Umetnost psihoterapije, Anthony Storr

Resnično dobra, predvsem pa zanimiva in zelo jasno napisana knjiga.

Za vse tiste, ki jih zanima odkrivanje notranjega sveta, obtičalosti. Za vse, ki si želijo ustvarjati, se razvijati. In za vse, ki se zavedajo, da se da svoje življenje bistveno izboljšati. Seveda bodo problemi in težave nastajali vseskozi, in nikogar ni, tudi med psihoterapevti, psihiatri in psihologi, ki ne bi imel težav. Ta knjiga da bralcu jasno in nazorno vedeti, kako se lahko spozna, se sprejme in zaživi sam s seboj.

Ta knjiga nikakor ni le za tiste, ki so, ali pa bodo nekoč postali psihoterapevti.

Če človek odkriva sebe, preiskuje svoje obtičalosti, obrambe, ki mu ne služijo več ter skuša ugotoviti, zakaj se venomer zapleta v ene in iste tipe odnosov, si bo nemara sebe lažje pojasnil, če si bo prebral poglavja, ki govorijo o histerični osebnosti, depresivcu, obsesivcu in shizoidnežu. Meni so Storrove misli odkrile marsikaj na povsem nov način.

Depresivec, obsesivec, histerik ter shizoidnež so vrste ljudi, ki jih postavljamo nasproti normalcem. Hkrati pa se vedno znova nad našimi glavami zazibava vprašanje, če normalci sploh obstajajo. Večinoma smo mešani, a dobro je vedeti, kaj v našem notranjem svetu prevladuje. Katere lastnosti, obrambe ali obtičalosti, ki nas pehajo v vedno znova, na videz kot jajce jajcu podobne dogodke in odnose.

In za konec; pomembno spoznanje. Storr najprej trdi, da se človek ne zmore  razvijati in biti zadovoljen brez tega, da ljubi in da je ljubljen, a na kraju knjige nekako prizna, da je razvoj, da je napredek prek sprememb, in s tem tudi zadovoljstvo, mogoče doseči tudi prek ustvarjalnega dela. Tam človek išče rešitve, ki ga peljejo naprej in mu dajo upanje ter zagon. Morda se skozi ustvarjalnost reši tudi obtičalost.

Ravno tako poudari pomen samote. Nekateri ljudje ne potrebujejo samote, spet drugi se je bojijo; nekateri drugi pa je ne zmorejo pogrešiti. On jo predlaga, ker je nujna za samospoznavanje.

Odlična, jasno napisana in nadvse zanimiva knjiga, ki da odgovore tistemu, ki se ne boji iskati in brskati po sebi.

 

Damjana

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
9 shares