Umetnost psihoterapije, Anthony Storr

Resnično dobra, predvsem pa zanimiva in zelo jasno napisana knjiga.

Za vse tiste, ki jih zanima odkrivanje notranjega sveta, obtičalosti. Za vse, ki si želijo ustvarjati, se razvijati. In za vse, ki se zavedajo, da se da svoje življenje bistveno izboljšati. Seveda bodo problemi in težave nastajali vseskozi, in nikogar ni, tudi med psihoterapevti, psihiatri in psihologi, ki ne bi imel težav. Ta knjiga da bralcu jasno in nazorno vedeti, kako se lahko spozna, se sprejme in zaživi sam s seboj.

Ta knjiga nikakor ni le za tiste, ki so, ali pa bodo nekoč postali psihoterapevti.

Če človek odkriva sebe, preiskuje svoje obtičalosti, obrambe, ki mu ne služijo več ter skuša ugotoviti, zakaj se venomer zapleta v ene in iste tipe odnosov, si bo nemara sebe lažje pojasnil, če si bo prebral poglavja, ki govorijo o histerični osebnosti, depresivcu, obsesivcu in shizoidnežu. Meni so Storrove misli odkrile marsikaj na povsem nov način.

Depresivec, obsesivec, histerik ter shizoidnež so vrste ljudi, ki jih postavljamo nasproti normalcem. Hkrati pa se vedno znova nad našimi glavami zazibava vprašanje, če normalci sploh obstajajo. Večinoma smo mešani, a dobro je vedeti, kaj v našem notranjem svetu prevladuje. Katere lastnosti, obrambe ali obtičalosti, ki nas pehajo v vedno znova, na videz kot jajce jajcu podobne dogodke in odnose.

In za konec; pomembno spoznanje. Storr najprej trdi, da se človek ne zmore  razvijati in biti zadovoljen brez tega, da ljubi in da je ljubljen, a na kraju knjige nekako prizna, da je razvoj, da je napredek prek sprememb, in s tem tudi zadovoljstvo, mogoče doseči tudi prek ustvarjalnega dela. Tam človek išče rešitve, ki ga peljejo naprej in mu dajo upanje ter zagon. Morda se skozi ustvarjalnost reši tudi obtičalost.

Ravno tako poudari pomen samote. Nekateri ljudje ne potrebujejo samote, spet drugi se je bojijo; nekateri drugi pa je ne zmorejo pogrešiti. On jo predlaga, ker je nujna za samospoznavanje.

Odlična, jasno napisana in nadvse zanimiva knjiga, ki da odgovore tistemu, ki se ne boji iskati in brskati po sebi.

 

Damjana

Related Posts

by
O meni
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
9 shares