Tisti, ki smo ga oboževali – Catherine Cusset

Nam spodleti, ko je želja premočna?

Thomas Bulot, ki že od malega teče za svojim življenjem, lovi trenutke, ujete med uspehe in neuspehe,. Thomas, ki dosega vrhove, a vedno znova pada v globoko temo. Nekdo, ki lahko vse, in ne more prav ničesar. Vrtnici, ki jemljejo energijo, po dolgem času načnejo tudi voljo. Profesor. Uspešen. Zanimiv. Problematičen. Z napakami. Ne dovolj dober.

Človek, ki sebe nima rad, ga ne razveseli nič. Ne more ga razveseliti nihče.

Neuspešni poskusi partnerstva in ljubezni. Koliko nas določajo?

Zdi se, da nikomur ni mar. Vse tvoje življenje. In ko ga prekineš, je prepozno. Nikoli več ne boš mogel videti, da te imajo pravzaprav  radi bolj kot imaš rad samega sebe.

Se ne moreš zliti z drugimi? Je v tem težava? Ali je težava v tem, da se preprosto ne zmoreš sprejeti?

Perfekcionist, ki zasenči vsakogar ali nekdo s preveč težavami, ki se ne zna vklopiti v sistem?

To ni film, to je življenje.

A ti si tako utrujen. Ne moreš iz postelje. Imaš veliko za postoriti, moraš se prijaviti za nova delovna mesta, a ne zmoreš napisati ene vrstice. In kmalu ti je bolje – brez razloga.

Prekipevaš od življenja, da bi ušel smrti. Moraš priti do tega, da končno sprejmeš bolečino, da jo boš lahko predelal v nekaj ustvarjalnega.

Si hkrati ujetnik, a energičen in močan. Kronično neravnovesje. To bolezen so poznali:  Van Gogh, Dickens, Hemingway, Brian Wilson, Syd Barret, Kurt Cobain, Jackson Pollock, Virginia Wolf in Sylvia Plath.

 

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
0 shares