Lišček, Donna Tartt

Izjemna zgodba.

Lišček je zgodba, ki nas pelje in pelje, mi pa ostajamo in postajamo vedno bolj zagreti. Smo s protagonistom. Tudi kadar pomivamo posodo, drgnemo tla, kuhamo ali se tuširamo. Theodore Decker. In njegovo življenje.

Zgodba o naši notranjosti, o iskanju. O vsem, kar imamo, in če je prevelika praznina, bo vedno nekaj manjkalo.

V romanu spremljamo trinajstletnega Theodorja Deckerja, ki mu življenje zaznamuje teroristični napad v newyorškem Metropolitanskem muzeju, kjer mu umre mama. Spremljamo ga do njegove odraslosti. In ta vožnja je neizmerno življenjska, avanturistična, žalostna, trpka, na trenutke radoživa in lahkotna. Tako dobro opisana, da bi za pisateljico lahko le rekli, da je bržkone preprosto genijalna.

“Silna bridkost, ta, ki jo začenjam šele zdaj razumevati: da ne moremo sami izbirati svojih src. Ne moremo se prisiliti, da bi hoteli to, kar je dobro za nas ali kar je dobro za druge. Ne moremo izbirati, kakšni ljudje bomo”

“Kaj, če nekoga vodi srce, ki mu ni mogoče zaupati? Kaj, če ga to srce iz nekih lastnih nedoumljivih razlogov vodi uporno in v oblaku neizrekljivega sijaja proč od zdravja, družinskega življenja, državljanske odgovornosti in močnih družbenih vezi ter vseh splošno sprejetih blagodejnih vrlin in ga namesto tega peha naravnost proti čarobnemu žaru pogube, samožrtvovanju, razdejanju?”

“In tudi sam sem čedalje bolj odločen, da se ne bom umaknil iz sveta. Zakaj vseeno mi je, kaj ljudje govorijo ali kako pogosto in zmagoslavno to izrekajo: nihče me ne bo mogel nikoli, nikoli prepričati, da je to življenje nekakšen neprecenljiv dar. Kajti resnica je tole: življenje je katastrofa.”

Sem vas prepričala?

Nujna knjiga za vse, ki ste globoki, ki se sprašujete o smislu, vas zanima človek in njegova notranjost ter to, kaj iz nas na  koncu postane. Vrhunsko. Umetnina.

Damjana Bakarič

 

Related Posts

by
Sem komunikologinja, svetovalka za posameznike in podjetja, pisateljica, publicistka, predavateljica ter avtorica knjižnih uspešnic Na tesnobi, Na boljše, Razmerja in Pogumna srca. Raziskovalka človekove psihologije in čustev, duše. Najpomembnejši so za mene odnosi. Pristni. Brez mask. Odnos do sebe je prvi in najpomembnejši. Potem lahko gradimo dobre odnose z drugimi, s svetom. Samo ljudje, ki se zavedajo sebe, delajo na sebi, so pogledali vase, v temo in svetlobo ter to sprejeli, so ljudje sedanjosti in prihodnosti. Na teh bo temeljil nov način sveta. Ljudje, ki vse delajo s smislom, so v stiku s seboj in brez mask. Kako bom pritegnil tisto, kar želim, če nosim masko in se delam da sem nekdo drug? To povzroča kaos, zmedo, bolezni. Avtentičnost ustvarja dobro življenje, zdravje, dobre odnose, veselje in radost. Samo človek, ki stremi po lastnem razvoju, po povezovanju namesto tekmovanju z drugimi, ki bo namesto strahu raje izbral pogum in ljubezen, je človek sedanjosti in prihodnosti. Ljudje, ki vedo, kdo so, ki vedo, da smo vsi nepopolni in z napakami, ljudje, ki se zavedajo ran in jih rešujejo. Edina odrešitev je, da vsak dan presegam samega sebe, da tekmujem s seboj včeraj in ne z drugimi danes. Prihodnost in sedanjost so ljudje, ki za svoje življenje prevzemajo odgovornost. Lahko spremeniš svoj notranji svet. Ker tako kot je znotraj, je tudi zunaj. Lahko ga spremeniš v pretočnega, lahko odstraniš vozle. A prej moraš pogledati v vse, kar si. To je rast, napredek, razvoj. Zmagovalci so tisti, ki po vsakem padcu tudi vstanejo in se borijo naprej. Drugih zmagovalcev ni. Všeč mi je ideja o ljubezni in povezovanju, saj jo zagovarjam. Vendar samo z ljubeznijo do sebe, drugih in do sveta ne dosežemo ničesar, če smo pasivni. Vsak med nami mora znati uporabiti to energijo, 'poredno', 'uporniško', 'bad ass', ki je v vsakem med nami, da se premakne naprej, da spreminja sebe in svet. Za to je. Ne sramujmo se je, temveč jo nujno izkoristimo! Ne pozabi, moč je v tebi. In imaš je več kot misliš. Nihče te ne more prisiliti v nekaj, česar nočeš.
Prejšnji prispevek Naslednji prispevek
55 shares