Umetnost dobrega življenja, Rolf Dobelli

Dobro življenje ima veliko opraviti s konstruktivno interpretacijo dejstev.

Na cene v trgovinah ali v restavracijah v mislih vselej prištejem petdeset odstotkov. To je znesek, ki ga moram dejansko odšteti za par čevljev ali morski list po mlinaričino – z vključeno dohodnino. Če steklenica vina stane deset evrov, jih moram zaslužiti petnajst, da si vino lahko privoščim. To je zame dobro mentalno računovodstvo, zato da obvladam svoje izdatke. Hotele najraje plačam v naprej. Tako mi romantičnega konca tedna v Parizu na koncu ne pokvari račun. Pravilo vrhunca in konca Nobelovega nagrajenca Daniela Kahnemana namreč pravi, da se v povezavi s počitnicami spominjamo vrhunca in konca, drugo pa kratko malo pozabimo.«

Kaj pomeni dobro življenje? Kakšno vlogo ima usoda? Kakšno vlogo ima denar? Je dobro življenje stvar načina mišljenja, osebne drže ali gre za konkretno doseganje življenjskih ciljev? Je bolje stremeti k sreči ali se izogibati nesreči?

Odgovori so ponavadi nezadovoljivi, preprosto zato, ker venomer želimo le en način, en odgovor, eno pravilo. To pa v življenju ne obstaja. V tej knjigi nam Dobelli ponuja zbirko mentalnega orodja, ki nam pomaga živeti dobro življenje. Gre za miselne strategije, od antike do danes. Gre za operacijski sistem za življenje. Vsekakor zanimiva knjiga.

 

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
22 shares