Umetnost dobrega življenja, Rolf Dobelli

Dobro življenje ima veliko opraviti s konstruktivno interpretacijo dejstev.

Na cene v trgovinah ali v restavracijah v mislih vselej prištejem petdeset odstotkov. To je znesek, ki ga moram dejansko odšteti za par čevljev ali morski list po mlinaričino – z vključeno dohodnino. Če steklenica vina stane deset evrov, jih moram zaslužiti petnajst, da si vino lahko privoščim. To je zame dobro mentalno računovodstvo, zato da obvladam svoje izdatke. Hotele najraje plačam v naprej. Tako mi romantičnega konca tedna v Parizu na koncu ne pokvari račun. Pravilo vrhunca in konca Nobelovega nagrajenca Daniela Kahnemana namreč pravi, da se v povezavi s počitnicami spominjamo vrhunca in konca, drugo pa kratko malo pozabimo.«

Kaj pomeni dobro življenje? Kakšno vlogo ima usoda? Kakšno vlogo ima denar? Je dobro življenje stvar načina mišljenja, osebne drže ali gre za konkretno doseganje življenjskih ciljev? Je bolje stremeti k sreči ali se izogibati nesreči?

Odgovori so ponavadi nezadovoljivi, preprosto zato, ker venomer želimo le en način, en odgovor, eno pravilo. To pa v življenju ne obstaja. V tej knjigi nam Dobelli ponuja zbirko mentalnega orodja, ki nam pomaga živeti dobro življenje. Gre za miselne strategije, od antike do danes. Gre za operacijski sistem za življenje. Vsekakor zanimiva knjiga.

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Univerzitetna diplomirana komunikologinja. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
22 shares