Ko sem v rokah manipulatorja

Manipulatorji so premeteni ljudje, ki obvladajo, kako nas prepričati, da z nami nekaj ni v redu. Zaradi njih si ne zaupamo več, smo povsem nesamozavestni, njihove tehnike pa so različne.

Manipulatorja imamo lahko v družini, na delovnem mestu, lahko pa si ga izberemo za partnerja. Kaj počnejo manipulatorji?

  1. Ko mu bomo dejali, da nam kaj ni všeč, ali se bomo želeli pogovoriti, bo stvari vedno obrnil. V vsakem primeru bo krivdo zvalil na nas.
  2. Manipulatorji nas premeteno prepričajo, da je z nami nekaj narobe, da si stvari le domišljamo in velikokrat uporabijo stavek, da se moramo zdraviti. To storijo zmeraj, kadar mi želimo kaj od njih, kar se nanaša na njihovo odgovornost. V angleškem jeziku za to, da začenjamo dvomiti o svoji lastni prisebnosti, imenujemo gaslighting.
  3. Pri njih imamo občutek, da postajamo nori, prenehamo verjeti vase, stopnja samozavesti nam povsem pade, prenehamo si zaupati. Smo na tem, da mislimo, da se nam meša. Ne skrbite, edini, ki je tukaj zares potreben pomoči, je manipulator.
  4. Ko ste na primer z njim v razmerju, mu seveda zaupate, ker postajata intimna. Če mu boste kar koli zaupali, na kar v svoji preteklosti niste najbolj ponosni, bo manipulator to kasneje vedno potegnil ven. S tem vas bo držal, to bodo njegova najmočnejša orodja, da vas drži pri tleh, na dnu, povsem brez lastnega samozaupanja. Ko mu boste na primer dejali, da vam kaj ni všeč pri njegovih dejanjih, bo krivdo obrnil na vas in vam dejal, da se spomnite, kaj ste vi počeli. Torej, vse, kar mu boste najglobje zaupali, bo uporabil zoper vas.
  5. Kadar se zgodi prepir, in vi si želite, da je konstruktiven, pri njem ne gre za to – nikoli. Manipulator vaše besede obrne, in vas prepriča, da ste rekli nekaj, česar niste, tako vas spet pripelje do občutka, da ste nori, da se vam meša. Vse besede obrne in vas tako zmede, da na koncu več ne veste, kdo ste ne kaj ste. Iz vas naredi nekaj, kar vi sploh niste. Najhuje pa je, da mu vi začenjate verjeti.
  6. Manipulatorja vi ne zanimate. Ravno tako ga ne zanimajo vaša čustva. Pomemben je le on in njegov ranjeni, disfunkcionalni ego, ki mu narekuje življenje.
  7. Nemalokrat manipulator, če ne doseže svojega, uporablja maščevanje. Za vsako stvar, ki jo naredite po svoje, če to ob njem vendarle zmorete, vas kaznuje. In vas s tem stiska v kot ter počasi ubija.

Če ste v razmerju s takšnim človekom, ponavadi so to tudi patološki narcisi, je najbolj zdravo za vas, da razmerje končate. Manipulatorji se ne spreminjajo.

Več o mojih vsebinah v videih na mojem Youtube kanalu. Če ne preneseš odkritosti, raje ne glej. https://www.youtube.com/user/MsDamjana

Damjana Bakarič,  avtorica uspešnice Na tesnobi in Na boljše, predavateljica o stresu, izgorelosti, anksioznih motnjah, odnosu do sebe in do drugih ter sveta. Zagovornica počasnega življenja. Moč je v tebi. Da se, vse lahko spremenimo s tem, ko z mislimi in navadami, dejanji ter prepričanji vzpodbudimo drugačne možganske povezave.

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
470 shares