Narava zdravi in popravi, Florence Williams

Ta knjiga raziskuje znanstvena spoznanja o tem, kar pesniki in filozofi vedo že od nekdaj: kraj, kjer si, šteje.

Aristotel je menil, da sprehodi na prostem očistijo človekovega duha. Darwin, Tesla in Einstein so se sprehajali po vrtovih in gozdičih, da bi lažje razmišljali. Teddy Roosevelt, eden najbolj hiperproduktivnih predsednikov vseh časov, se je pogosto za več mesecev umaknil na podeželje. Na neki ravni so se vsi upirali težnji, da bi bili ‘utrujeni’, živčno razvrani, pretirano omikani ljudje, kakor se je leta 1901 izrazil popotnik – filozof John Muir. Walt Whitman je svaril pred kvarnimi drobnimi užitki v odsotnosti narave. Graditelj parkov in zagovornik javnega zdravja Frederick Law Olmsted je to dobro razumel.

Te knjige sem se izjemno razveselila. Ker sama prisegam na naravo v vseh mogočih oblikah, ki jih lahko umestim vsvoj dan. Ali obratno; vsa svoja ostala opravila podredim temu nujnemu sprehodu, ki ga, če se le da, opravim vsak dan. V naravi sem včasih razmišljala o rešitvah, trenirala svoje telo, ki sem ga imela vsaj dve uri v gibanju, ali namesto debate na kavi, to debato s prijetnim sogovornikom opravila med sprehajanjem. Komur koli, ki se ni navduševal nad gibanjem, sem blazno težko pojasnila, zakaj sta narava in gibanje nujna za telo in še posebej duha.

Avtorica se v teh zanimivih zapiskih poda med cipresne gozdove v Južni Koreji, kjer se sreča z logarji, ti pa jo podučijo s svojimi programi gozdnega zdravljenja. Gre na Škotsko, kjer izve za ekoterapevtski pristop pri zdravljenju duševno obolelih. Pridruži se tudi iraškim vojaškim veterankam, ki trpijo za posttravmatsko stresno motnjo; tam sodeluje pri raziskovanju zdravilnih učinkov vode, ko plujejo po divjih vodah Idaha.  Obišče gore v zahodni Virginiji, kjer odkrije, kako bivanje na prostem pomaga otrokom, ki so jim postavili diagnozo ADHD.

Naša vez z naravo je bistvo naše narave. Narava že samo v pol ure lahko bistveno pripomore k naši ustvarjalnosti in boljšemu razpoloženju. Čas, preživet v naravi, ni razkošje, temveč je bistven za naš razvoj in obstoj.

 

Related Posts

by
Sem avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Delam na področju človeških odnosov, psihologije in komunikacije. Organiziram debatno družabne večere Srečaj me za vse samske, ki si želijo poglobljenih odnosov. Gre za povsem nov koncept družabnih večerov za samske, saj pridejo ljudje, ki se zavedajo, da je partnerski odnos najpomembnejši odnos, kraljica vseh odnosov. Za vse nesamske ustvarjam Srčne debate za izboljšanje (partnerskih) odnosov. Razširjam tudi Gibanje poglobljencev za vse, ki imajo raje globino kot površinskost. Kajti ta svet/sistem promovira na instant rešitve kar pa človeško dušo uničuje. Predvsem odnose med moškimi in ženskami. S svojimi vsebinami združujem moške in ženske, da moški postanejo spet moški in ženske spet ženske. Po izobrazbi sem komunikologinja. Ko sem doživela izgorelost, panične napade in hudo tesnobo, sem se dokončno prebudila in odločila za svojo pot, zbrala pogum in začela delati to, kar sem si vedno želela. Mi smo ta človek, v nas je moč. Kar mislimo, na kar se osredotočamo, to smo. Naše misli so vibracija. Kakršne so, takšna vibracija je v nas, na tako vibracijo se priklapljamo in ustvarjamo življenje, ki je prav tako v skladu z njo. In ti, ja ti, ti imaš vso moč v sebi. Sistem te je naučil naučene nemoči. Zato iščeš svojo moč zunaj namesto v sebi. Naredimo si življenje takšno kot si ga želimo. Postajajmo vse boljša različica sebe, odločimo se za ljubezen. Do sebe, do drugih, do sveta. Naučimo se biti srečni v tem trenutku in s tem, ki ga imamo. To je veščina, to je mojstrstvo. In je mogoče. :-) In takrat premagamo programiranje matrice.
Previous Post Next Post
0 shares