Priročnik za čistilke, Lucia Berlin

Lucia Berlin se je leta 1936 rodila na Aljaski, večino svoje mladosti pa je preživela v Čilu, vse svoje življenje se je selila po jugu ZDA in se preživljala z različnimi fizičnimi deli.

Za časa svojega življenja je seveda redno objavljala in za svojo kratko prozo je celo prejela nekaj nagrad, vendar je bil njen vpliv omejen na ozek krog literarne skupnosti, zato je bila relativno neznana avtorica, šele izdaja zbirke izbranih zgodb iz leta 2015 pa se je nenadoma znašla na vseh lestvicah najboljših in najbolj prodajanih knjig leta in Lucio Berlin vendarle pognala na vrhove – po njeni smrti.

V knjigi je zbranih 43 nekonvencionalnih, napol avtobiografskih zgodb, nastalih v razponu tridesetih let (predvsem med letoma 1960 in 1980), sestavlja izostren portret delavskega razreda in urbanega obrobja, zlasti žensk in njihovega tihega in neopaznega obstoja. Značilnost zgodb je, da so skorajda brez opisa in jih opredeljujejo razgibani dialogi. Posebno pripovedno moč pa bralec najverjetneje začuti skozi iskrenost pisateljice, ki izhaja iz avtobiografske resničnosti.

 

Zanimivo.

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
0 shares