Benetke, interier, Javier Marias

Začnimo s tistim, česar ni videti, morda edinim, kar se ne pusti občudovati, kar je nemara preveč neresnično, da bi obstajalo, in za kar se popotniku pravzaprav zdi nemogoče, da obstaja. Z ljudmi, ki živijo v Benetkah!

Z možmi in ženami, ki tu bivajo nepretrgoma, ne da bi kaj imeli opraviti s turističnim kolesjem! S človeškimi bitji, ki v Velikem muzeju preživijo vse leto, vse štiri nadvse dolge letne čase tega mesta! S posamezniki, ki se ne zadovoljijo s tremi, petimi, ali sedmimi dnevi, neogibno rezerviranimi v obsežnem rokovniku slehernikovega življenjepisa za edini kraj na svetu, ki lahko zamegli spodobno poslednjo podobo vsakogar, ki ga ni videl, čeprav je sicer izpolnil vse estetske obveznosti v času svojega ali zapravljenega ali poštenega življenja!

Pisatelj je preživel del svojega življenja v Benetkah, zato nam ponuja povsem drug pogled; notranji. Podrobno obravnava razglede, ki niso običajne turistične slike, posebno pozornost pa posveti prebivalcem, ki v tem muzeju živijo, odkrivanju tega, kako oni doživljajo svoj dom. Njegov pogled nam odstre povsem nove dimenzije tega mesta, predvsem to, da so Benetke kljub sloviti, prepoznavni zunanjosti, povsem nekaj drugega – zanimiva notranjščina. Pisatelj je eden najprepoznavnejših španskih pisateljev, napisal je več romanov, za katere je prejel nagrade. Jutri v bitki misli name, Tvoj obraz jutri, Zaljubljenosti, Tu začne se zlo.

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares