Mladi volkovi, Colin Barrett

Sedem kratkih zgodb je umeščenih v izmišljeno mesto, a zato niso nič manj resnične.

V zaradi gospodarske krize propadajočem mestu se mladim ljudem ne obeta dobra prihodnost. Zato se njihovo življenje odvija v irskih lokalih in pubih, kjer se zapletajo v medsebojna obračunavanja in popivanja. Precej osamljeni in v brezizhodni situaciji se trudijo, da bi ubežali usodi, ali pa jo vsaj spremenili. Resničnost pa je nepopustljiva. Rada se jim posmehuje.

“Prihajal je iz Guernseyja. Tam je po koncu šole zabredel v nekakšne zelo resne težave (vandalizem, drobne kraje, prepleskal je kravo) in njegova mama – Dympnova teta, debela diabetičarka, ki je ne tako davno izgubila prste na eni od nog – ga je poslala sem, samo čez poletje, je sprva rekla. To je bilo pred letom dni. Brandon je bil krotek fant, strastno se je zanimal le za težki metal. Po zraku so okoli njega lebdeli prameni belih las. Arm je z zadnjega sedeža dvignil plazmo in si jo zadegal na ramo.”

Nasilje, ironija, propad in brezizhodnost klestijo živost in meso mladih ljudi. Trpkosti je preveč. Vendar nam mladi pisatelj, čigar prvenec se razprostira pred bralcem, na srečo ponudi tudi irski humor, ki ublaži tudi našo tesnobo, ki jo sami prav dobro poznamo v svojem življenju in širšem okolju, v katerem delamo in živimo.

Damjana Bakarič

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares