Ljubezen po ljubezni, dr. Veronika Podgoršek

Za vse, ki se ločujete, ali se nameravate ločiti oziroma raziti.

Pa tudi za tiste, ki so se že razšli, pa se jim morda zdi, da še niso vsega predelali.

Knjiga je prava prijateljica za vse tiste, ki so morda nesrečni v razmerju, ne vedo, ali bi se podali na ločene poti, ali pa bi morda porabili še tiste zadnje atome moči, da bi ‘nama’ vendarle uspelo. Vsebinsko je knjiga močna podpora v psihološkem smislu, ponuja nam tudi pogled na pravne vidike ob težavnejših ločitvah, predvsem pa se ukvarja z dokaj tabuizirano temo – kaj je bolje za otroke. Da ostaneva skupaj ali se ločiva?

“Otroci bodo sprejeli razvezo tako, kot jo bomo sprejeli mi. Če bomo negativno naravnani, jih lahko prepričujemo o čemer koli, pa ne bomo ničesar dosegli. … Z veliko večino težav, ki se pri ločitvi pojavijo skupaj z otroki oziroma v starševstvu, se srečujejo tudi v družinah, ki ostajajo skupaj, vendar se v njihovo morebitno nefunkcionalnost, problematičnost in škodljivost nihče ne vtika; ločenim pa očitajo, da z ločitvijo otrokom uničujejo življenje.”

No, meni osebno se zdi, da z ločitvijo ne uničujemo življenja nikomur, uničujemo pa ga lahko, če imamo med seboj disfunkcionalne odnose. Skupaj ali narazen – pomembno je, da imata starša med seboj relativno dober odnos glede na status partnerstva. In ne skrbite, včasih nam ne uspe, četudi damo vse od sebe. Takrat je treba to znati sprejeti in se ne kriviti, temveč narediti iz danega, kar je na voljo, čim boljše razmere.

V knjigi se avtorica loteva odnosa partnerjev po ločitvi, ki je izjemno pomemben, prav tako s postopki ločitve in nenazadnje tudi s tem, kako po tej ljubezni ravnati z novo ljubeznijo, ki jo bomo najverjetneje srečali. Pomembno je, da predelamo staro partnerstvo, ločitev, da smo razvili dober odnos do sebe, da vemo, kje smo sami delali napake, zato, da jih bomo sedaj in v naprej delali čim manj. Podgorškova spregovori o tem, kdaj predstaviti otroke novemu partnerju, v kakšne stiske lahko pridejo starši, ko imajo novega partnerja in o tem, kaj storiti in kako ravnati, če se otrok in nov partner ne razumeta.

Žal mi je, da te knjige ni bilo na voljo takrat, ko sem se sama razhajala z očetom mojega otroka. Bilo bi mi laže, v tistih najhujših trenutkih, ki jih je bilo veliko.

Damjana Bakarič

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
40 shares