je odločen in nepopustljiv, v komunikaciji z drugimi nima namenov, da bi razvrednotil ali ponižal drugega človeka. Stremi k odnosom, kjer vsi nekaj pridobijo, zavzema se za odkritost in iskrenost z vzajemnim spoštovanjem. Je pošten človek, ki na sebe in na svet ne glede na vse, kar se mu dogaja, gleda pozitivno. Pozna svoje pravice, se trudi in zavzema za njih ter ne dovoli, da bi ga kdor koli ponižal (neomajnost, odločnost, nepopustljivost).

Asertivni ljudje znajo jasno in glasno povedati, kje so njihove meje, do kje še gredo, od kje naprej pa se ne gredo več. Nemalokrat jih ljudje zamenjujejo z agresivnimi ljudmi, čeprav je to daleč od resnice. Danes se marsikdo čuti ogroženega od ljudi, ki trdno zavzemajo svoja stališča in postavljajo meje. Na primer, narcisi, manipulatorji takih ljudi ne prenesejo. Le zakaj?

Predlagam, da se vsi učimo asertivnosti. Prepričana sem, da bi v tem primeru krepili dober odnos s seboj, z drugimi ter svetom. Kar pa je ključno za dobro in zdravo življenje nas samih in vseh drugih.

 

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
978 shares