“Ljudje smo polni pomanjkljivosti, imamo napake. Popolnost ne obstaja, to je utvara, ki poganja potrošništvo!”

Ljudje uničujemo  tudi sami sebe.

Vendar to sploh ni potrebno. Če ni notranjega sovražnika, nam zelo težko na dolgi rok škoduje kdor koli drug.

Sebe uničujemo, pehamo v bolezen na več načinov. Eden od teh je, da od sebe zahtevamo popolnost, da smo perfekcionistični.

Kaj sta perfekcionizem in popolnost?

Perfekcionizem je neprenehno zahtevanje popolnosti od sebe. Da si uspešen, da si fizično v skladu z normami, da imaš materialne dobrine, skratka, pehanje za uspehom, ki ga definira vsak sam. Pehanje za izjemnimi dosežki, ne glede na vse, kar to prinese. Seveda je to precejkrat povezano z depresijo, tesnobo in motnjami s prehranjevanjem. Zadaj je nezaupanje v sebe, prepričanje, da človek ni dovolj dober.

Biti popoln je neprenehoma zahtevati od sebe, da si najboljši. Da je tvoje življenje popolno. Popolnost je bežanje in nepriznavanje neuspehov. Človek se jim želi za vsako ceno izogniti, a to ne gre, ker so neuspehi nujni in sestavni del življenja.

V zadnjem času, še posebej v zadnjih tridesetih letih, naj bi po podatkih nekaterih raziskav ta trend naraščal, pri čemer glavni vzroki še niso jasni. Vse bolj se strani nagibajo k temu, da je k zahtevanju popolnosti bistveno doprinesla moderna družba, potrošniški kapitalizem.

Zatorej se ustavi. V redu si. Ne zahtevaj toliko od sebe. Popolnost ne obstaja, ni je, nihče ni popoln, ljudje smo polni napak. Pomembno je, da jih sprejmemo, si jih priznamo. To vse je človek. Bitje z napakami, ki mu marsikdaj ne uspe, čeprav potem v tem neuspehu vidimo, da je bil pravzaprav dober. Da smo ga potrebovali, ker so se nam odprle nove perspektive. Življenje je niz dolin in hribov, ovinkov, slepih ulic, vse, kar je je dobro, da res storimo, je to, da se naučimo hoditi, jih zvoziti in ne obstati predolgo v teh slepih ulicah.

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
829 shares