Narava zdravi in popravi, Florence Williams

Ta knjiga raziskuje znanstvena spoznanja o tem, kar pesniki in filozofi vedo že od nekdaj: kraj, kjer si, šteje.

Aristotel je menil, da sprehodi na prostem očistijo človekovega duha. Darwin, Tesla in Einstein so se sprehajali po vrtovih in gozdičih, da bi lažje razmišljali. Teddy Roosevelt, eden najbolj hiperproduktivnih predsednikov vseh časov, se je pogosto za več mesecev umaknil na podeželje. Na neki ravni so se vsi upirali težnji, da bi bili ‘utrujeni’, živčno razvrani, pretirano omikani ljudje, kakor se je leta 1901 izrazil popotnik – filozof John Muir. Walt Whitman je svaril pred kvarnimi drobnimi užitki v odsotnosti narave. Graditelj parkov in zagovornik javnega zdravja Frederick Law Olmsted je to dobro razumel.

Te knjige sem se izjemno razveselila. Ker sama prisegam na naravo v vseh mogočih oblikah, ki jih lahko umestim vsvoj dan. Ali obratno; vsa svoja ostala opravila podredim temu nujnemu sprehodu, ki ga, če se le da, opravim vsak dan. V naravi sem včasih razmišljala o rešitvah, trenirala svoje telo, ki sem ga imela vsaj dve uri v gibanju, ali namesto debate na kavi, to debato s prijetnim sogovornikom opravila med sprehajanjem. Komur koli, ki se ni navduševal nad gibanjem, sem blazno težko pojasnila, zakaj sta narava in gibanje nujna za telo in še posebej duha.

Avtorica se v teh zanimivih zapiskih poda med cipresne gozdove v Južni Koreji, kjer se sreča z logarji, ti pa jo podučijo s svojimi programi gozdnega zdravljenja. Gre na Škotsko, kjer izve za ekoterapevtski pristop pri zdravljenju duševno obolelih. Pridruži se tudi iraškim vojaškim veterankam, ki trpijo za posttravmatsko stresno motnjo; tam sodeluje pri raziskovanju zdravilnih učinkov vode, ko plujejo po divjih vodah Idaha.  Obišče gore v zahodni Virginiji, kjer odkrije, kako bivanje na prostem pomaga otrokom, ki so jim postavili diagnozo ADHD.

Naša vez z naravo je bistvo naše narave. Narava že samo v pol ure lahko bistveno pripomore k naši ustvarjalnosti in boljšemu razpoloženju. Čas, preživet v naravi, ni razkošje, temveč je bistven za naš razvoj in obstoj.

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Motivatorka, youtuberka ter predavateljica. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Ti pa si ravnokar na moji spletni strani. Živijo! :-) Mi smo ta človek, v katerem je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo, tega bo vedno več. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. Zagrenjenost, nemoč, obup, nezadovoljstvo so nizke vibracije. Če imamo take misli, imamo takšna čustva, s tem ustvarjamo še več istega. Ko pa se odločimo za višjo vibracijo, se odločimo, da bomo odgovornost za svoje življenje končno prevzeli v svoje roke. Ne bomo v vlogi žrtve, ne bomo opazovalci življenja. Postali bomo ustvarjalci. Duševno zdrav človek si prizadeva, da je zadovoljen in srečen. To je njegova primarna potreba. S svojimi mislimi ustvarjamo notranji in zunanji svet, svojo vibracijo, spreminjamo gene. Saj poznate placebo, mar ne? ;) Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-)
Previous Post Next Post
0 shares