Ljubezen po ljubezni, dr. Veronika Podgoršek

Za vse, ki se ločujete, ali se nameravate ločiti oziroma raziti.

Pa tudi za tiste, ki so se že razšli, pa se jim morda zdi, da še niso vsega predelali.

Knjiga je prava prijateljica za vse tiste, ki so morda nesrečni v razmerju, ne vedo, ali bi se podali na ločene poti, ali pa bi morda porabili še tiste zadnje atome moči, da bi ‘nama’ vendarle uspelo. Vsebinsko je knjiga močna podpora v psihološkem smislu, ponuja nam tudi pogled na pravne vidike ob težavnejših ločitvah, predvsem pa se ukvarja z dokaj tabuizirano temo – kaj je bolje za otroke. Da ostaneva skupaj ali se ločiva?

“Otroci bodo sprejeli razvezo tako, kot jo bomo sprejeli mi. Če bomo negativno naravnani, jih lahko prepričujemo o čemer koli, pa ne bomo ničesar dosegli. … Z veliko večino težav, ki se pri ločitvi pojavijo skupaj z otroki oziroma v starševstvu, se srečujejo tudi v družinah, ki ostajajo skupaj, vendar se v njihovo morebitno nefunkcionalnost, problematičnost in škodljivost nihče ne vtika; ločenim pa očitajo, da z ločitvijo otrokom uničujejo življenje.”

No, meni osebno se zdi, da z ločitvijo ne uničujemo življenja nikomur, uničujemo pa ga lahko, če imamo med seboj disfunkcionalne odnose. Skupaj ali narazen – pomembno je, da imata starša med seboj relativno dober odnos glede na status partnerstva. In ne skrbite, včasih nam ne uspe, četudi damo vse od sebe. Takrat je treba to znati sprejeti in se ne kriviti, temveč narediti iz danega, kar je na voljo, čim boljše razmere.

V knjigi se avtorica loteva odnosa partnerjev po ločitvi, ki je izjemno pomemben, prav tako s postopki ločitve in nenazadnje tudi s tem, kako po tej ljubezni ravnati z novo ljubeznijo, ki jo bomo najverjetneje srečali. Pomembno je, da predelamo staro partnerstvo, ločitev, da smo razvili dober odnos do sebe, da vemo, kje smo sami delali napake, zato, da jih bomo sedaj in v naprej delali čim manj. Podgorškova spregovori o tem, kdaj predstaviti otroke novemu partnerju, v kakšne stiske lahko pridejo starši, ko imajo novega partnerja in o tem, kaj storiti in kako ravnati, če se otrok in nov partner ne razumeta.

Žal mi je, da te knjige ni bilo na voljo takrat, ko sem se sama razhajala z očetom mojega otroka. Bilo bi mi laže, v tistih najhujših trenutkih, ki jih je bilo veliko.

Damjana Bakarič

 

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
18 shares